AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az adótörvények módosítására vonatkozó törvényjavaslatok tárgyalásakor mindenekelőtt azokkal a jövedelmi folyamatokkal indokolt foglalkozni, amelyek alakulását az adórendszer lényegesen befolyásolja.
A közhiedelmekkel szemben Magyarországon a jövedelmek központosításának szintje, az adóteher nagysága már nem nagyobb az Európai Unió átlagánál. E tekintetben is lényeges változások mentek végbe az elmúlt néhány évben. A jövedelemközpontosítás mértéke '94-ben még 52,5 százalékos volt. Ez az arány a költségvetési javaslat szerint jövőre 42,5 százalékra csökken. A központosítás szintje 1998-ban '97-hez képest is mintegy 2 százalékponttal mérséklődik. Természetesen egyetértek azzal, hogy középtávon a központosítás további csökkentése a cél, hiszen ez elengedhetetlen a versenyképesség további erősítéséhez, illetve a jelentős fejlesztési elmaradások pótlásához.
A jövedelemközpontosítás szerkezetét tekintve vannak azonosságok és eltérések az Európai Unió országaihoz viszonyítva. Nálunk különösen magas a társadalombiztosítási járulékok szerepe, míg például a nyereségadó viszonylagosan kevésbé jelentős bevételi forrás, azért is, mert igen alacsony, 18 százalékos általános adókulcsot alkalmazunk. Kedvezőnek tekinthető a közvetett forgalmi, fogyasztási adó kiemelt jelentősége, ami megfelel a nemzetközi tendenciáknak.
A vállalkozások jövedelmi helyzete, a működő adórendszer hatásait is figyelembe véve, lényegesen javult az elmúlt néhány évben. A vállalkozások felhalmozási célú saját forrásai, vagyis az adózás utáni nyereség és az amortizáció együttes összege 1994-ben még csak a bruttó hazai termék, a GDP 6 százalékát érték el, míg 1997-re 14 százalékot, '98-ra 15-16 százalékot tesznek ki. Szeretném aláhúzni, itt nem elvont makromutatókról, hanem a mikroszférában végbe ment változásokat összegző adatokról van szó. Természetesen e számok átlagokat fejeznek ki, és nem alkalmasak a szóródások érzékeltetésére. A szóródást illetően azonban megnyugtatásul szeretném aláhúzni, hogy a bemutatott javuló tendencia a kis- és középvállalkozások esetében is érvényesül.
A jövedelemközpontosítás 1998-as mérséklődésében a vámpótlék leépítése, a vámok nemzetközi elkötelezettségeken alapuló csökkentése és néhány más, speciális bevételi forrás szűkülése játssza a fő szerepet. Így jövőre a költségvetési törvényjavaslat keretei között az adórendszer, illetve a járulékrendszer fő kulcsainál a stabilitás fenntartása volt előirányozható.
A stabilitás mellett szólnak a legfontosabb adótörvények közelmúltban végrehajtott újrafogalmazásai és természetesen az adózók kívánságai is. A stabilitás fenntartására irányuló alapvető törekvések mellett a javasolt változtatások száma most sem kevés. Ezek azonban meghatározóan csak az Országgyűlés törvényalkotási programjában szereplő, más tárgyú, de az adótörvényeket is érintő jogalkotáshoz kapcsolódnak, illetőleg a külső és belső jogharmonizációból adódó kisebb kiigazításokból állnak.
(10.40)
(Boros László helyét a jegyzői székben dr. Kávássy Sándor foglalja el.)
Tisztelt Ház! Az adótörvényekre vonatkozó módosítási javaslatok összhangban állnak azokkal a korábbi években kitűzött adópolitikai célokkal, amelyek a vállalkozások adózási feltételeinek könnyítésére és egyszerűsítésére, a társadalmi és gazdasági szempontból elmaradott térségek fejlesztésének adózási eszközökkel történő támogatására irányulnak.
A személyi jövedelemadó törvény módosításának kidolgozásánál leglényegesebb szempont volt a nyugdíjreformból adódó, az Országgyűlés által külön határozatban is rögzített elvárások figyelembevétele. Az 1998. év a nyugdíjreform induló éve, ezért az egész társadalom számításokat végez a hosszú távú döntések megalapozásához. Ehhez az állampolgárok jövedelmeinek adórendszeri kezelése nemcsak rövid, hanem hosszú távon is előrelátást igényel. Minderre tekintettel már induláskor biztosítani indokolt, hogy a nyugdíjcélú felhalmozás ne viseljen azonos adóterhet a fogyasztási célú jövedelmekkel, és ezzel elkerülhetővé váljon a kettős, a járulék befizetésekor és a későbbi nyugdíj kifizetésekor való adóztatás.
A törvényjavaslat szerint 1998-tól változatlan adótábla mellett a 7 százalékos nyugdíjjárulék 25 százaléka levonható lesz az adóból, és havi 3600-ról 4000 forintra növekszik az adójóváírás. Ezen intézkedések első hatására változatlan jövedelem mellett a bérből és fizetésből élőknél lényegében havi 100 ezer forint keresetig 3-4 százalékkal nő a borítékban maradó nettó összeg, havi 100-120 ezer fölötti jövedelemnél pedig hozzávetőlegesen nem lesz változás. Természetesen az adózás változásainak bemutatott első hatását a későbbiekben módosítja a jövedelmek növekedése, ami - mivel a jövedelem növekménye viszonylag magasabb adókulccsal adózik - apasztja az adóteher kezdeti viszonylagos mérséklődését. A bemutatott kezdeti hatás azonban jelentősen tompítva még fennmarad, és az elvégzett számítások szerint az együttes adóterhelés átlagosan valamelyest mérséklődik. A tervezett keresetnövekedés minden sávban azonos megvalósulása esetén a borítékban maradó nettó bérek emelkedése a havi 100 ezer forint alatti jövedelmi sávokban 0 és 1,3 százalék közötti mértékekben haladja majd meg a bruttó keresetek emelkedését, a havi 100 ezernél magasabb jövedelmeknél viszont jellemzően a bruttótól néhány tized százalékkal elmaradó nettó növekedés várható.
Az új rendszer bevezetéséhez kapcsolódó országgyűlési határozatnak megfelelően azok, akik 2020 előtt lesznek a rájuk vonatkozó szabályok szerint öregségi nyugdíjra jogosultak, köztük azok, akik 2009 és 2019 között lesznek 62 évesek, az önkéntes kölcsönös biztosítópénztári befizetéseik után nyugdíjba vonulásukig a jelenlegi 100 ezer forinton felül még további 30 ezer forint adókedvezményt vehetnek igénybe. Esetükben az önkéntes nyugdíjpénztári adókedvezmény 50 százalékos mértéke a nyugdíjba vonulásuk évéig érvényes.
A nyugdíjreformra való átállást segíti elő az a rendelkezés is, amely lehetővé teszi, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok a kötelezőnél több tagdíjat is fizethessenek. Ezt az adórendszer úgy ösztönzi, hogy az önkéntes kölcsönös biztosítópénztári befizetések mindenkori adókedvezménye ezekre a befizetésekre is kiterjed.
Az országgyűlési határozat további előírása szerint a felsőfokú oktatásban résztvevőknél a képzési időnek, valamint a gyermek otthoni gondozási idejének szolgálati időként történő megváltásához személyi jövedelemadó-kedvezmény kapcsolódjék. Ennek megfelelően a javaslat a következőket tartalmazza:
Ha a társadalombiztosítási ellátásra vonatkozó megállapodás alapján a magánszemély helyett más fizet, akkor ez a befizetés a magánszemélynél nem számít bevételnek, és személyi jövedelemadót sem kell fizetni utána. Ezzel összefüggésben persze az ilyen plusz nyugdíjjárulék és kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíj nem képezi részét a 25 százalék adócsökkentő tétel kiszámításának sem. Ha az átvállaló egyéni vállalkozó, akkor hasonlóan a társaságiadó-alanyhoz, ezt az összeget viszont költségként elszámolhatja. Ha a magánszemély saját maga fizeti megállapodás alapján a társadalombiztosítási kötelezettségeit, vagy ha nem egyéni vállalkozó a másét átvállalja, akkor a saját kötelező befizetéséhez hasonlóan ennek a befizetésnek a 25 százalékát is levonhatja az adójából.
Az új kedvezmények mellett szükséges az önkéntes kölcsönös biztosítópénztári befizetések kedvezményének fokozatos kiigazítása is. Hosszú távon nincs indokoltsága, hogy a kedvezmény címén még a legnagyobb jövedelemmel rendelkezők is több adót kapjanak vissza e befizetéseik után, mint amennyi adót befizettek. Ezért a javaslatok tartalmazzák az önkéntes nyugdíjpénztári kedvezmény mértékének fokozatos, két év alatt, 2000-ig történő mérséklését az adott évi legmagasabb adókulcsra, első lépcsőben 1999-ben, az akkor legnagyobb adókulcs mértékétől függetlenül 46 százalékra.
A benyújtott javaslatok szerint a közhasznú szervezetekről törvényhez kapcsolódva emelkednének a magánszemélyek támogatói adományainak kedvezményei. A kiemelkedően közhasznú szervezetek támogatása esetén a jelenlegi 30 százaléknál 5 százalékponttal több adókedvezményt lehetne igénybe venni.
A személyi jövedelemadó törvény jelentősebb módosításai közé sorolható az ez évben megkezdett lépések folytatásaként a termőföld-bérbeadás jövedelmének önkormányzati hatáskörbe utalása. Jövőre a helyi önkormányzatok nemcsak az ellenőrzés jogát, hanem az e tevékenységből származó jövedelem adóját is magukénak tudhatják. Az adózási szabályokat azonban változatlanul a személyi jövedelemadó törvény tartalmazza azért, mert az adó kivetése nem az önkormányzati döntéstől függ, azaz nem helyi adóként funkcionál. A termőföld bérbeadásából származó jövedelem adójára változatlanul 20 százalék javasolható. A valóban kis földtulajdonnal rendelkező magánszemélyek adózásának egyszerűsítését, a kis parcellák hasznosításának előmozdítását, az úgynevezett zsebszerződések visszaszorítását célozza, hogy az összesen 3 hektárt meg nem haladó nagyságú termőföldtulajdonnal rendelkező magánszemély esetében nem kell az adót megfizetni.
A gazdasági tartalmában reálisan tőkehozadéknak nem tekinthető kifizetések után a jelenleg 27 százalékos adómérték alá eső osztalékrész után a javaslat szerint az adó mértéke 35 százalék lenne. A viszonyítási alap továbbra is az osztalékmegállapítás évének első napján érvényes jegybanki alapkamat kétszerese, vagyis az e feletti osztalékrész után kell nem 20, hanem 35 százalékos adóval számolni.
A tandíjfizetés terheinek enyhítése, a tandíjhitel felvehetőségének javítása érdekében a javaslat szerint a tandíjhoz kapcsolódó adókedvezményt a hallgatói jogviszony megszűnését követően is érvényesíteni lehet. A végzett diák a hallgatói jogviszony megszűnését követő öt éven belül a korábban fizetett és a felsőoktatási intézmény által igazolt tandíjösszeg után a vonatkozó adóév szabályának megfelelő adókedvezményt érvényesíthet, amivel csökkentheti például a felvett tandíjhitel terheit.
Számos javaslat mind az állampolgárok, mind pedig az egyéni vállalkozók adóztatásának könnyítését, egyszerűsítését szolgálja. A leglényegesebbek ezek közül, hogy bővül az átalányadózók és a tételes átalányadózás választására jogosultak köre. Az egyéni vállalkozók adóelőleg-fizetése egyszerűsödik, a javaslat szerint a kivét után negyedévente fizethető az adóelőleg, és a határidők igazodnak a járulékbefizetési időpontokhoz. A jövőben az egyéni vállalkozóra vonatkozó személyi jövedelemadó-szabályokat, így a költségelszámolási lehetőségeket alkalmazhatják a művészek, ha külön jogszabály szerint meghatározott művészeti tevékenységet folytatnak.
Tisztelt Országgyűlés! A társasági adóról és az osztalékadóról a múlt évben új törvényt alkotott a parlament. Így módosításánál a kormány fokozottan törekedett a stabilitásra. Ennek megfelelően az önök elé terjesztett javaslat alapvetően két új törvény összefüggéseinek átvezetését szolgálja.
Az egyik a külföldi székhelyű vállalkozások fióktelepéről szóló törvénytervezet, amelynek megalkotásával szabályozottá válik, hogy a külföldi cégek milyen feltételekkel nyithatnak fiókot Magyarországon. E törvényjavaslat szerint a fiók a külföldi cég hazai cégbíróságon bejegyzett, jogi személyiséggel nem rendelkező, gazdasági tevékenységet végző belföldi szervezeti egysége. A fiók működése során keletkezett jövedelem adóztatására az adótörvény azt fogalmazza meg, hogy a fiók jövedelme után a belföldi társaságokkal azonos módon kell a társasági adót megállapítani és megfizetni.
(Az elnöki széket dr. Áder János, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
A másik törvényjavaslat a közhasznú szervezetek működésére, ellenőrzésére vonatkozó előírásokat fogalmazza meg. Ehhez kapcsolódva a társasági adótörvény szabályainak megalkotásakor két szempont érvényesült. Egyrészt a közhasznú szervezetek támogatóinak a mainál szélesebb körben és nagyobb mértékben biztosítson a társasági adó és - mint már említésre került - a személyi jövedelemadó kedvezményt. Másrészt a közhasznú szervezetek által adómentesen végezhető vállalkozási tevékenység a jelenleginél nagyobb mértékű legyen, de továbbra is korlátozott keretek meghatározásával. Ez azt a célt kívánja szolgálja, hogy e szervezetek tevékenységében meghatározó maradjon a közcélú tevékenység, és ne jussanak indokolatlan, visszaélésekre csábító versenyelőnyhöz a társasági formában gazdálkodókkal szemben.
A kormány az adórendszeren keresztül is segíteni kívánja a gazdaságilag elmaradott, nagyarányú munkanélküliségű területek fejlődését.
(10.50)
Ezt szolgálja - a meglévők mellett - az az új, tíz évre szóló, 100 százalékos adókedvezmény, amelyhez a legalább 3 milliárd forintot befektetők juthatnak hozzá abban az esetben, ha ilyen térségben beruháznak, a létrehozott eszközt ott működtetik, és ehhez jelentősen növelik foglalkoztatottaik létszámát is. A javasolt adókedvezmény révén a viszonylag magas beruházási érték miatt esély van arra, hogy a tartósan elmaradott területeken jelentősebb fejlesztések valósulnak meg, ezáltal enyhülnek a foglalkoztatási gondok, kiegyenlítettebbé válik az ország fejlődése.
Tisztelt Ház! Az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítása kis terjedelmű, záró- és átmeneti rendelkezésekkel együtt is alig több tíz paragrafusnál. A stabilitásra jellemző, hogy az adómértékek közötti átsorolásra lényegében egyetlen helyen kerül sor: nemzetközi kötelezettségvállalásunk alapján a déligyümölcsök áfakulcsa '98. január 1-jével 25 százalékról 12 százalékra csökkenne. A további változtatások egy része a jogi környezet módosulása, különösen a jövedéki adó bevezetése és a fiókszabályozás megalkotása miatt szükségszerű.
Ennek keretében rendelkezik a törvényjavaslat arról, hogy a dohánygyártmányok áfaadóztatása 1998. szeptember 1-jétől a jövedéki adótörvény szabályai szerint történik, azaz a jövedéki adót és az áfát ezeken a termékeken együttesen és egyszerre adójegy formájában kell majd megfizetni. Ezzel a dohánygyártmányok általános forgalmi adója az Európai Unióban alkalmazott gyakorlatnak megfelelően egyfázisú adóvá válik, s az előállító vagy az importáló az adóbélyeg felragasztásával megváltja a forgalmazási fázisok áfaterheit is. Így a kereskedőknek a dohánytermékek eladása után további áfakötelezettséggel már nem kell számolniuk.
A külföldi vállalkozások magyarországi fióktelepeinek létesítéséről külön törvényjavaslat rendelkezik. Ezzel összefüggésben azt kellett rögzítenünk: a hazai bevételszerző tevékenység után ki az áfafizetésre kötelezett, a külföldi központ vagy annak belföldi fióktelepe. Hasonlóan a társaságiadó-törvény módosítási javaslatában szereplő megközelítési módhoz, az áfarendszerben a fiók testesíti meg majd a külföldi központ adóalanyiságát. Ugyanakkor annak érdekében, hogy a fiókok se előnyösebb, se hátrányosabb helyzetbe ne kerüljenek, mint ha a külföldi leányvállalatot alapítana, a külföldi központ és fiókja, illetve ugyanazon külföldi fiókjainak egymás közti ügyletei szintén adóztatható tényállások lesznek.
A benyújtott törvénytervezet további kisebb módosításokat is indítványoz az adóbeszedés hatékonyságának javítása, az áfa versenysemlegességének erősítése, az adminisztrációs terhek könnyítése és a közhasznú tevékenység elősegítése érdekében. Ezek közül a legtöbb adózót az érinti, hogy a nem fizető vevőnek az eladó adótartozásáért való kezesi felelőssége az egyszerű kezesség helyett a jövőben készfizető kezesi felelősségre változik. Újólagosan aláhúzom, ilyen felelősség nincs, ha a számlát a vevő kifizette.
Az áfa mint szektor- és versenysemleges adó, csak igen korlátozott formában képes kedvezményeket nyújtani. A közhasznú tevékenységek egy szektorának elősegítésére azonban meghatározott feltételek mellett - így az állampolgárok széles körét szolgáló tevékenység és a közcélú szervezet vezetőinek, közreműködőinek kizárólag ingyenesen végzett munkája esetén - elvileg alapítványok, egyházak egy része számára is méltányosságból engedélyezhetővé válik az áfa visszatérítése.
A fogyasztási adóról és a fogyasztói árkiegészítésről szóló törvény módosításának benyújtott tervezete az áfatörvény javasolt változtatásánál is kisebb terjedelmű. A fogyasztási adóztatásban csak azok a szükségszerű változtatások szerepelnek, amelyeket a jövedéki adó bevezetése és a jelenlegi jövedéki szabályozás hatályon kívül helyezése megkíván. Így nem lesz változás a személygépkocsi, a kávé és az ékszer adóztatásában. Ugyancsak változatlan mértékű a fogyasztói árkiegészítés. Az egyetlen ponton javasolt módosítás a visszaélések ellen irányul.
Tisztelt Ház! A helyi adókról szóló törvény egyik kritikus pontja az iparűzési adó alapjának meghatározási módja, melyet a termék-előállító ágazatokhoz tartozó vállalkozások részéről sok kritika ért. Jelenleg a termelő tevékenységet folytató vállalkozásoknál az adó alapja - az eladott áruk és az alvállalkozói közreműködés hiányában - lényegében a teljes nettó árbevétel, míg a kereskedelem gyakorlatilag csak a hozzáadott érték után adózik. Az adó alapjának jelenlegi meghatározása azt eredményezi, hogy az adónem ágazatonként eltérő jelleggel és hatással funkcionál. A termelői szférához tartozó vállalkozások jelentős része kiterjedt beszállítói körrel áll kapcsolatban, amelyek olyan értékes, magas készültségi fokú anyagokat szállítanak a termelő vállalkozás részére, amelyeket az esetek többségében lényegében csak végtermékké kell szerelni. Mivel a végtermék értékesítésekor a termelő árbevételében és így az iparűzési adó alapjában ezek értéke is megjelenik, a fizetendő adó aránytalanul magas a termelő által hozzáadott értékhez képest.
Az iparűzési adó alapjának hatályos meghatározása így a kooperációs kapcsolatok erősítése ellen hat. Az ellentmondás az adó alapjának az anyagköltséggel való szűkítésével feloldható. A törvény módosításánál lényeges szempont, hogy nemzetgazdasági szinten a potenciális adóbevétel az önkormányzatok érdekében ne változzon. Ezért az adó alapjának anyagköltséggel való szűkítésével egyidejűleg elengedhetetlen a törvényi felső adómérték felülvizsgálata is.
A törvényjavaslat a különböző nemzetgazdasági ágazatokba tartozó vállalkozások, valamint az önkormányzatok közötti radikális adóteher-, illetőleg adóbevétel-átrendeződés elkerülése céljából az adó alapjának módosítását három lépésben indítványozza végrehajtani: 1998-ban az anyagköltség 33 százalékával, '99-ben 66 százalékával csökkenti az adó alapját, a teljes anyagköltség levonására pedig csak a 2000-es adóévtől ad lehetőséget. A potenciális, nemzetgazdasági szintű adóbevétel-csökkentés elhárítása érdekében az adótörvényi felső mértékét '98. évre 1,5 százalékban, '99-re 1,7 százalékban, 2000-től pedig 2 százalékban javasolja megállapítani.
Az adóztatás gyakorlatában problémaként jelentkezik a tevékenységét több önkormányzat illetékességi területén végző vállalkozó adóalap-megosztási kötelezettségére vonatkozó szabályok értelmezése, végrehajtása, amire a módosítás tekintettel van. A törvényjavaslat tételesen felsorolja azokat a tevékenységeket, amelyek ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység utáni adóval terhelhetők. A módosítással egyértelművé válik, hogy az olyan tevékenységek után, amelyek nem terhelhetők ideiglenes iparűzési adóval, az adózó kizárólag a székhely és a telephely szerinti önkormányzatok számára fizeti az iparűzési adót.
Az ideiglenes iparűzési tevékenység után fizetett átalányadó jelentős részét a székhely és a telephelyek szerinti önkormányzatokhoz fizetett adóból ezután le lehet vonni. Mivel az átalányadó összege meghaladhatja a székhely és a telephelyek számára fizetendő adót, a korlátlan levonási jog biztosítása ezen önkormányzatokra súlyosan méltánytalan lehet. Ezért a törvényjavaslat az egyébként fizetendő adó 90 százalékáig engedi meg az ideiglenes tevékenység után fizetett adó beszámítását.
A külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelep-nyitási lehetőségének megteremtésével szükséges a fióktelepre vonatkozó nettó árbevétel meghatározása a helyi adókról szóló törvényben is. A hatályos helyi adótörvény az önkormányzatra bízza az adóbehajtásban az anyagi érdekeltség feltételeinek szabályozását. Az önkormányzatok egy része az adóztatásban közreműködők mellett a választott tisztségviselőknek is juttatást állapított meg, ami nem fogadható el, hiszen a beszedés kizárólag az adóhatósági dolgozók munkájának függvénye. Célszerű ezért pozitív módon meghatározni azt a személyi kört, amely a bevételek beszedésében kiemelkedő szerepet játszik, és ezért az érdekeltségi célú juttatásból részesülhet.
A helyi adótörvény az elsődlegesen nem vállalkozási tevékenységet végző szervezeteket feltételes adómentességgel preferálja. Az eddig is feltételes adómentességet élvező önkéntes kölcsönös biztosítópénztárhoz hasonlóan indokolt a törvényben deklarálni az új intézményként működő magánnyugdíjpénztár adómentességét is.
A hatályos törvény igen szűk körben engedélyezi az önkormányzati adóhatóságoknak készpénzfizetés elfogadását. A postaköltségek emelkedése főleg azokon a településeken okoz jelentős többletköltséget, ahol a sokszor igen alacsony, néhány ezer forint összegű adó befizetésére az önkormányzat több havi részletfizetési kedvezményt ad. Az adóztatás költségeinek csökkentése érdekében indokolt, hogy a készpénzfizetési lehetőségek bővüljenek. Ennek megfelelően az önkormányzat szűk körben, meghatározott törvényi korlátok között jogot kap, hogy rendeletében további készpénzfizetési lehetőséget biztosítson.
A gépjárműadó-törvény módosítását az indokolja, hogy a gépjárműparkot az Európai Unió környezetvédelmi normáinak is megfelelő tehergépjárművekkel kívánjuk megújítani, s azt közvetett eszközökkel, így gépjárműadó-kedvezménnyel is támogatni szükséges. Ennek megfelelően a törvényjavaslat megteremti az olyan tehergépjárművek kedvezményes adóztatásának feltételeit, amelyek eleget tesznek a legszigorúbb, az úgynevezett euro I-es és euro II-es környezetvédelmi normáknak. Az euro I-esekre 25 százalékos, az euro II-esekre pedig 50 százalékos adókedvezményt irányoz elő.
(11.00)
A környezetbarát tehergépjárművek preferálása mellett a törvényjavaslat felülvizsgálja a katalizátoros gépjárművek számára biztosított adókedvezményt is. A hatályos rendelkezések alapján járó egységes, a fizetendő adó 50 százalékára terjedő kedvezményt a katalizátor jellege és a környezetre gyakorolt hatása szerint differenciált kedvezmény váltja fel. A nem szabályozott katalizátorral felszerelt autó a katalizátor nélküli autó szennyezőanyag-kibocsátási értékeihez képest körülbelül 30 százalékkal kevesebb szennyezőanyagot juttat a levegőbe, míg a szabályozott katalizátorral működő gépjármű szennyezőanyag-kibocsátása 70 százalékkal kedvezőbb. Erre tekintettel az előbbieket 25 százalékos, az utóbbiakat pedig változatlanul 50 százalékos kedvezménnyel javasoljuk preferálni.
Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslatnak az illetéktörvény módosítására vonatkozó fejezete egyes államigazgatási eljárások speciális illetékének felülvizsgálatára, valamint néhány jogvitás kérdés megoldását célzó kisebb terjedelmű módosítására vonatkozik.
A vagyonszerzési illetéket érintő legfontosabb változás, hogy a törvényjavaslat az öröklési illeték tárgykörébe vonja az elhalt magán-nyugdíjpénztári tag egyéni számláján felhalmozott összegnek a kedvezményezett, illetve ennek hiányában a törvényes örökös általi megszerzését. Lényeges azonban, hogy az összeg átszállásához csak akkor fűződik illetékfizetési kötelezettség, ha azt a kedvezményezett, illetve az örökös felveszi. A nyugdíjcélú megtakarítások ösztönzésére ugyanis a törvényjavaslat eltekint az illeték megfizetésétől minden olyan esetben, amikor az összeget a tagsági viszony folytatása mellett a magánnyugdíjpénztárban hagyják, vagy azt más magánnyugdíjpénztárba viszik át.
Az államigazgatási eljárási illetékek területén a törvényjavaslat mindössze arra vállalkozik, hogy egyes eljárások illetékét az eljárással felmerült tényleges költségekhez közelítse. Így állapít meg speciális mértékű illetéket az ingatlanok forgalmi értékének igazolására szolgáló adó- és értékbizonyítvány kiállítására irányuló, továbbá a külföldiek ingatlanszerzéséhez szükséges engedély iránti eljárásokra. Hasonló megfontolásból kezdeményezi a törvényjavaslat a névváltoztatásért fizetendő illeték felemelését is.
Ugyanakkor kifejezetten jogérvényesítést könnyítő célzattal biztosít illetékmentességet a szülők házassági anyakönyvi kivonatára, ha az a gyermek születésének anyakönyvezéséhez, valamint az elhunyt születési és házassági anyakönyvi kivonatára, ha az a haláleset anyakönyvezéséhez szükséges.
Tisztelt Országgyűlés! Bízom abban, hogy a vita során a benyújtott törvényjavaslatokkal alapvető egyetértés is mutatkozik, és a hozzászólók is megerősítik a kormány stabilitást célzó adópolitikai szándékát. Bízom abban is, hogy a törvényjavaslatokhoz benyújtandó módosító indítványaikkal - a korábbi évekhez hasonlóan - segíteni fogják a törvényalkotás hatékonyabbá tételét. Ennek jegyében kérem, hogy a törvényjavaslatokat megtárgyalni és a szükséges módosítások után majd elfogadni szíveskedjenek.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi