DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! A Veszprém Megyei Napló 1996. december 16-i száma "Társult vadászati jogban a 28-as vadászterület" címmel hírt adott arról, hogy a Sümeg melletti Csabrendeken összehívott földtulajdonosi közösségi közgyűlés célja a társult vadászati jog elfogadtatása, valamint a vadászati jog haszonbérbe-adási lehetőségének megteremtése volt. Mindezt abból a célból, hogy ezt a jogot bizonyos vállalkozói körök és tőkeerős külföldi vállalkozók megkaparinthassák.
A környék földtulajdonosainak nagy része sérelmezte a nemesvámosi ügyvédi iroda eljárását, amely során zsebszerződésekkel és színlelt szerződésekkel a helyi hatalmasságok, polgármesterek, ingatlanközvetítő irodák, földkiadó bizottságok tagjai közreműködésével kisemmizték a gazdákat földtulajdonlási és vadászati jogaikból.
Az egyik legnagyobb helyi vállalkozás, a Csopak Rt. 1994. évi jelentésében ez áll: "Idegen forrást is bevontunk a Komfort-részvények megszerzéséhez egy speciális konstrukció keretében." Az úgynevezett speciális konstrukció nem más, mint hogy külföldi magánszemélyek bevonásával és helyi vállalkozások közreműködésével jelentős földterületeken haszonbérleti és vadászati jogot szereztek a magyar gazdálkodók földjén. Céljuk az, hogy a csőd szélén álló vadásztársaságokat idegen tőkével megerősítve vonzó vadászterületté tegyék a külföldiek számára.
Ha ez így megy tovább, lassan az egész ország Európa vadászparadicsomává válik. Sajnos, nem a földtulajdonosok (Derültség a kormányzó pártok padsoraiban. - Dr. Szabó Zoltán: Nagy baj!), hanem az ügyeskedők hasznára, miközben a magyar gazdálkodók a külföldi multik cselédjei lesznek. (Moraj a kormányzó pártok padsoraiban.)
Az elszegényedett, eladósodott gazdálkodók rákényszerülnek földjeik értékesítésére. Az elszegényedés, a tőkehiány hozta magával, hogy a kiváló minőségű földek ára a legalacsonyabbak közé tartozik Európában. A turpis ügyleteket intéző nemesvámosi ügyvédi iroda tulajdonosa egyben a Csopak Rt. igazgatóságának tagja. Említhetném továbbá a Kincses Kft.-t, az AGRODUR Kft.-t és más, fedőszervként használt jogi személyeket is.
A lényegét tekintve a zsebszerződések ügye, ezen belül is a csabrendeki ügy sokkal továbbra mutat. A szent-galleni szerzetesek jól ismert fohásza ma inkább így hangzik Európa szájából: a magyarok mezőgazdaságától, ments meg, uram, minket! (Moraj a kormányzó pártok padsoraiban.) Jól példázza ezt a magyar libamájas kamionok felforgatása Franciaországban.
Kérdezem miniszter úrtól: mit kíván tenni a kormány a mezőgazdaság módszeres lerombolása ellen? Miért ad teret a kormány a külföldiek csalárd földszerzésének? Mit kíván tenni a már kiárusított földek visszaszerzése érdekében? (Moraj a kormányzó pártok padsoraiban.) Mit tesz a kormány egy olyan út kikövezése érdekében, amely nem csorbítja a magyar nép évezredes érdekeit?
Nagy érdeklődéssel (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) várom a miniszter úr válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi