FRANCZ REZSŐ

Full text search

FRANCZ REZSŐ
FRANCZ REZSŐ, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Elnök Asszony! Köszönöm a szót. A költségvetési bizottság május 28-án tárgyalta meg a J/4032. számú beszámolót. A rádiózásról és a televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény alapján az Országgyűlés '96 márciusában megalapította a Magyar Televízió Közalapítványt, valamint a Magyar Rádió Közalapítványt. Egyben változatlan névvel, de megújult kuratóriumi és elnökségi tagsággal megerősítette működésében a Hungária Televízió Közalapítványt. E három közalapítvány gyakorolja a magyarországi közszolgálati médiumok, egészen pontosan a közszolgálati műsorszolgáltatók felett a tulajdonosi jogokat.
Így ezeknek a közalapítványoknak a kuratóriumai egyben a Magyar Televízió, a Magyar Rádió és a Duna Televízió részvénytársaságok közgyűlésének szerepét is betöltik. Nagyon komoly a felelősségük tehát a közalapítványok kurátorainak, különösen pedig az elnökségi tagoknak. Ezért is meglepőek azok a hírek, amelyekről az elmúlt hónapokban a közvélemény is értesülhetett a média-részvénytársaságok gazdálkodását, aktuális likviditási helyzetét felelősen megítélni hivatott kurátorok döntését illetően.
(20.10)
Két hét különbséggel, szinte a megszólalásig hasonló vereséget szenvedett a Hungária Televízió Közalapítvány Kuratóriumának elnöksége a társadalmi kurátorokkal szemben, mint a Magyar Televízió Közalapítvány hasonló testülete a társadalmi kurátoraival szemben.
A történetekben közös, hogy mind a két elnökség kritikusan fogadta a közszolgálati televíziós részvénytársaság elnökei által benyújtott üzleti tervet, és részben vagy egészében visszautasítani javasolta azt. Vagyis azt tette, amit a médiatörvény 59. § (1) bekezdésének a) pontja alapján a közgyűlés jogainak gyakorlójaként a teljes kuratóriumnak is felelősen tennie kellene. Csakhogy közben a társadalmi kurátorok összetétele a médiatörvényből következő éves rotáció miatt megváltozott, így olyan kuratóriumi tagok döntöttek a részvénytársaságok idei üzleti tervéről, illetve gazdálkodásának helyességéről, akik nem ismerik, nem ismerhetik az előzményeket. Egyébként ugyanők fogadták el májusban a három részvénytársaság tavalyi mérlegét is.
Ez a médiatörvényből következő konstrukciós hiba vitathatatlanul a törvényhozás felelőssége, talán korrigálni is kellene. Mégsem menti fel a közszolgálati médiumokat tulajdonló közalapítványok kurátorait a felelősség alól, az alól a felelősség alól, amivel az adófizető polgároknak, a nyilvánosságnak tartoznak azzal kapcsolatban, hogy mire költik valamennyiünk pénzét a közszolgálati műsorszolgáltatást végző részvénytársaságok.
Tisztelt Országgyűlés! E három napirendi pont, a média-közalapítványok beszámolójának tárgyalása során képviselőtársaimmal az alapítástól az ez év március elejéig terjedő időszakban végzett munkát vizsgáljuk, és majd az Országgyűlés határozatával értékeljük. Azonban nem függetleníthetjük magunkat attól a ténytől, hogy a jelenlegi gondok logikusan az elmúlt időszakban történtekben vagy éppen a meg nem történtekben gyökereznek.
A költségvetési és pénzügyi bizottság értelemszerűen elsősorban a közmédia finanszírozása felől közelíti meg a napirenden szereplő témát. A médiatörvényben az áll, hogy ezek gazdálkodásának ésszerűségéért a kuratóriumok felelnek. Előrebocsátva, hogy a bizottság mind a három beszámolót általános vitára alkalmasnak találta, és éppen ez történik most, mégis ide kívánkozik a kérdés: vajon a beszámolókban vizsgált időszakban minden lehetséges eszközt kimerítettek-e a kuratóriumok, hogy racionális és reális üzleti tervvel kezdjék a részvénytársaságok az 1997-es évet? Az a tény ugyanis, hogy nem korábban, hanem csak a folyó pénzügyi év közepén tűzték napirendre és bocsátották szavazásra ezeket az üzleti terveket, legalábbis azt sejteti, hogy a közalapítványok kuratóriumai mint tulajdonosok nem mindenben látták el maradéktalanul a feladatukat. Csakhogy ennek súlyos következményei lehetnek a felügyeletükre bízott és a közvagyonnal gazdálkodó részvénytársaságok médiapiaci esélyeit illetően. És ne felejtsük el: a rádiózásról és a televíziózásról szóló törvény értelmében még a közszolgálati feladatokat ellátó média részvénytársaságoknak is piaci viszonyok között, rentábilisan kell működniük. Gazdálkodásukat tekintve semmivel sem eshetnek különlegesebb elbírálás alá, mint bármelyik másik gazdálkodó a piacon.
Fontosabbak ezek a kérdések, mint gondolnánk. A sajtóból már értesülhettünk róla, hogy valamennyi közszolgálati részvénytársaság benyújtotta igényét a '98-as évi költségvetési támogatás iránt, különböző címeken. Ezeknek az igényeknek az elbírálásakor minden bizonnyal az is sokat nyom majd a latban, hogy mit tettek maguk a közszolgálati médiumok és tulajdonosaik, a közalapítványok annak érdekében, hogy a média részvénytársaságok finanszírozási problémái megoldódjanak.
A benyújtott beszámolók erre vonatkozóan igen kevés információval szolgálnak. Különösen így van ez a Magyar Televízió Részvénytársaság gazdálkodását illetően. A Magyar Televízióval kapcsolatban valahogy az az ember érzése, mintha megállt volna fölötte az idő, miközben a világ, a médiavilág is elrohan mellette. Nincs nap, hogy ne közölne a sajtó újabb és újabb tévés botrányokat, hol húszmillió forintos menedzser-végkielégítésről, hol arról, hogy a Magyar Televízió Részvénytársaság elnöke egyszerűen átírja a gazdasági társaságról szóló törvény passzusait, amennyiben megkérdőjelezi a felügyelőbizottság kompetenciáját az rt. ellenőrzésében. És mindezekben nem a sajtó a felelős, ebben, ugye, egyetérthetünk.
Mindeközben eltelt egy év a részvénytársaság megalakulása óta, és a Magyar Televíziónak egyetlen érvényes szabályzata sincs. A mai napig az 1994-ben elfogadott szervezeti és működési szabályzat a hatályos. A rádiózásról és a televíziózásról szóló törvény előírásai ellenére a mai napig nem készült el és nincs hatályban az MTV közszolgálati, műsorszolgálati szabályzata, valamint az archiválási szabályzat.
Az üzleti terv viszontagságairól már beszéltem, a kontroll lehetőségeiről, illetve lehetetlenségéről is, a felügyelőbizottság státuszának megkérdőjelezése és a közalapítvány kuratóriumi elnökségének leszavazásáról az üzleti terv kapcsán.
Ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy milyen munkát végzett a beszámolási időszakban a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriuma, felemás válasz adható. Tulajdonosi, felügyeleti szempontból az MTV Részvénytársaság költségvetésének, gazdálkodásának ellenőrzését illetően ez a munka mindenképpen hagy kívánnivalót maga után. Sajnos, nagyon is megfogható bizonyítékul szolgál erre a Magyar Televízió Részvénytársaság jelenlegi pénzügyi, szervezeti, morális állapota, az egyértelműen érzékelhető felkészületlensége a piaci versenyre. Pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni: a Magyar Televízió valamennyiünk vagyonát, a köz pénzét viszi a vásárra, tehát fokozott a felelőssége a kezelésben.
Mindemellett tagadhatatlanok a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriumának eredményei is. Jelentős tömegű adóssággal és megnyirbált költségvetési támogatással vette át és adta tovább azt az ingatlan-, eszköz- és eszmei vagyont, amit évtizedek óta csak úgy ismertünk: a Magyar Televízió. A Magyar Televízió pedig, ha erősen kifogásolható formában és minőségben is, de működik. Ez is eredmény. Úgy is mondhatnánk, sajnos, ez az eredmény.
Egyebekben, úgy látszik, nem sok minden változik. Nemcsak a Magyar Televízióban, úgy általában a médiában sem. Rendre újabb és újabb igények bukkannak fel így a költségvetési vita táján. Emlékszem, így volt ez az elmúlt évek során mindig, azzal a különbséggel, hogy akkor költségvetési intézményekként, mondjuk úgy, állami médiumokként kérték és várták el a támogatást az állami költségvetésből. Lassan másfél éve azonban független, gazdálkodásukat tekintve is független közszolgálati médiumokról van szó, amelyek tulajdonosainak, a közalapítványok kuratóriumainak az is feladata, hogy a médiarendszeren belül gondoskodjanak a feladatok teljesítéséhez szükséges források megteremtéséről, egészen pontosan arról, hogy még a közszolgálati részvénytársaságok is csak addig nyújtózkodjanak, ameddig a takarójuk ér.
A költségvetési és pénzügyi bizottság bízik benne, hogy amikor majd a jövő év tavaszán az ez évi beszámolók megvitatására kerül sor, alig lesz szükség észrevételt tenni a közalapítványok és a felügyeletükkel működő közszolgálati média pénzügyeivel kapcsolatban, természetesen azért, mert addigra a duális médiarendszerben a kereskedelmi televíziók és rádiók mellett talán a közszolgálati média is megtalálja a helyét, és elfogadja új méretét a pénzügyi lehetőségeit illetően is.
Végül is a költségvetési bizottság 14 igen, 1 ellenszavazattal és 2 tartózkodó szavazattal az előterjesztést általános vitára alkalmasnak találta, és kifejezi azt a reményét, hogy az általános vita során ismereteink gyarapodnak a különféle beérkező kiegészítésekkel egyetemben. Talán jobb döntést hozhatunk a későbbiekben a jelenlegi megoldatlan problémák kezelése érdekében. Köszönöm az Országgyűlés megtisztelő figyelmét. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi