DR. MOLNÁR PÉTER

Full text search

DR. MOLNÁR PÉTER
DR. MOLNÁR PÉTER (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ahhoz az egy kérdéshez szeretnék pár szót, mondatot hozzáfűzni, amit Lendvai Ildikó képviselőtársunk vetett föl. Nevezetesen az igazgatótanács kérdéséhez, ugyanis az a tapasztalatom, hogy ezt sokan látnák az egész problematikusan működő média-felügyeleti rendszer gyógyszerének, vagyis azt, hogyha igazgatótanács is működne a részvénytársaságokban, és ilyen irányú törvénymódosítások lehetősége, szükségessége gyakran fölmerül.
Most, ebben a vitában csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy azt hiszem, az ilyen médiatörvény-módosítás valóban végiggondolandó lehetőség, de azt hiszem, hogy csak abban az esetben lenne szabad, illetve célszerű ezen a lehetőségen gondolkodni, ha az egész felügyeleti rendszert és annak jelölési alapjait gondolnánk végig. Ez alkalommal is szeretnék ugyanis figyelmeztetni arra, hogy a jelenlegi jelölési rendszerben, amikor a kuratóriumi elnökségek tagjait is - az ORTT tagjaihoz hasonlóan - a pártok jelölik úgy, hogy valamennyi frakció legalább egy tagot jelöl, ha ebben a jelölési rendszerben igazgatótanács működne a törvény szerint a részvénytársaságok vezetéseként, akkor nagy összegben mernék fogadást kötni arra, hogy az igazgatótanácsok egészen véletlenül annyi tagból állnának, hogy minden parlamenti frakció jelölhessen legalább egy személyt az igazgatótanácsokba.
Azt hiszem, hogy a közszolgálati médiumokat meg kellene óvnunk attól, hogy úgy kelljen működniük, hogy egy pártok által közvetlenül jelölt testület kuratóriumi elnökségként nemcsak felügyeli a részvénytársaságként működő közszolgálati médiumokat, hanem a részvénytársaság vezetésében is, magán a részvénytársaságon belül is megjelenne ugyanígy egy pártok által közvetlenül jelölt testület. Azt hiszem, hogy ez mindenképpen csak rontana a helyzeten, oly mértékben növelné az egész struktúra átpolitizáltságát, amit, azt hiszem, mindannyian el akarunk kerülni, úgyhogy azt mondom, és azt javaslom, hogy természetesen gondoljuk majd végig - szerintem reálisan - a választások után a törvénymódosítás lehetőségei között az igazgatótanács létrehozásának lehetőségét is, de ezt kizárólag akkor javasolnám, ha a közvetlen pártjelöléses szisztémáról valamilyen más szisztémára tudnánk áttérni; nyilván leginkább egy parlamenti jelölőbizottság szisztémájára. Nyilván leginkább az jön szóba. Én ezt még akkor is fölvetném, ha a közelmúlt tapasztalataiból tudjuk, hogy sok esetben ilyen jelölőbizottságban is milyen nehéz megegyezésre jutni, de még ezt is jobb megoldásnak tartanám.
Köszönöm szépen.
(21.00)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi