T. ASZTALOS ILDIKÓ

Full text search

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Igaza volt tegnap Szent-Iványi frakcióvezető úrnak, aki azt mondta, hogy nagyon nehéz Torgyán úr demagógiája után fölszólalni; most nem kevésbé vagyok én is nehéz helyzetben (Taps a kormánypártok soraiban.), miután meg kellett tapasztalnunk, hogy Homoki úr nem marad le semmiben frakcióvezető-pártelnök úr mögött. (Közbeszólások a Kisgazdapárt soraiból.)
Úgy vélem, hogy nagyívű beszédében a demagógia volt a legnagyobb mértékű, és elég nehéz összeszedni azt a zaklatott beszéd utáni választ, amelyet meg kellene adni, mert annyira sokféle témában és annyira sokféleképpen próbálta... - nem igazából tudom megfogalmazni a beszéd stílusjegyeit - a beszédében elmondani azt, amiről ő gondolkodik.
Két dolgot szeretnék azért kiragadni. Hivatkozott itt képviselő úr arra, hogy az MSZP kiszámítható jövőt ígért. Szeretném megmutatni önöknek az energiaár-emeléssel kapcsolatban, hogy tényleg kiszámítható jövőt ígért, és végül is ez a kormány mindenki számára egyértelműen átláthatóvá tette, mindenki számára egyértelműen tudhatóvá tette az energiaár-emelések rendszerét - mert hiszen az egyik sarkalatos kérdése képviselő úrnak az energiaárakhoz kapcsolódott.
Az energiaárakat a kormány nem saját magától, rapszodikusan emeli, hanem egy meghatározott törvényi háttérrel kell hogy ezeket végezze, természetesen a piacgazdaságban megszokott módon, amikor a költségarányos árakat megpróbálja érvényesíteni. De természetesen tudja a kormány, hogy a piacgazdaságban ezeknek az áraknak követniük kell az inflációt - és természetesen azt is tudja, hogy nagyon sok embernek nehézségei támadnak az energiaszámlák kifizetésével, és ezért mindent megtesz azért, hogy csak a kötelezően elismerhető költségeket lehessen beépíteni az árba. Ma a Magyar Energia Hivatal több mint száz független szakértő költségszámításai alapján teszi meg azt a javaslatot, amelyet a kormány mérlegel, és a miniszter úr többszöri ellenőrzés után kihirdet.
A törvényekben megfogalmazták azt is, hogy mikor kötelező az energiaárakat - a gázenergia árát és a villamos energia árát - évenként egyszer felülvizsgálni és az addig fölmerülő költségeket elemezni, vizsgálni. Nyáron megtörtént ez július 1-jével a gázenergiaárak esetében, október 1-jével ugyanez a korrekció történik meg a villamos energia esetében.
Ugyanakkor a kormány döntött arról is, hogy az inflációs mértéknek megfelelően negyedévenként korrigálja az energiaárakat - ez megint a piacgazdaságnak megfelelő gondolkodás -, és természetesen ennek következtében gondolkodott a kormány azon, hogy a kompenzációt, amely a legrászorultabbaknak létezik Magyarországon, hogyan tudja megoldani. Abban Homoki képviselőnek abszolút nincs igaza, hogy megint nem volt kiszámítható a kormány, mert a kormány azt ígérte, hogy október 1-jétől fog élni a kompenzációs rendszer, és az a 1,5 milliárd forinttal megalapított Energia Alapítvány valóban október 1-jétől fogja a kompenzációt bevezetni, és ez a kompenzáció természetesen márciustól egész évre vonatkozik az érintettekre.
Az Energia Alapítvány kuratóriumának elnökétől megtudtam, hogy minden pályázatot elbíráltak, ez a pénz elosztható, október 1-jétől az áramszolgáltatók számára tudják produkálni a névsorokat, és a támogatás mértéke 1500 forinttól 10 ezer forintig terjed.
(8.40)
Tehát itt is azt tudom elmondani a képviselő úrnak, hogy a kormány tényleg kiszámítható volt e tekintetben. Tartotta az ígéretét annak ellenére, hogy több mint 400 ezer pályázat érkezett be az alapítványhoz. Az alapítvány meghosszabbította a pályázatok beadási határidejét is, tehát az október 1-jei életbe lépés ettől sem csúszott meg.
Azt hiszem, arra a kérdésre, hogy mi dúl itt, sikerpropaganda-e vagy demagógia, inkább azt lehet mondani, hogy a Kisgazdapárt demagógiája dúl (Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmeztet az idő leteltére.) a parlamentben.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi