KÓSA FERENC

Full text search

KÓSA FERENC
KÓSA FERENC, a kulturális és sajtóbizottság alelnöke, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Az 1996. évi I. törvény, közismertebb nevén a médiatörvény 62. §-ának (4) bekezdése úgy rendelkezik, hogy a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, valamint a Duna Televíziót működtető Hungária Televízió Közalapítványok kuratóriumai évente beszámolnak az Országgyűlésnek a felügyeletük alá tartozó közszolgálati intézmények működéséről.
Előírja a törvény azt is, hogy a kuratóriumok beszámolóját az ellenőrző testületek véleményével együtt kell az Országgyűlés elé terjeszteni. A Magyar Televízió kuratóriumának, valamint a kuratórium ellenőrző testületének beszámolóját az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága még a tavaszi időszakban több alkalommal is tárgyalta és értékelte, miként erről Kovács András az imént is szólott.
(19.50)
Az írásos beszámolókból és a szóbeli kiegészítésekből rendkívül bonyolult és ellentmondásos helyzet tárult elénk. A teljesség igénye nélkül csupán vázlatszerűen jelezném a Magyar Televízió működésével kapcsolatos megállapítások jellemző mozzanatait, a működés eredményeit és hiányosságait. Egyfelől megállapítható, hogy a Magyar Televízió kuratóriuma törvényben rögzített feladatainak jelentős részét teljesítette. Elkezdődött a Magyar Televízió szervezeti átalakítása. Ennek érdekében a médiatörvény 66. §-ának előírásai szerint létrejött a Magyar Televízió Részvénytársaság, megtörtént a pályázatok kiírása, az rt. elnökének megválasztása, az alelnökök jóváhagyása, a könyvvizsgáló kinevezése, az rt. felügyelőbizottságának létrehozása és a többi.
Jelentős lépések történtek a gazdálkodás és az archiválás rendjének kialakítása érdekében. A kuratórium következetesen védelmezte, és erejéhez mérten biztosította az MTV Rt. függetlenségét. Elismerésre méltó eredményként értékelhetjük azt is, hogy az átalakulás megrázkódtatásai ellenére az intézmény folyamatosan működött. Ez a tény az MTV Rt. vezetése, az MTV-ben dolgozó szakemberek, valamint a kuratórium közös felelősségét jelzi, és azt bizonyítja, hogy a törvény szellemében az érintett szereplők között érdemi együttműködés alakulhat ki.
A felsorolt megállapítások akár örvendetesnek is nevezhetők. A Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriumának beszámolója ugyanakkor tárgyilagosan beszámol a késlekedésekről és a mulasztásokról is. Idézem: "Az MTV műsora nagyjából olyan, mint egy közszolgálati feladatokat is ellátó kereskedelmi adóé" - állapítja meg a kuratórium beszámolójában.
Továbbá idézem: "Az MTV Rt. valószínűleg legfontosabb alapokmánya a közszolgálati műsor-szolgáltatási szabályzat - melynek tartalmaznia kell a műsorszolgáltatás alapelveit, belső mechanizmusát, etikai kódexét és a szabályzat megszegéséért járó szankciókat - sajnálatos módon nem készült el, noha a médiatörvény 29. §-ának (4) bekezdése a törvény hatálybalépésétől számított kilenc hónapban jelöli meg a közszolgálati műsor-szolgáltatási szabályzat elkészítését."
E kétségtelenül súlyos törvényi mulasztások mellett a kuratórium és az ellenőrző testület beszámolójából további működési gondokról és zavarokról is tájékozódhatunk. Néhány jellemző részletet ismét szó szerint idéznék: "A részvénytársaság érdemben még nem tudott változtatni a korábbi áttekinthetetlen és nehezen ellenőrizhető gazdálkodáson. A kuratórium elnöksége többszöri sürgetése ellenére sem kapott az MTV Rt. elnökétől kielégítő tájékoztatást a társaság gazdasági stratégiájáról, a megcsappant pénzforrások miatt megváltozó gazdálkodás folyamatáról és módjáról. Az MTV elnöke a törvény előírásaival ellentétben elmulasztotta megkérni a kuratórium elnökségének előzetes jóváhagyását a 300 millió forintnál nagyobb szerződések esetében, holott ezt a médiatörvény 66. §-a a kuratórium határozott hatáskörébe utalja."
Ilyen és ehhez hasonló törvényi mulasztások és működési zavarok miatt a kuratórium ellenőrző testülete kénytelen volt megállapítani, hogy a Magyar Televízióban - idézem - "a közszolgálatiság teljesítéséhez szükséges költségek nem állapíthatók meg", továbbá azt is rögzítette, hogy "a kuratórium a törvény szerint legfőbb feladatát, a közszolgálatiság érvényesülésének tartalmi felügyeletét nem tudta és jelenleg sem tudja gyakorolni".
Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Televízió kuratóriumának éves beszámolójából felidézett részletekkel igyekeztem érzékeltetni, milyen feszültségek és ellentmondások alakultak ki a Magyar Televízióban. Ezek ismeretében érthető, hogy a kulturális és sajtóbizottságban megfogalmazódott olyan javaslat is, mely szerint az Országgyűlés ne fogadja el a beszámolót. A mélyebb és alaposabb elemzések azonban azt bizonyították, hogy nem lenne helyénvaló, ha a kialakult helyzetben mindenért az alapítvány kuratóriumát tennénk felelőssé. Márpedig ha az Országgyűlés nem fogadná el az MTV kuratóriumának éves beszámolóját, az egyértelműen a kuratórium elmarasztalását jelentené.
Minél tovább gondolkoztunk, vitatkoztunk a bizottságban, annál világosabbá vált, hogy az MTV Közalapítvány Kuratóriumának, valamint a kuratórium ellenőrző testületének beszámolója korrekt, jogszerű, szakszerű és tényszerű, reálisan és felelősen tájékoztatja az Országgyűlést a Magyar Televízióban kialakult helyzetről. A beszámoló tehát a saját műfajában elfogadható. Ezt javasolja a kulturális és sajtóbizottság az országgyűlési határozati javaslat 1. pontjában.
A kulturális és sajtóbizottság ugyanakkor arra a határozott álláspontra jutott, hogy az MTV kuratóriumának beszámolójának elfogadása semmiképpen sem jelentheti a beszámolóban jelzett törvényi mulasztások egyszerű tudomásulvételét. Az Országgyűlésnek kötelessége, hogy megkövetelje a törvény maradéktalan tiszteletben tartását. Ezt az álláspontunkat rögzítettük az országgyűlési javaslat 2. pontjában. Engedjék meg, hogy felidézzem:
"Az Országgyűlés felszólítja a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriumát, hogy a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény - a továbbiakban Rtv. - 66. §-ában rögzített hatáskörében maradéktalanul tegyen eleget tulajdonosi képviseleti jogosítványából eredő kötelezettségeinek, és kellő határozottsággal járjon el annak érdekében, hogy a Magyar Televízió Részvénytársaság a jövőben a beszámolóban jelzett mulasztások és törvénysértések nélkül, a közszolgálati céloknak megfelelően, pénzügyileg átláthatóan és takarékosan működjék. Az Országgyűlés felkéri a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriumát, hogy a beszámoló kiegészítéseként a beszámolási időszakot követően e célból hozott határozatairól és intézkedéseiről 1997. szeptember 15-éig tájékoztassa az Országgyűlést."
Itt szeretném megjegyezni - egyébként Molnár Péter hozzászólásához hasonlóan -, hogy mivel a tavaszi időszakban született ez az országgyűlési határozati javaslat, értelemszerűen a szeptember 15-i dátumot módosítanunk kellett. Zsigmond Attila képviselőtársammal benyújtottuk az erre vonatkozó módosító indítványt, és október 15-re javasoljuk ennek a második eszmecserének, beszámoláskiegészítésnek a időpontját.
A Magyar Televízió kuratóriumának elnökétől - itt és más megnyilatkozásaiban is - a kulturális és sajtóbizottsághoz eljutott hivatalos leveléből is értesültünk, hogy az elmúlt időszakban - tehát a nyári hónapokban - jelentős lépések történtek a Magyar Televízió működési zavarainak elhárításában és a mulasztások pótlásában.
Az országgyűlési javaslat 3. pontjában a kulturális és sajtóbizottság felkéri a kormányt, hogy a médiatörvényben rögzített módon gondoskodjon a Magyar Televízió, a Duna Televízió és a Magyar Rádió anyagi támogatásáról. Ehhez persze az szükséges, hogy a Magyar Televízió mielőbb és maradéktalanul teljesítse törvényes kötelezettségét.
A kulturális és sajtóbizottság határozati javaslatának 4. pontja az MTV létszámleépítésére vonatkozik. Eddig a karcsúsítás nehézségekbe ütközött. Most kialakultak a kereskedelmi csatornák, a szakemberek választhatnak munkahelyet, nem kerülnek az utcára, fokozatosan végre lehet hajtani a szükséges létszámcsökkentéseket. A végkielégítésekhez költségvetési támogatásra van szükség. Értesülésünk és előzetes reményeink szerint a jövő évben erre a célra mintegy félmilliárd forint állhat majd a Magyar Televízió rendelkezésére.
Tisztelettel kérem a képviselőtársaimat, hogy a kulturális és sajtóbizottság határozati javaslatait fogadja el. Ezt a bizottság egyhangú döntéssel ajánlja az Országgyűlésnek. Ennyit szólnék hivatalosan mint bizottsági előadó a bizottság javaslatáról.
Engedjék meg, hogy az imént elhangzott élő beszámolóval kapcsolatosan is néhány gondolatot megemlítsek. Mindenekelőtt azzal kezdeném, hogy jó érzés volt hallani, hogy Kovács András, a Magyar Televízió kuratóriumának elnöke felelősséget érez a Duna Televízió működési gondjaiért ugyanúgy, mint a másik közszolgálati, a Magyar Televízió működési gondjai iránt.
(20.00)
Erről több alkalommal és ilyen hangnemben szót ejtettünk a kulturális és sajtóbizottságban. Valóban jogos ez a felvetés, hiszen míg a Magyar Televízió előfizetése az államhatárokon belüli állampolgárokra vonatkozik, a Duna Televízió valóban Skandináviától Izraelig és Párizstól Kelet-Európáig sugároz egyebek között az alkotmány azon passzusa szerint, hogy az anyaország felelősséggel tartozik a határainkon kívül élő magyarság kulturális és információs ellátásáért. Azt hiszem, hogy jó hangulatban valamennyi párt egyetérthet azzal, hogy ez az alkotmányos legitimációs alap segíthet a Duna Televízió folyamatos működésének támogatásában. Azt hiszem, hogy az elkövetkezendő hetekben komolyan kell ezzel foglalkoznunk, mert nem véglegesíthető az a megoldás, hogy a Magyar Televízió rovására a Duna Televízió működését támogassa az Országgyűlés.
A második megjegyzésem Kovács András szóbeli kiegészítésével kapcsolatban a törvény esetleges tapasztalatainak megtárgyalására és az esetleges törvénymódosításra vonatkozik. Való igaz, hogy a törvényben ugyanúgy, mint az élet annyi más területén, ellentmondások feszülnek. Valóban feszültség van aközött, hogy a kuratórium tulajdonosi jogosítványokat kapott, felelősséggel tartozik mindenért, a közszolgálati tartalomért és a gazdálkodásért stb., ugyanakkor a beleszólási joga szinte nulla. De emlékezzünk vissza, és bárki hamar végiggondolhatja, hogy csak ebben az egyenrangú szilárd egyensúlyban - tehát két szuverenitás egymás melletti működtetésében - találtuk meg a demokrácia alapvető lényegét, mert abban a pillanatban, ha a kuratórium beleszólhat, akkor odavan a televízió alkotóinak szuverenitása. Ez teljesen természetes. Azt is őriznünk kell.
Ha már ennél az egyensúlyrendszernél tartunk, valóban meg kell nézni azt, hogy ennyire éles határvonalat kell-e húzni a kuratórium és a közalapítvány között, mert más megfontolások és a gyakorlati tapasztalatok is immár nem politikailag, hanem szakmailag vetnek fel bizonyos kérdőjeleket. Azt hiszem, hogy a kulturális bizottság ez irányban nyitott lehet.
Valóságos gond az is, amit Kovács András az imént úgy foglalt össze, hogy tavaly esetleg 4-5 milliárdot vont el az MTV-től a költségvetési átcsoportosítás, és most is van egy kisebb mértékű ilyen gond, ilyen veszély, vagy ilyen várható dolog. Akkor is, most is, és a bizottsági megszólalásomban is azt hangsúlyoztam, hogy senki nem formálhat jogot arra, hogy költségvetési eszközökkel, tehát bizonyos összegek visszatartásával valamilyen nyomást gyakoroljon akármelyik közszolgálati intézményre, akár a televízióra vagy a rádióra. Ez politikailag nem lenne korrekt.
Azonban ezt nem szabad összetéveszteni azzal az igénnyel, hogy a közszolgálati televíziók és rádiók a saját gazdálkodásukban legyenek törvényesek, a saját kitűzött és megkövetelt törvényes céljaikat minél teljesebben megvalósítsák, mert ezzel egyenes arányban érkezhetnek a garanciák, az anyagi és pénzügyi támogatások. Ennek mégiscsak van egy íratlan törvénye, egy valamilyen egyensúlyrendszer. Azt hiszem, hogy ebben meg fogunk tudni állapodni a bizottságban, mert hiszen a kulturális és sajtóbizottság ugyanúgy csak abban gondolkodik, hogy minden közszolgálati csatornának folyamatosan és a lehető legjobb minőségben működnie kell.
Említette még Kovács András azt a sajátos helyzetet, hogy a reklámrészesedés valószínűleg most már a kereskedelmi hálózat kiépítése miatt jelentős mértékben le fog csökkenni, és nem lehet olyan könnyen pótolni a hiányzó összegeket, mint ebben az esztendőben. Ez a reális helyzet, azt hiszem, hogy ezt mindannyian felnőtt módon tudomásul kell vennünk. Nem merek százalékokat mondani, mert erre még nincsenek tapasztalatok, csak jósolhatnánk, hogy körülbelül hány százalék marad a közszolgálatnál. Teljes mértékben egyetértek Kovács András beszámolójával a tekintetben, amikor azt hangsúlyozza, hogy ha a piaci, tehát a reklámigények és -szempontok felülkerekednek a televízió műsoráramlatában, akkor sajnos ezzel nem a minőség kerekedik felül, holott a közszolgálatiság tartalma éppen a minőségi igény lenne kulturális műsorokban ugyanúgy, mint minden más műsorban, a minőségi emelés lenne a közös érdekünk. Közös érdeket mondok: a társadalom, a parlament és az érintett intézmények abszolút közös érdeke is.
Jó érzés volt hallani, hogy annyi aggodalom, és ilyen-olyan, talán nem is egészen jóhiszemű találgatás ellenére azt hallottuk most, hogy a politika a kívántnál nagyobb mértékben nem hatol be ezekbe az intézményekbe, illetve a kuratóriumba, a politikai akarat, vagy részpolitikai akarat, vagy akár kormányzati, vagy ilyen, olyan, amolyan politikai részérdekek nem hatolnak be a szellemi műhelyekbe. A kuratórium ilyen szempontból őrzi az intézmény szuverenitását és a társadalmi megbízatásának megfelelően beszél és cselekszik erről.
Legvégül - ha már ilyen egyensúlyokról esett szó -: a médiatörvény szellemében több helyen, de a betűje szerint is azt a feladatot rója mindannyiunkra, akiknek így vagy úgy közünk van ehhez a területhez, hogy ugyanolyan mértékben kell biztosítanunk a tájékoztatás szabadságát, mint a tájékozódáshoz való jogot. Mivel Magyarországon ennek a nagyon bonyolult és érzékeny egyensúlynak a megvalósulására még nem volt példa, egyáltalán nem véletlen, hogy ilyen nehéz vajúdás után hosszú évekig született meg a médiatörvény, és az sem véletlen, hogy ilyen nehezen valósul meg. De talán az is törvényszerű, hogy napról napra közelebb jutunk ahhoz, amit mindannyian szeretnénk: hogy valóban egy pártatlan, tárgyilagos, minőségi, tisztességes tájékoztatás legyen Magyarországon minden tekintetben. Köszönöm a szót. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi