DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! A Független Kisgazdapárt a Kereszténydemokrata Néppárt frakciójának megszűnése következtében kialakult helyzetet akként ítéli meg, hogy az az eldöntése az ügynek, miszerint 11 országgyűlési képviselőnek megengedi az alkotmányügyi bizottság, hogy a 6 hónap kivárása nélkül átülhessen a Fidesz-frakcióba, nemcsak házszabályellenes, hanem a választás eredményének egyoldalú megváltoztatását is jelenti.
Engedjék meg, hogy felhívjam arra a figyelmüket, hogy a választópolgárok akaratának megfelelően a Fidesz az 1994. évi választáson az ellenzéki pártok leggyengébbik pozíciójába jutott - 7,2 százalékkal.
A választópolgárok akaratának a meghamisítását jelenti a Független Kisgazdapárt álláspontja szerint, ha bármilyen parlamenti praktikával a választópolgárok akaratával leggyengébb pozíciójába juttatott, országgyűlési képviselettel rendelkező frakciót most a legerősebb ellenzéki párt pozíciójába lehetne helyezni. Én úgy gondolom, ezt semmiféle házszabály-értelmezéssel megmagyarázni nem lehet, mert ez a választópolgárok akaratának a meghamisítását, a választás eredményének egyoldalú megváltoztatását jelenti.
(17.30)
Legyen szabad egyebekben rámutatnom arra, hogy a Házszabály valóban nem tartalmazza precízen az ilyen helyzetekre követendő eljárást, hiszen a Házszabály 14. §-a a képviselőcsoportok létrehozásáról rendelkezik, a 15. § pedig a képviselőcsoportból történő kilépés, illetőleg kizárás következményeit rendezi; tehát hogy a kilépett vagy a kizárt képviselő függetlenné válik, és csak hat hónap elteltével csatlakozhat más képviselőcsoporthoz, míg a sokat vitatott 17. § a képviselőcsoport megszűnéséről intézkedik.
A megszűnés keretein belül a Házszabály 17. §-a értelmében két esetet kell megkülönböztetni: egyrészt, ha a képviselőcsoport határozatában kimondja önmaga megszüntetését, másrészt, ha 15 fő alá csökken a képviselőcsoport létszáma.
A Független Kisgazdapárt megítélése szerint téves az a jogi megközelítés, miszerint az önmagát megszüntető határozatot kimondó frakció esetében a képviselőcsoport volt tagjai átülhetnének bármilyen képviselőcsoportba, ugyanis a Házszabály nem tesz különbséget első osztályú független képviselő és másodosztályú független képviselő között, nem teszi lehetővé, hogy az első osztályú hat hónap kivárása nélkül átülhet, a másik csoportba tartozó független képviselő viszont nem. És engedjék megjegyeznem, hogy azért nem rendelkezik részleteiben a Házszabály ilyen vonatkozásban erről a kérdésről, mert a megszűnéssel kapcsolatban tulajdonképpen egy esetre nézve kellett rendelkezni: ha halál következtében csökken le a képviselőcsoport lélekszáma 15 fő alá. Itt is annyi különbség van mindösszesen, hogy az országos vagy területi listán bekerült képviselő pótlására lehetőség van, az egyéni képviselőjelölt pótlására nincsen lehetőség.
Miután a Házszabály nem tesz különbséget a független képviselő és független képviselő kivárási ideje között, a Független Kisgazdapárt álláspontja az, hogy minden függetlenné vált képviselőnek ki kell várnia a hat hónapot. Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi