DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A tárca a mondott törekvéseket olyannyira támogatni tudja, hogy a társadalombiztosításról szóló törvény módosítása során maga is kezdeményezett február tájékán egy ilyen irányú módosítási javaslatot, amelynek elfogadására azonban akkor nem volt lehetőség.
Ennek ellentételezéseként a Pénzügyminisztérium 1997 júliusában arról tájékoztatott, hogy a törvény módosítása miatt a magyar felsőoktatási intézményekben tanuló külföldi állampolgárok egészségbiztosítási járulékának megfizetésére 144 millió forinttal megemelte a tárca kiadási előirányzatát és támogatását. Ez erre az évre elintézte ezt a problémát.
Ugyanakkor azonban az Országgyűlés július 15-én elfogadta ezt a törvényt, és a 31. § (9) bekezdése értelmében a Magyar Köztársaság területén oktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató külföldi állampolgár egészségügyi szolgáltatására a (3) bekezdésben meghatározott minimálbér 30 százalékának megfelelő havi összegű egészségbiztosítási járulék megfizetésének vállalása esetén köthet megállapodást. Szeretném jelezni, hogy a tárca 1998-as költségvetési tervezetében ez a tétel nincs biztosítva. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is jelezte, hogy költségvetésének terhére nem látja lehetségesnek biztosítani a térítésmentes egészségügyi ellátást. Ez, azt hiszem, jellegzetesen egy olyan helyzet, amikor a tisztelt Ház bölcsességére van bízva, hogy ez a probléma hogyan fog 1998-ban rendeződni.
Szeretném megjegyezni ugyanakkor, hogy a hazánkban tanuló külföldi diákok többsége olyan országból érkezik, amellyel érvényes szociálpolitikai egyezményünk van. Ennek keretében a sürgős ellátást biztosítani kell, és erre az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak meg is van a fedezete. Különösebb akadálya tehát nem lehet annak, hogy legalább az ő ellátásukat külön megállapodás nélkül biztosítani lehessen. A többiek helyzete azonban, sajnos, megoldatlan.
A tárca változatlanul úgy véli, hogy a fenti törvénymódosítási kezdeményezés - akár az, amelyet a képviselő úr tett, akár az, amelyet a tárca kezdeményezett ez év februárjában - biztosítaná ennek a megoldását. Mindenesetre a kérdés továbbra is élő. Szeretném képviselő úrnak megköszönni azt, hogy erre a kérdésre felhívta a figyelmet, és szeretném felkérni a tisztelt Házat, hogy a költségvetés vitája és megszavazása során fordítson figyelmet erre a tételre is.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi