KISS PÉTER

Full text search

KISS PÉTER
KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! 1893 után kerek száz évvel, 1993-ban második alkalommal került a Magyar Országgyűlés elé a munkavédelem tárgykörét szabályzó törvényjavaslat. Mindkét esetben az előterjesztő alapvető célja természetesen az volt, hogy egy időtálló, hosszú távra szóló szabályozást adó, magas szintű szabályozás legyen Magyarországon. Ez a szándék persze nem jelentette akkor sem azt, hogy ésszerű indokkal ne lehessen módosítani, a korszerű igényekhez ne lehessen hozzáigazítani a korábban kialakított szabályozást. Jelen esetben is ilyen igény támasztja alá a törvény meghozását követő viszonylag rövid idő elteltével a módosításokat.
Tisztelt Ház! Már a munkavédelmi törvény 1993-as megalkotásakor figyelemmel volt a Ház arra, hogy a törvény követelményei tartalmilag megfeleljenek mind a nemzetközi munkaügyi egyezményeknek, mind az Európai Unió előírásainak. Ez nagyrészt teljesült, és a munkavédelmi törvény a nemzetközi szakértői vélemények szerint is előremutató, nemzetközi értelemben is korszerűnek számító jogszabály lett. Ennek is köszönhető, hogy a jelenlegi módosítás viszonylag kevés helyen változtatja meg a törvény követelményeit.
A mégis szükségessé váló törvénymódosítási javaslat elsődleges indítéka az Európai Unióhoz történő közelítésünk. A jogharmonizációs program keretében felülvizsgáltuk e törvény előírásait is abból a szempontból, hogy mennyiben felelnek meg az unió belső normáinak. A szükséges változásokat, változtatásokat a benyújtott törvényjavaslat tartalmazza tehát. Így a módosítások az unió szabályaiban az elmúlt évek során bekövetkezett változásokat tükrözik, átvesznek bizonyos, eddig nálunk nem használt fogalmakat, illetőleg tételes előírásokat; a törvény alapvető szemléletét, követelményrendszerét azonban nem változtatják meg. Egyúttal célszerű végrehajtani néhány olyan apróbb módosítást is, amelyek összhangba hozzák a törvény szövegét néhány 1993 óta megváltoztatott hazai törvény szövegével.
A lényegesebb új elemek a következők:
Az eddiginél tisztábban elkülönülnek a forgalmazás és a munkavégzés területén érvényesítendő követelmények, tekintettel a forgalmazó és a munkáltató más típusú, egymástól elkülönülő felelősségére. Az európai gyakorlattal összhangban kibővül az egyéni védőeszközök ellenőrzése, kiterjed azok gyártásának ellenőrzésére is. A javaslat a munkáltató kötelezettségévé teszi, hogy áttekintse, értékelje és folyamatosan figyelemmel kísérje azokat a veszélyeket, amelyek a munkavállalót a munkahelyen fenyegetik. E kockázatértékelési folyamat eredményeként kell meghatározni az alkalmazandó munkaeszközöket, vegyi anyagokat, a munkahely kialakítását, megtenni a szükséges megelőző intézkedéseket.
A javaslat - talán legfontosabb részeként - tartalmazza a munkabalesetek és a munkával összefüggő megbetegedések megelőzésének egymásra épülő általános követelményeit, amelyek az Európai Unió munkavédelmi szabályozásának is az alapját jelentik. Ezek között a korábbiakhoz képest nagyobb súllyal jelenik meg az emberi tényező szerepe. Bővülnek a munkáltató tájékoztatási kötelezettségei is a munkavédelem egész területén. Átvételre kerül az Európai Unió normáiból néhány olyan tételes munkavédelmi szabály, amelyeket időállóságúak miatt ezen a szinten lehet rögzíteni, hasonlóan az európai irányelvekhez.
(18.20)
Pontosulnak az illetékes miniszterek felhatalmazásai is, összhangban például a megváltozott honvédelmi törvénnyel, illetve a jogharmonizációból eredő új rendeletalkotási igényekkel.
Tisztelt Ház, tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, hogy az elmondottakra való tekintettel támogassák és fogadják el a munkavédelmi törvény módosításáról szóló javaslatot.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi