DR. CZUCZI MIHÁLY

Full text search

DR. CZUCZI MIHÁLY
DR. CZUCZI MIHÁLY (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Kiss Péter munkaügyi miniszter úr az előbb történeti áttekintésben ismertette röviden a magyar munkavédelem helyzetét. Valóban, a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény teremtette meg a rendszerváltást követően azt a jogi szabályozási közeget, amely jelenleg a munkavédelmi tevékenység keretét adja.
A munkavédelmi törvény főbb alapelvének betartása kötelező lenne - még akkor is, ha a nagyüzemek és a nagyvállalatok megszűntek, és kis-, közepes vállalkozások közepette dolgoznak a munkavállalók -, mégpedig a szociális partnerek igényének figyelembevételével, és természetesen, mint a miniszter úr is említette, az Európai Közösség előírásainak figyelembevételével. De ehhez még hozzátartoznak a nemzetközi munkaügyi egyezmények, a munkáltató elsődleges felelőssége, a megelőzés elsődlegessége - ez nagyon fontos -, valamint a biztonsági, egészségügyi követelmények egysége.
A '93. évi XCIII. törvény új intézményeket is bevezetett, melyek közül a legfontosabbak a munkavédelmi szabályok megszegéséért befizetett bírságok munkavédelmi célra. Ez teljesen új elem, és a munkaügyi ellenőrzési bizottságok, illetve a munkavédelmi felügyelőségek élnek is ezzel. Az új intézmények közé tartozott a választott munkavédelmi képviselők és az Országos Munkavédelmi Bizottság, s mint említettem, a munkáltatót sújtó munkavédelmi bírság is.
Ezt a '93-as törvényt követően megjelentek a munkaügyi miniszter végrehajtási rendeletei és 1995-ben a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról szóló végrehajtási rendeletek, illetve 1996 elején befejeződött az egészséges és biztonságos munkakörülményekről, illetve a kockázatos körülmények között végzett munkáról szóló népjóléti miniszteri rendelettervezetek egyeztetése.
A munkaügyi végrehajtási rendeletet már 1996-ban hozzá kellett igazítani az európai jogharmonizáció követelményeihez, a megváltozott hazai minőségbiztosítási rendszerhez. Ilyen gazdasági élet közepette sok bírálat érte a foglalkozás-egészségügyi rendelkezéseket, és több népjóléti végrehajtási rendelet fogadtatása sem volt mentes - a mai napig sem az - a vitáktól.
A jelenlegi gazdasági helyzet azért nem kedvez a munkavédelemnek, mert a munkáltatók többsége beruházási tőke hiányával küszködik. Igaz, hogy mérséklődött a munkanélküliség, de még mindig vannak az országban olyan területek, ahol a munkanélküliségi ráta bizony igen magas. Nem kedvezett a munkavédelemnek az elhanyagolt munkakörnyezet, a biztonságnak nem elsődleges szem előtt tartása, és nem kedvezett a nagy elvonások miatt a munkavédelmi előírások fejlesztése. A munkavállaló elsősorban nem az egészséges, biztonságos, kellemes munkakörülményekért küzdött - és jelenleg sem azért küzd -, hanem a magasabb jövedelemért.
Éppen ezért az 1993. évi XCIII. törvény a bevezetésekor igen sok vihart kavart, főleg az új munkabaleseti rendszer bevezetésével, de zömében mégis elfogadták, illetve kénytelenek voltak elfogadni a munkáltatók és a munkavédelmi szakemberek, hogy az ő érdekükben, az eljárás egyszerűsítése, gyorsítása érdekében születtek a szabályok. A legtöbb gondot ezen a területen a társadalombiztosítási, illetőleg a munkavédelmi érdekek és funkciók következetes elválasztása okozta. Nehéz volt hozzászokni, hogy az útibaleset nem munkabaleset, egyes munkabalesetek után nem jár baleseti ellátás, egyes üzemi balesetek viszont nem munkabalesetek, a szervezett munkavégzésben lévő kör nem teljesen azonos a biztosítási körrel.
A jelenleg hatályos törvény új érdek-képviseleti formát teremtett: a munkavédelmi képviseleti intézményt. Nagyon fontos, hogy a munkáltatóval - annak érdekeit is szem előtt tartva - előzetesen állapodjanak meg a gyakorlati együttműködésről.
Röviden szólni kell itt arról is, hogy a végrehajtási szabályok nem elhanyagolható része hiányzott, amit ez a javaslat most pótolni igyekszik. A hiány a szó legszorosabb értelmében az esetek egy részében nem volt tényleges, hiszen van egészségügyi miniszteri rendelet a munkaköri alkalmassági vizsgálatról, az egyéni védőeszközök, a munkahelyek egészségügyi követelményeiről, jogszabályok rendezik például az emelőgép-tevékenységet, anyagmozgatást, kereskedelmet munkavédelmi szempontból. A baj az, hogy a meglévők nem illettek a törvényhez, ezért került módosításra az újabb, korszerűbb követelményeknek megfelelően.
Figyelembe véve a felsorolt hiányosságokat és különösen az Európai Unió ajánlását, a javaslat a kis- és középvállalkozásokra kialakította és rendszerbe foglalta azokat az alapelveket, követelményeket, amelyek megvalósítása biztosítja a munkavállalók egészségének és biztonságának védelmét a munkahelyeken. A munkáltató köteles áttekinteni, értékelni és ezt követően folyamatosan figyelemmel kísérni azokat a veszélyeket, amelyek a munkavállalót a munkahelyen, illetve a munkával összefüggésben végzett tevékenysége során érhetik. E kockázatértékelési folyamat eredményeképpen kell meghatározni az alkalmazandó munkaeszközöket, a munkahelyek kialakítását, és építeni kell a megállapításokra.
(18.30)
A megelőzési követelmények mint a munkabalesetek és a foglalkozással összefüggő megbetegedések megelőzésének általános elvei a javaslat legfontosabb témakörét képezik.
Az elveket mint alapvető metodikát a munkáltató köteles figyelembe venni, alkalmazni, és ezzel jelentős előrelépést tenni a munkakörülmények javítása érdekében. Az elvek egymásra épülnek, és meghatározzák azt a tevékenységi folyamatot, melynek elemei: a munkáltató folyamatosan átláthassa a munkakörülmények alakulását.
Tisztelt Országgyűlés! A javaslat a hatályos együttműködési felelősség körébe tartozó tájékoztatási kötelezettségen túlmenően kiemelten foglalkozik még az Európai Unió irányelveinek szellemében a munkáltató azon információátadási kötelezettségével, amely a munkabiztonsági szaktevékenységet ellátó, illetve a folyamatosan foglalkoztatott munkabiztonsági szakember és egészségügyi szolgálat irányában terheli. A javaslat garanciális okokból fogalmazza meg a biztonsági berendezésekkel kapcsolatos tilalmat, munkavállalói kötelezettséget is.
Összegezve: a törvényjavaslatban a módosítást elsősorban az Európai Unióhoz történő csatlakozási folyamat tette szükségessé. Tehát azok a változtatások, amelyeket a javaslat végrehajtani kíván, elsősorban európai uniós normák előírásainak az átvételét jelentik. Viszonylag kevés ilyen van, abból az egyszerű okból, hogy a törvény eredeti megalkotásakor már figyelemmel voltak a nemzetközi munkaügyi egyezményekre, illetve az Európai Unió irányelveire, és ezek nagy részét tartalmilag a törvény tartalmazza, illetve összhangban is van velük.
Amin most mégis változtatni kellett, illetve kell, azok olyan részek, amelyek formailag is még igénylik, hogy a magyar törvényszöveg megfeleljen az európai uniós normáknak másfelől az eltelt néhány év során új irányelvek is megjelentek nemcsak a magyar gazdaságban, hanem az Európai Unióban is. Zömében részrendelkezésekről van szó, vannak közöttük egészen szűk technikai követelmények is. Itt mindig azt az elvet követi a javaslat, melyet korábban is a munkavédelmi törvénynél, amint említettem, az 1993-as XCIII. törvénynél, hogy nem szabja meg, hogy egy rendelkezés törvénybe, vagy alacsonyabb szintű szabályba kerül-e, hanem az, hogy időálló vagy gyakran változtatandó-e. Ezek a technikai követelmények is időálló követelmények.
Ami alapvető, vagy elvi újdonság, az kettő, mégpedig mind a kettő a kockázat fogalmához kapcsolódik. Az egyik, hogy a munkáltató kötelezettségévé teszi a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatok értékelését, illetve ennek alapján a megfelelő intézkedések megtételét, másrészt a törvény a javaslat szerint részletezi a megelőzés általános elveit és követelményeit. Ezen túlmenően pedig, szintén az európai jogharmonizáció szükségleteit figyelembe véve kibővülnek majd a népjóléti, illetve munkaügyi miniszternek adott felhatalmazások is.
Az említettek alapján a Szabad Demokraták Szövetsége alkalmasnak tartja a törvényjavaslatot a vitára és elfogadásra ajánlja.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi