DR. KÁVÁSSY SÁNDOR

Full text search

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR
DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Szeretném befejezni a mondatot. Közismert, hogy Kis Zoltánnal szívélyes baráti kapcsolatban vagyunk mint magánemberek. Most fel kell vetnem hivatalosan mint államtitkárnak: ha az állampolgárok nem éltek azzal a lehetőséggel, hogy azt a tartalékot vagy pénzalapot igénybe vegyék, amit a minisztérium földvásárlásra biztosít, akkor el kellene gondolkozni azon, hogy a szabályozás nem a legszerencsésebb.
Kérem, az a tiszta képlet, amiről szó volt, hogy csak az illető mezőgazdaságban él, kérem, lehet, hogy ez ritkább. Lehet, hogy az állampolgárok nem tudnak róla, és ezért nem élnek a lehetőséggel. Másrészt meg igenis tudomásul kell venni azt, hogy a mezőgazdaságban nálunk mindig is volt egy kétlakiság. Erről megfeledkezni azt jelenti, hogy a polgári viszonyokat teljesen figyelmen kívül hagyjuk, és megvetjük. Tehát javaslom, államtitkár úr, tessék az eddigi álláspontot revízió alá venni, és majd előbb-utóbb lesz ennek a pénznek gazdája.
Amit mondani szeretnék: kedves Ecsődi úr, ezt sosem rejtettem véka alá. Erről ebben a Házban is nyilatkoztam, mert én tulajdonképpen a kombinált megoldás híve voltam kezdettől fogva. Miután ismerem a magyar társadalmat, ismerem ennek a hagyományait, nagyon jól tudom, hogy vannak társadalmi csoportok, amelyek az önálló gazdálkodást nem is tudják vinni - válogattam magamban, hogy milyen szót használjak. Kérem, a parasztság és az agrárnépesség rendkívül struktúrált volt, és ezek között mindig volt olyan réteg, amely számára a szövetkezet jelentette a bázist, a megélhetést. Meg kell mondanom, ezt nagyon sok kisgazda fórumon, nyilvános ülésen, de talán e Ház falai között is kifejtettem.
Végül pedig, kérem: ne tessék csodálkozni azon, hogy rugdalózunk az ellen, hogy a magyar földet mások szerezzék meg! Igenis, a törvényeink olyanok, hogy kérem szépen, bejöhet az idegen tőke, és leigázhatja a magyar termelőt, cselédjévé teheti. Igazság (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), amit már a század elején is megfogalmaztak, hogy akié a föld, azé az ország. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) Remélem, ebben egyek lehetünk.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi