DR. GÖTZINGER ISTVÁN

Full text search

DR. GÖTZINGER ISTVÁN
DR. GÖTZINGER ISTVÁN, a szociális és egészségügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A személyi jövedelemadó módosításáról szóló törvényjavaslatot a szociális és egészségügyi bizottság is megvitatta. A vitából három kérdést szeretnék kiemelni.
Az első kérdés arról szólt, hogy a Pénzügyminisztérium vizsgálta-e a negatív adóztatás, ezzel összefüggésben a családi pótlék adóztatásának lehetőségét abból a célból, hogy a jövedelmük alapján nem adózó, tehát kedvezményben nem részesülő gyermekes családok - különösen a három- és többgyermekes családok - ebben az adózási formában nagyobb kedvezményt, illetve kedvezményt kaphassanak. A Pénzügyminisztérium képviselőjének elmondása szerint ezekkel a kérdésekkel rendszeresen foglalkoznak, de jelenleg elsősorban az adórendszer stabilitása és kiszámíthatósága volt a fő szempont.
Ilyen rendszerszerű változásokat ebben az évben nem terveztek. Ez egyebek mellett azt is eredményezné, hogy jelentősen kiszélesedne azoknak a köre, akik kényszerűen adóbevallásra kényszerülnének; akik eddig még nem voltak kapcsolatban az adóhivatallal, mert a jövedelmük nagysága alapján nem kellett adózniuk, most ezek is kapcsolatba kerülnének az adóhivatallal. A kérdés, úgy gondolom, nincs teljesen és véglegesen lezárva, de jelenleg nem került a tervezetbe.
A második kérdés, amiről szólni szeretnék: a munkáltatói étkezési hozzájárulás adómentes összege, így a tb-járulékmentes összege, a 2000 és az 1200 forint, évek óta nem változik. Ha egy kedvezmény összege nem változik, akkor az az infláció miatt elértéktelenedik. A kérdés az volt, hogy a minisztérium vizsgálta-e, hogy az elmúlt évek inflációjának következtében elértéktelenedett összeg valorizációja és a következő évek inflációja miatt bekövetkezett elértéktelenedést ellentételező valorizáció milyen adókiesést jelentene, illetőleg egyáltalán jelentene-e adókiesést.
Ezen túl az is kérdésként merült fel, hogy az étkezési hozzájárulás önmaga szélesebb összefüggésben mit jelent ma. Erre a rendszerre, az étkezési hozzájárulás, az üzemi étkeztetés rendszerére egy vállalkozási rendszer épül fel. Az elmúlt években a minisztérium mindig úgy terjesztette elő a személyi jövedelemadó törvény módosítását, hogy a kedvezményt elhagyni javasolta, és csak módosító javaslattal került vissza az üzemi étkeztetés adómentességének a kedvezménye a rendszerbe. Ez a bizonytalanság az étkeztetési vállalkozásokat is elbizonytalanítja, és nem lehet egy stabil, kiegyensúlyozott vállalkozási rendszert erre építeni. Más egyéb összefüggései is vannak, a kérdés az volt, hogy ezt vizsgálta-e a minisztérium, és milyen véleménye van ezekről a kérdésekről. A válasz tulajdonképpen annyi volt, hogy két alternatíva lehetséges: vagy a kedvezményeket hagyjuk bent, és ezeket valorizáljuk rendszeresen, vagy pedig a kedvezményeket szűkítjük, és általában lehet csökkenteni az adómértéket. Úgy gondolom, hogy ez a kérdés sem került le egyszer s mindenkorra a napirendről.
(11.20)
A harmadik kérdés, amit szeretnék megemlíteni: azoknak a korosztályoknak, amelyek várhatóan 2009 és 2019 között lesznek nyugdíjjogosultak, akkor töltik be a 62. életévüket, már nem lesz elég idejük arra, hogy a kötelező magánbiztosításban megfelelő tőkét, alapot gyűjtsenek maguknak nyugdíj-kiegészítésre, és ezért ígéret hangzott el, hogy az önkéntes biztosításban ők nagyobb kedvezményt fognak kapni. Ez valóban meg is jelenik, a 2000 előtt nyugdíjba vonulók, akik önkéntes biztosítást kötnek, 50 százalékos mértékű adókedvezményben részesülnek. No, itt volt egy polémia, hogy esetleg nagyobb adókedvezményre lenne szükség - sőt, egyesek véleménye szerint ígéret is hangzott el arra, hogy az 50 százalékos mértékűnél nagyobb lesz az adókedvezmény.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi