POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Hölgyek és Urak! Tisztelt Ház! A Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja Magyarország szempontjából jelentős eredménynek tekinti a Hágai Nemzetközi Bíróság Bős-Nagymaros ügyében hozott döntését. Bátran és felelősségünk teljes tudatában kijelenthetjük, hogy Hágában, bár nem győztünk, de nyertünk. Nyertünk, hiszen az összes, számunkra fontos és a jövőt illető érdemi kérdésben a döntés kedvező számunkra.
Miről szól ugyanis a hágai ítélet?
1. Hágában számunkra egyértelműen kedvező döntés született, hiszen az ítélet értelmében visszakapjuk a Dunát.
2. A hágai döntés számunkra azért is eredményes, mert az ítélet 138. §-a értelmében Magyarországnak nem kell megépítenie a nagymarosi gátat, sőt a döntésből az is világosan kitetszik, hogy Magyarországnak semmilyen más műszaki létesítményt nem kell beüzemelnie vagy megépítenie.
3. Végül a döntés számunkra azért is kedvező, mert az ítélet 153. §-a arra szólítja fel a feleket, hogy egymás iránt ne éljenek anyagi követelésekkel. Magyarországnak tehát nem kell kártérítést fizetnie az 1977-es szerződés felbontásáért.
Tisztelt Képviselőtársaim! A tények ismeretében indokolatlannak és érthetetlennek tűnik az a borús hangulat, amit az üggyel foglalkozó nyilatkozók többsége áraszt. A hágai bírói testület döntése révén ugyanis Magyarország minden eddiginél kedvezőbb tárgyalási helyzetbe került. Ez óriási felelősséget is ró ránk és a tárgyalódelegációra, hiszen amit megnyertünk Hágában, azt nem szabad elveszítenünk a következő tárgyalások során. A hágai döntés értelmében a feleknek ismét tárgyalóasztalhoz kell ülniük, és a vitás kérdésekben fél éven belül, lehetőség szerint, meg kell egyezniük.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt meggyőződése szerint Bős-Nagymaros ügye nemcsak a kormányt, hanem az egész nemzetet érintő ügy, ezért üdvözöljük a kormány egyeztetési szándékát. Egyetértünk azzal, hogy a Szlovákiával folytatandó tárgyalások stratégiáját a hat parlamenti párt együttműködve, köztiszteletben álló szakértők bevonásával alakítsa ki.
Ugyanakkor fontosnak tartjuk leszögezni, hogy továbbra sem vagyunk hívei a látszatmegoldásoknak és a látszategyeztetéseknek. De ha az érdemi kérdések megválaszolásához érdemben hozzájárulhatunk, örömmel nyújtunk segítséget a probléma megoldásához. Ezért is hangsúlyozzuk, hogy nemcsak a hágai döntést elemző ad hoc bizottság munkájában, hanem a Szlovákiával tárgyaló delegáció összetételének kialakításában és annak tárgyalásain is, képviselőink révén, érdemben kívánunk részt venni.
Különösen fontosnak tartjuk ezt azért is, mert a vízlépcső máig megoldatlan ügye már igen sok kormánynak okozott gondot, és Bős-Nagymaros kérdésével minden bizonnyal a jövő kormányainak is foglalkozniuk kell majd. Számunkra Bős-Nagymaros ügye inkább a jövő, semmint a múlt kérdése, ezért nem kívánunk foglalkozni most olyan kérdésekkel, amikről kellene beszélni; és tisztázni kell a felelősség kérdését. A felelősség tisztázása nélkülözhetetlen, de most nem ennek az idejét éljük.
Tisztelt Képviselőtársaim! A múlt rossz döntéseit már nem tudjuk megváltoztatni. Rajtunk, mindnyájunkon is múlik azonban, hogy miként alakul a jövő. A jelen megítélésében viszont minden bizonnyal a polgároknak van igazuk, azoknak, akik azt látják, hogy már idestova két évtizede görgetjük magunk előtt ezt a kérdést, tárgyalunk, tárgyalgatunk, a parlamentben szép beszédeket mondunk - a Duna szigetközi medrét azonban fölveri a méteres gaz.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi