DR. SZABÓ IMRE

Full text search

DR. SZABÓ IMRE
DR. SZABÓ IMRE (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt jelen lévő Képviselőtársaim! Ezen a késői órán nincs szándékomban már hosszan beszélni, hiszen előttem két képviselőtársam két oldalról hosszan ecsetelte az előttünk lévő földtörvény-módosítási javaslatot.
Én a magam részéről inkább a Puha Sándor képviselőtársam által elmondottakkal értek egyet, míg Bernáth képviselőtársam igen jól beszélt egy koncepcióról. Ezeket a koncepciós ügyeket ismerjük régebbről; az alapjuk mindig az: végy egy hamis tételt és ehhez szerezz hamis bizonyítékokat, és máris van egy koncepció, amit be tudok mutatni, hiszen a hamis tételhez csak hamis bizonyítékok kellenek. (Dr. Kávássy Sándor: Ahhoz is ész kell!) Másképp ez nem működik.
(21.00)
Az 1994-es földtörvény-módosítási javaslat a hatályba léptető paragrafussal együtt mindössze 12 paragrafust tartalmaz, és vannak egészen rövid, egymondatos szakaszok is. Érdekes módon a vita szinte mindig az 1. § első része körül zajlik. És ahogy már többször elhangzott: nem is annyira gazdasági, szakmai vita folyik, hanem politikai, néha elkeveredve egészen más tájakra. A földről, a földszerzésről van szó.
Azt hiszem, abban mindnyájan - mind kormánypártiak, mind ellenzékiek - megállapodhatunk, hogy még egyszer nem fordulhat elő az az eset, hogy egy fehér lóért egy országnyi földet szerezzünk. Ez egyszer megeshetett a történelemben vagy a mondában, de ez még egyszer nem fordul elő.
Mi a gond a földpiacon? Az a legfőbb gond egyrészt, hogy áll a piac, másrészt, hogy olcsó a föld. Ezt a két dolgot nehéz összeegyeztetni, de mégis úgy látszik, hogy a föld körül elejétől fogva megvan ez az ellentmondás, és egy ideig, amíg törvényileg el nem rendezzük - és itt az egyik lehetőség az elrendezésre -, ez az állapot így is marad.
Mindegyik oldalról nagyon sok érv hangzott már el a törvénymódosítási javaslat mellett is, ellene is. Most is elhangzott az, hogy a kormány vonja vissza, hiszen tárgyalásra alkalmatlan. Ezt többször elmondták. Én azt mondom: végig kell vinnünk, és az Országgyűlés majd döntést hoz. A képviselők egyénenként és együttesen meghozzák azokat a bölcs döntéseket, amelyek szükségesek mind a földpiac beindulásához, mind pedig a pozitív változásokhoz a mezőgazdasági termelésben.
Bernáth képviselőtársam beszélt a földhiányról. A földhiány is úgy van, hogy - közben megkérdeztem itt a szakembereket - a termőföldnek mintegy 20 százaléka parlagon van. Tehát egyrészt megvan a hiány, másrészt van egy olyan terület, amit nem művelünk. Ennek több oka van: részben ennek a parlagföldnek a minősége - ez is igaz -, másrészben pedig a tőkehiány.
A tőke, amely szükséges a mezőgazdasági termeléshez, nagyon régóta gondja a magyar mezőgazdaságnak. Ha a történelemben mennénk vissza, mehetnénk a múlt századig és az azt megelőző századokig. Egy időszak volt, amikor a tőke gyűlt a magyar mezőgazdaságban, amikor a magyar birtokos nemesség azért imádkozott, hogy jó, csöndes májusi esők, meg egy kis háború legyen, mert ezzel tudtak gazdagodni a XVIII. század második felében. Hogy aztán mi lett a tőkéjükkel, az más kérdés.
Nem is ezeket a kérdéseket szeretném itt nagyon részletesen boncolgatni, hanem egy dologra hívnám fel képviselőtársaim figyelmét. Van a törvénynek egy megfogalmazása az önkormányzatok szerepével kapcsolatban, és ezt nagyon lényegesnek tartom. Az önkormányzatok belépnek erre a területre mint szereplők, olyan szereplők, akik gátat szabhatnak vagy segíthetik a földszerzés folyamatát. Az önkormányzatokat sokszor úgy érzékeljük, hogy az az önkormányzati képviselő-testület. Az önkormányzat nem a képviselő-testület, hanem annak a településnek a lakossága, amely településről szó van, csak őket, a lakosságot képviselik a képviselők. De itt is be van építve a törvénybe egy szakmai oldal is, mégpedig a megyei agrárkamara mezőgazdasági bizottsága.
Miért tartom lényegesnek, hogy szakmailag is és a lakosság oldaláról is legyen bizonyos lehetőség vagy fék? Azért, mert a települések, amelyekről szó van - általában a községek vagy kisebb városok, mezővárosok -, amelyek lakosságának jó része él a földből - ha néhol nem is a többsége és természetesen nem mindenki, de az egész magyar lakosságot érinti -, annak a településnek a lakossága tudja talán a legjobban megítélni, hogy melyik termelési forma, melyik termelési szerkezet a legalkalmasabb az ő számukra, az ő területükön, hiszen nem ítélhetjük meg egyformán, hogy a magángazdaság vagy a valamilyen társas vállalkozás, akár a szövetkezet, alkalmas arra, hogy az ott élő lakosságot eltartsa.
Én olyan területen, olyan községekben vagyok képviselő, ahol jó néhány szövetkezet évek óta nagyon jól működik, és volt olyan szövetkezet, ahol a lakosság az első megjelenésemkor - amikor még csak a kampány folyt - arra szólított fel, hogy nehogy a szövetkezethez merjek nyúlni, mert ha a szövetkezethez nyúlok, a faluba többet be nem tehetem a lábam. Azóta is nagyon jól működik a szövetkezet, de gondjuk van. Természetesen a föld az egyik legnagyobb gond. És vannak olyan szövetkezetek, amelyeknek meglenne a tőkéjük is arra, hogy földet vegyenek, hiszen a jó működés hozza magával a tőkelehetőséget. Az egyes tagok nem akarnak már földet venni - van ilyen dolog is -, esetleg elég sok a nyugdíjas, és ezért egy másik lehetőséget kell keresnünk, mert nem biztos, hogy a bérlet hosszú távon megoldja a falu lehetőségeit, a falu mezőgazdasági termelését és az életlehetőségeket.
Nagyon lényegesnek tartom azt, hogy ezeken a településeken, ahol jelen pillanatban így működnek a társas vállalkozások, gazdasági társaságok, igenis adjuk meg nekik a lehetőséget; és szó sincs itt idegen tőkéről ebben az esetben, helyi dologról van szó, bár ezzel kapcsolatban én is megkaptam már nem egyszer, hogy a választási ígéreteinket akarjuk teljesíteni. Visszakérdeznék: miért baj az, hogyha egy párt a választási ígéretét teljesíteni akarja? Többször azt kaptuk a szemünkbe ugyanazoktól, hogy nem teljesítjük a választási ígéreteket.
Ugyanakkor olyan elvárások is vannak, hogy ezek a társas vállalkozások játsszák el az integrátori szerepet a magángazdaságok számára. Ezt több alkalommal kaptam felszólításként, és ilyenkor megbeszéltük a problémát: hogy ezek a társas vállalkozások a magángazdaságnak csak kölcsönösségi alapon és nekik is hasznot hajtó alapon vállalhatnak integrátori szerepet, mert a piacgazdaságban csak jó szóért, köszönömért ilyen szerepet sem lehet eljátszani.
Tehát nagyon sok és fontos szerepük van ezen vállalkozásoknak a magángazdaságok számára is. Sajnos, van olyan községem, ahol a magángazdák és a társas vállalkozás között nincs jó viszony. Ennek a rossz viszonynak az alapja éppen a földkérdés, mert egyesek még több földet szeretnének vásárolni, és csak azoktól tudnának, akik a szövetkezetben vannak, és a szövetkezetnek adják bérbe a földet - természetesen nem azokról van szó, akik 2-3-4 hektáron gazdálkodnak vagy melléküzemágként tartják maguknak a mezőgazdaságot, hanem a 80-100-150 hektáros gazdákról, akik még többet szeretnének megszerezni, hiszen az ő gazdaságuk már olyan, hogy lehetőséget ad erre. Természetesen vannak ebből feszültségek, de ezeket a feszültségeket ott, helyben kell levezetni, és nekik kell majd a törvénymódosítás alapján megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyekkel a magyar falu tovább tud élni, és nem válik földönfutóvá sem a magángazda, sem az az ember, aki társas vállalkozásban dolgozik. Hiszen nem lehet célunk sem egyik, sem másik. Az én számomra ugyanolyan jó magyar ember az, aki 20-30-40 éve szövetkezetben dolgozik, és ott marad továbbra is, mint az, aki magángazdaságban.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
(21.10)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi