DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR

Full text search

DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR
DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Mélyen tisztelt Országgyűlés! A munkavédelem kérdése napjainkban éppen a széles körű privatizációk, az újonnan alakult vállalkozások jelentős száma mellett lényeges kérdés, ugyanis számos esetben bizony a gyors haszonszerzés érdekében mellőzik az alapvető biztonsági szempontokat. Mindezt 1993. május 4-én meglehetősen hosszú vezérszónoki felszólalásomban - ami 35 perc volt akkoriban, és ez parlamenti viszonylatban hosszú idő - részletesen kifejtettem. Most nem akarok részletesen szólni ezekről a kérdésekről, csak a változásokat szeretném elmondani ahhoz az 1993. évi XCIII. törvényhez képest, amelyet akkoriban a nagy viták és viharok után is jó törvénynek ismert el az Országgyűlés teljes képviselői köre.
Akkor már elmondtam, hogy a törvény időnkénti felülvizsgálata, összevetése a mindennapok gyakorlatával mindenképpen szükséges. Az Európai Unió belső normáihoz való alkalmazkodás, a jogharmonizációs program alapján végzett felülvizsgálat megfelelő alkalom arra, hogy a szükséges módosítások úgy a külföldi, mint a belföldi szempontok figyelembevételével megtörténjenek. Ezzel szemben a jogharmonizációs program keretében azt lehet tapasztalni, hogy szó sincs a törvények minőségi fejlesztéséről, az európai irányelveknek, törvényeknek megfelelő átdolgozásáról, hanem kizárólag olyan törekvésről, amely csak a formai megfelelést kívánja biztosítani. A most benyújtott törvényjavaslat szinte ebbe a sorba tartozik.
A problémák már rögtön a javaslat 2. §-ánál kezdődnek. A törvény alkalmazásában a gépeket, készülékeket, szerszámokat és berendezéseket, melyeket a munkavégzés során alkalmaznak vagy ezzel összefüggésben használnak, összefoglalóan munkaeszközöknek nevezik, kicsit eltérve a nálunk megszokott marxista terminológia használatától. A törvény ezek importját, illetőleg forgalomba hozatalát csak akkor engedélyezi, ha az importőr vagy a gyártó biztonságtechnikai megfelelésüket az általános minőségtanúsítás keretében megadja. A javaslat úgy változtat a szövegen, hogy a minőségtanúsítást csak az üzembe helyezés pillanatához köti, arra hivatkozva, hogy ettől a pillanattól számít az adott gép, berendezés munkaeszköznek. Az indoklás logikájával ellentétben természetes elvárás, hogy a gyártó, a kereskedő, vagy az importőr a vásárlás előtt mutassa be a minőségtanúsítást, és nem utána, az üzembe helyezés során. Az ilyen minősíthetetlen változtatás beláthatatlan következményekkel járhat.
Jellemző, hogy éppen fordított logikát használhatunk a javaslat 8. §-a esetében. Itt a törvény kiegészül azzal a kikötéssel, hogy a veszélyforrásokat nemcsak a veszélyes munkafolyamatoknál, technológiáknál, amelyekkel gyakorlatilag dolgoznak, kell a munkavállalókkal megismertetni, hanem - idézem -: "a munka egésze tekintetében is." A törvény alkalmazásában ugyanis munkahely alatt minden olyan szabad vagy zárt teret kell érteni, ahol munkavégzés céljából a munkavállalók tartózkodnak.
Nyilvánvaló képtelenség, hogy egy nagyobb vállalat minden területének veszélyforrásaival, tehát az összes létező technológiával megismertessék a dolgozókat. A törvény szövege teljesen egyértelmű. A módosítás ezért indokolatlan.
Amíg a javaslat helyenként túl részletező, például a 7. §-ában külön kiemeli, hogy - idézem -: "a menekülési utakat szabadon kell hagyni", nem tartva elégségesnek azt a megfogalmazást, hogy ezeknek mindenkor - idézem -: "lehetővé kell tenniük a veszélyes terület gyors és biztonságos elhagyását" máskor a leglényegesebb változtatásoknál megmarad az általánosság szintjén, meg sem kísérli annak kibontását.
(18.40)
Az Európai Unió irányelveinek lényeges eleme a munkahelyek kockázatértékelése. De az irányelvek értelemszerűen csak a követelményeket rögzítik, a részletes szabályozást a tagországokra bízzák. Érthetetlen, hogyan tarthatták elégségesnek a javaslat kidolgozói minden kibontás nélkül az irányelvek szövegének puszta átemelését, hiszen a magyar specialitásokat is figyelembe kellett volna venni.
Ha a kockázatértékelés követelményeit vizsgáljuk, látnunk kell, hogy nem is kis feladatról van szó. A törvény eredeti szövege, amelyet most változatlanul a (3) bekezdés tartalmaz, korábban is előírta azt a rendszeres vizsgálatot, hogy a munkakörülmények megfelelnek-e a követelménynek. A kockázatértékelés viszont szervezett megelőző eljárás, amely eddig legfeljebb csak szűk körben volt a hazai gyakorlatban alkalmazva. A kockázatok minőségi és mennyiségi értékelése megkívánja, hogy ne csak az új munkahelyek létesítése előtt kerüljön erre sor, hanem a munkáltatók a meglevő munkahelyekre is végezzék el, és meghatározott időközönként ismételjék meg azt.
Értelemszerű, hogy az értékelést csak a szakmai team tudja elvégezni, hiszen a követelménysor a biztonsági szakemberen túl ergonómus, technológus, munkaszervező - és így tovább - bevonásával teljesíthető. Az is egyértelmű, hogy a kockázatértékelést írásos dokumentumban kell rögzíteni, mert másképp nem követhető nyomon az értékelés elvégzése, illetve az, hogy a felmérés és értékelés eredményeként valóban megszülethetnek-e a megelőző intézkedések.
A kockázatértékelésnek legalább az eredményét illene a munkavédelmi képviselőkkel megismertetni, de arról is intézkedni kellene, hogy a munkavédelem hatósági felügyeletének hogyan és milyen időközönként kell az erre vonatkozó munkáltatói kötelezettséget ellenőriznie.
A javaslat mindezekről egy szót sem ejt. Az indoklás úgy tünteti fel, mintha a megelőzést szolgáló tevékenységet és az ebből eredő intézkedéssort teljes mértékben pótolná a törvényben korábban is szereplő közvetlen intézkedéssor.
Az Európai Unió irányelveinek leglényegesebb részére tehát nem született érdemi szabályozás, a javaslat alkotói viszont még folytatják a módosítgatást. Így a 11. §-ban garanciális okokra hivatkozva előírják, hogy a foglalkoztatott munkavédelmi szakember számára a munkáltató köteles a munkavédelemmel összefüggő információkat megadni.
Ez két okból értelmetlen. Egyrészt: mivel a szakember éppen a munkáltatói feladatok teljesítése érdekében foglalkozik a kérdésekkel, így a témakörben valószínűleg több információval fog rendelkezni, mint a munkáltató, másrészt a törvény értelmében a szakember foglalkoztatása nem mentesíti a munkáltatót a törvényben meghatározott felelőssége alól, ezért egyes információk elhallgatásával végső soron semmit sem nyer.
Rendkívül ellentmondásosnak kell tekinteni a javaslat 13. §-ában megfogalmazott módosítást. Ez ugyanis előírja, hogy a munkavállaló önkényesen nem kapcsolhatja ki, nem távolíthatja el és nem alakíthatja át a biztonsági berendezéseket.
Az indoklás elmondja, hogy mindez azért szükséges, mert a termelés fokozása érdekében egyes munkáltatók eltűrik, következésképpen hallgatólagosan ösztönzik, hogy a védőberendezéseket a munkavállalók önhatalmúlag leszereljék. Ha ez így van, akkor a munkáltató nem tartja be a törvény 54. §-ában megfogalmazott rendszeres ellenőrzési kötelezettségét, ezért teljes körű felelősség terheli.
A módosítás azért veszélyes, mert ebből eredően ez a felelősség a dolgozóra hárul, és a munkáltató gyakorlatilag kibújik a törvényes kötelezettség alól.
Az értelmetlen módosításokat természetesen fokozni is lehet. Erre jó példa a 14. §. A törvény előírja, hogy a munkavédelmi képviselő jogainak gyakorlása keretében a hatáskörrel rendelkező munkavédelmi felügyelethez fordulhat. Ezért aztán rendkívül indokolt és fontos megengedni, hogy az éppen ellenőrzést végző munkanélküli-felügyelettel is kapcsolat teremtődjék.
A javaslat 18. § (2) bekezdése büszkén hirdeti - idézem: "Immár ez a törvény az európai közösségek jogszabályaival összeegyeztethető szabályozást tartalmaz."
Az előzőekben elmondottak alapján a magam részéről a gyakorlatban ezt egyáltalán nem tartom ennyire biztosnak. Ezért a Független Kisgazdapárt ennek érdekében számos módosító javaslattal szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy tényleg ilyenné is váljék ez az egyébként hasznos törvényjavaslat. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi