LÁNYI ZSOLT

Full text search

LÁNYI ZSOLT
LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A beszámolókat meghallgatva, most a két beszámolóval párhuzamosan szeretnék foglalkozni röviden, és nem akarom elismételni az előttem elmondottakat.
Én a Független Kisgazdapárt részéről azt a kérdést teszem föl, hogy a médiatörvény, amely most már elfogadásra került, és működni kellene neki, vajon betöltötte-e azt a feladatot, amiért létrehoztuk, amiért több éven keresztül vitatkoztunk, veszekedtünk: hogy egy objektív, a politikától, a mindenkori hatalomtól, kormánytól minél távolabbra helyezett, olyan önálló intézmény legyen, ahol biztosított az objektív tájékoztatás, ahol a hírek értéküknek megfelelően megjelennek a képernyőn, és ezzel a magyar társadalmat tájékoztatják a politikai, kulturális, oktatási és egyéb problémákról, amelyek vannak, lesznek; és egyúttal a nemzeti kultúrát is hordozzák, mivel közszolgálatiak. E feladat megvalósításáért született a médiatörvény.
Az előbb a költségvetési bizottság nevében fölszólaló képviselőtársam ostorozta a gazdálkodást, és különösen az MTV-nél ostorozta, hogy bizonyos elszámolatlan és nem egészen átlátható dolgok, botrányok vannak. Valóban, ez mind igaz én azonban arra szeretnék visszautalni, hogy a médiatörvény megalkotásában a kulturális bizottsággal nagyon szoros együttműködésben a költségvetési bizottság is mindig részt vett, szót kapott, és lehetősége volt arra, hogy a törvény alakításában a pénzügyi oldalról, a forrásoldalról is megfelelő álláspontot tudjon kialakítani. Ez mindig közösen történt.
És én most fölteszem a kérdést a költségvetési bizottságon keresztül a tisztelt kormánynak, hogy vajon ő teljesítette-e a feladatokat, amelyeket elvállalt a médiatörvény aláírásával és itteni megszavazása után. Mert először nézzünk önmagunkba, aztán foglalkozzunk a beszámolókkal, amelyeket meghallgattunk! Szerintem nem teljesítette, és olyan hatalmas pénzügyi és láthatatlan dolgokat görgetett maga előtt különösen az MTV, hogy nem volt tiszta a kép, nem nulláról indultak. Ezért a felelősség kérdése mind a részvénytársaságnál, mind a kuratóriumnál nagyon nehezen állapítható meg, nagyon nehezen követhető. Azok a régi, beidegződött, állampárti fizetések, megbízások keresztbe-kasul működnek tovább, senki nem lát semmit tisztán, és természetes, hogy ennek következtében minden héten van valamilyen bonyodalom annál a televíziónál, amely kimondottan közszolgálati jellegűen működött évtizedekkel ezelőtt mint költségvetési szerv.
(Az elnöklést dr. Gál Zoltán, az Országgyűlés elnöke veszi át.)
A két beszámoló között azt a különbséget észlelem, hogy mindkettőnél vannak anyagi problémák, de a Duna Televízió kimondottan azzal foglalkozott, ami a kuratórium feladata, hogy a Duna Televízió működéséhez a financiális feltételeket biztosítsa, azért harcoljon, megkövetelje a médiatörvényben előírt szabályok betartását, tehát mint jó gazda ellenőrzi azt a részvénytársaságot, amelyet ő felügyel, és ami a médiatörvény szerint közszolgálati kuratóriumként a feladata. Ez a beszámoló korrekt volt. Problémák, nehézségek vannak, azonban a Duna Televízió kuratóriumának elnöke tartotta magát ahhoz a beszámolóhoz, ahogyan a médiatörvény neki előírásként meghatározza a feladatát, ő arról beszélt.
A másiknál, az MTV-nél az elnök úr a beszámolóját nagyon érdekes fordulatokkal a kisebbik ellenállás oldaláról közelítette meg. Nem úgy, hogy ő mit nem tartott be - mármint a kuratórium, a kuratóriumi elnökség, az elnök úr és a többi, és a többi - a médiatörvény követelésével szemben, hanem inkább megfordította a dolgot, és azt mondta, hogy inkább a médiatörvény nem jó, és át kellene alakítani, mondjuk úgy, hogy például ne legyen kuratórium. Mert ha jól értettem, arról volt szó, hogy meg kell nézni, részvénytársaság igazgatóság nélkül valóban nehezen működik, akkor a kuratóriumot tegyük át igazgatóságnak, aztán az ügy el van intézve, és majd együtt csináljuk. Mert hiszen bele kívánunk mi szólni, nemcsak abba, amit a médiatörvény ír elő feladatnak, hanem azokba a dolgokba is, amibe kedvünk van beleszólni! Mivel nagyon sok mindenbe volt kedve beleszólni a kuratóriumnak ebben az elmúlt időszakban, ezért azok talán háttérbe szorultak, ami a feladata lett volna a kuratóriumnak, hogy megfelelően ellenőrizze a pénzügyi dolgokat, megfelelően elszámoltassa a részvénytársaságot mint tulajdonos, hanem inkább más dolgokkal foglalkozott. És itt akkor rögtön fölmerül, hogy a médiatörvénynek ez a része nem jó, mert a Magyar Televíziónál a kuratóriumnak egyszerűen nem elég a feladata, amit nem tart be egyáltalán, mert hiszen többször rámutattak az előttem szólók, és én nem akarok ismétlésekbe bocsátkozni; viszont újításokat szeretne bevezetni. Mivel ő felelős, hát szóljon bele a műsorszerkesztésbe, hívja vissza az elnököt, tegye ide, tegye oda... - ami egyáltalán nem a kuratórium elnökségének a feladata! Ez egy nagyon nagy problémát jelent.
És itt szeretném megkérdezni, hogy vajon, amit Kovács elnök úr itt elmondott, az a kuratórium egységes véleménye-e, avagy a többség véleménye, avagy a kuratórium elnökségének egyáltalán a véleménye - vagy csak Kovács elnök úr véleménye? Mert ez nem tisztázódott! Itt a beszámoló kellett volna tartalmazzon egy olyan részt is, amely a gazdálkodás problémáival, a pénzügyi nehézségekkel foglalkozik. Szemrehányással kellett volna illetni a kormányzatot, a pénzügyi kormányzatot, a költségvetési bizottságot, mert ami ki volt alkudva, azt nem kapták meg, emiatt problémák vannak. Ezek mind belefértek volna, és ez lett volna az, amit én vártam, azért üldögéltem itt! Azt például, hogy alakítsuk át a médiatörvényt, nem vártam, egészen meglepett engem ez a variáció, ez a svédcsavar, mert ez végeredményben nem egészen így működik, mert akkor a médiatörvénynek a világon semmi értelme nincs.
Nagyon csodálkozom, hogy másfél évvel a médiatörvény megalkotása után az egyik legjelentősebb és a legnagyobb vagyonnal rendelkező MTV kuratóriumának az elnöke nem érti, hogy miről szól a médiatörvény! Mert én ezt a következtetést vontam le. Mert akkor nincs értelme a kuratóriumnak, és nincs értelme a politikától minél távolabb tartott közalapítványnak, amiért kitaláltuk a médiatörvényt! Két éven keresztül ezen veszekedtünk, harcoltunk, vitatkoztunk, pártok egyeztettek jobbra-balra, és most kiderül, hogy ez egy teljesen fölösleges dolog volt, mert ezt be kell emelni a részvénytársaságba, és akkor csináljuk tovább, ahogyan csináltuk húsz-harminc-negyven éve!
Mert azt nekem ne mondja senki, hogy a médiatörvény működik! A médiatörvény azért nem működik, mert egyszerűen pénzügyi eszközökkel a hatalom, a kormányzat befolyásolni tudja az összes közszolgálati médiát. Hát nem egyenlőség van, nincs itt objektivitás, nincs itt meg a hírértéknek megfelelő közlés! Itt különböző pénzügyi manipulációkkal kézben tartják, és nem érvényesül a médiatörvény szellemisége! Ezt most már másfél év után a Független Kisgazdapárt nevében ki kell jelentsem: nem érvényesül, elfogult, túlzottan és túlsúllyal szerepelnek azok a szempontok, amelyek egyértelműen arra szolgálnak, hogy a kormányzat sikerpolitikáját - s a többi, s a többi - alátámasszák, azért, mert pénzügyi eszközökkel rendkívül fogva vannak ezek a szervezetek.
Gyakorlatilag tehát a médiatörvénnyel nem az a probléma, amit itt hallottunk. A médiatörvénnyel az a probléma, hogy visszafogja, nem adja oda azt a pénzt az állam, ami jár annak a közszolgálati televíziónak, annak a kuratóriumnak, amiből megoldhatja a politikától független közvetítéseit, műsorait, a kultúrának is szolgál vele, a nézőknek is. Mert azért befejezésül - mert nem akarok olyan sokat beszélni (Közbeszólás az MSZP soraiból: Kár volt ezt is!) - a vége az, hogy végső fokon azért a televíziónak van egy fontos szerepe, az MTV-nek is, és ez a fontos szerep az, hogy nézik, hogy vannak nézők, akik szeretnének műsort látni. És bizony, ha magunkba tekintünk, lehet, hogy az én ízlésem változott meg vagy már nem vagyok fogékony a dolgokra, de nagyon rossz műsor van az MTV-n! Már mindenki a Duna TV-t nézi, mindenki mást néz, rossz a híradója, rossz a műsorstruktúrája. Ez az én magánvéleményem, de a Kisgazdapártból lakossági fórumon nagyon sokszor hallom ezeket a felvetéseket, hogy nagyon elfogult, nagyon egyoldalú, tehát ezen is változtatni kell.
Természetesen ez nem a kuratórium elnökének szól, ez a részvénytársaságnak szól - ez most nem téma - meg a panaszirodába benyújtott rengeteg panasznak szól. Azonban feltétlenül és egyértelműen ezen az egészen módosítani kell ahhoz, hogy egy tényleg objektív, tényleg a médiatörvény szellemének megfelelő közszolgálati televíziózás jöjjön létre végre ebben a hazában.
Köszönöm a figyelmüket. (Dögei Imre tapsol.)
(20.30)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi