DR. HÉTHY LAJOS

Full text search

DR. HÉTHY LAJOS
DR. HÉTHY LAJOS munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Képviselő Úr! Tisztelt Ház!
A Tatai Brikettgyár története hosszú, a lényegét foglalom össze. A brikettgyár még 1993-ban dolgozói kezdeményezésre a felszámolás előtt kivált a Tatabányai Bányák Vállalatból. A brikettgyárat a Reálbank a Tatabányai Bányák Vállalattól a fennálló tartozások fejében megvásárolta. A munkavállalók azonban kölcsönös megegyezéssel, a munkajogi jogutódlás megtartásával megszüntették munkaviszonyukat a vállalattal, és Privát Brikett néven kft.-t alakítottak. A Reálbanktól lízingbe vették a brikettgyárat, és korábbi igazgatójuk ügyvezetésével működtették. A Privát Brikett időközben Tatai Brikett Kft.-re változtatta a nevét, és 1995. december 22-én csődöt jelentett, felszámolása folyamatban van.
Megjegyzem, hogy '96 januárjában a képviselő úr is részt vett azon a brikettgyári munkásgyűlésen, ahol a már felszámolás alatt álló gyár üzemeltetésére a Carbonsped vállalkozott. Ezt akkor a képviselő úr nagy lelkesedéssel üdvözölte. Időközben tudomásunk szerint a Carbonsped vagy az érdekkörébe tartozó valamelyik másik cég megvásárolta a gyárat. Maga a gyár ma valóban működésképtelen, és a dolgozók támogatókat keresnek az újraindításhoz.
Ami a végkielégítéseket illeti: az 1994-es Bérgarancia Alapról szóló törvény lehetővé tette, hogy munkabértartozás, illetve a munka törvénykönyve szerint járó végkielégítés kifizetésére a felszámolás alatt álló gazdálkodó szervezet előleget - hangsúlyozom: előleget -, azaz kamatmentes kölcsönt vehessen fel. A felszámoló ilyen kérelmet nyújtott be a Bérgarancia Alaphoz, és a támogatást, 5 millió 730 ezer forintot megkapta.
A felszámoló '97. február 5-én ugyanakkor levélben tájékoztatta az Országos Munkaügyi Központot arról, hogy a támogatás visszafizetésére nincs lehetősége. A Bérgarancia Alapról szóló törvény értelmében az alap csak akkor nyújthat további támogatást, illetve a támogatás iránti kérelem csak abban az esetben nyújtható be, ha a felszámolás alatt álló gazdálkodó szervezet az alappal szemben esetleg fennálló, korábbi támogatásból eredő visszafizetési kötelezettségét maradéktalanul teljesítette. Sajnálatos módon erre nem került sor.
A végkielégítést tehát a Tatai Brikett Kft.-nek és nem az államnak kell kifizetnie. A kormány, illetve a Munkaügyi Minisztérium semmilyen mulasztást nem követett el, és erre nézve a képviselő úr sem tudott semmilyen ténnyel előállni.
Amikor a képviselő úr a kormányt vádolja, őszintén szólva ez számomra kissé talányos. Nem tudom, ez azt jelenti-e, hogy képviselő úr nincs tisztában azzal, hogy a magángazdaság és a jogállamiság keretei között a kormánynak milyen lehetőségei vannak, avagy esetleg azoknak a szimpátiájára apellál, akik ma is az államot - ahogy ön véli - mindentudónak vagy mindenhatónak feltételezik. Az előző esetben esetleg arról van szó, hogy a képviselő úr megközelítése mutat némi pártállami sajátosságot, az utóbbi esetben másoknak tulajdonít ilyet.
Végezetül szeretném elmondani, hogy Tatabánya város önkormányzata is nyomon követi a munkavállalók sorsát. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) A polgármester úr nyilatkozata szerint van esély munkához juttatásukra. Kérem a tisztelt Házat, hogy válaszomat fogadja el. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi