TIMÁR ISTVÁNNÉ

Full text search

TIMÁR ISTVÁNNÉ
TIMÁR ISTVÁNNÉ (MSZP): Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A munka világának szabályrendszerében sajátos szerepet tölt be az egészséges és biztonságos körülményekhez fűződő emberi jogi követelményt érvényre juttató törvényi jogforrás. A munkavédelemről szóló 1993. évi törvény az emberi jogi tartalmat jogrendszerünkben már korábban kifejezésre juttatta, amikor 1976-ban kihirdette a gazdasági, szociális és kulturális jogok nemzetközi egyezségokmányát, valamint 1989-ben az Országgyűlés erre is hivatkozva megalkotta alkotmányunknak a munkavédelemre vonatkozó passzusát.
A munkavédelmi törvényt megalkotói hosszú távra szánták. A hosszú távra szóló igény teljesítését garantálja a törvény keretjellege, azaz az általánosan megfogalmazott követelményt alsóbb szintű jogforrás, illetve a nemzeti szabvány konkretizálja. Az általános érvényű követelmény valóban irányadó lesz akár két évtized múlva is.
Az időtállóságnak más erősítő elemei is voltak; például a komplex, minden foglalkoztatásra kiterjedő jelleg, a nemzetközi előírásokra alapozás. Bár a hatálybalépést követő közel négy év alatt négy módosításra sor került, lényegében azonos szakmai tartalommal bír a törvény mind a mai napig. A módosításokat ugyanis főleg pénzügyi, szervezetváltozási okok indokolták.
A jelenlegi szakmai, érdeminek minősülő változás indoka az 1994. évi I. törvénnyel kihirdetett európai megállapodásban foglalt jogharmonizációs kötelezettségünk, amely szerint a lehetőségeknek megfelelő módon hazai jogunkat közelíteni kell az EU-előíráshoz, a gyakorláshoz, kiemelten a dolgozók munkahelyi védelmére vonatkozó szabályokhoz; az ezzel kapcsolatos jogharmonizációs kormányhatározatok ennek megfelelően külön nevesítik a munkavédelmi jogterületet és harmonizálandó irányelveket, kiemelve a munkavédelmi törvényt mint azt a jogforrást, amely az alapvető követelményeket megjeleníteni hivatott.
(18.50)
Az előbb elhangzottaknak megfelelően tehát újra össze kell vetni a munkavédelmi törvény és végrehajtási szabályainak normaszövegét az Európai Unió irányelveiben foglaltakkal, mint utaltam erre a korábbiakban a törvény-előkészítés során. Ez már lényegében megtörtént, így nem okozott meglepetést, hogy csupán egy fontos követelmény beépítése jelenti a mostani módosítás gerincét, ez pedig a munkáltató kockázatértékelési kötelezettsége a tanács '89/391-es EGK irányelvének 6. cikkelye alapján. Az 1993-as törvény-előkészítési szakmai koncepció ugyanis akkor még nem merte áttörni az abszolút biztonság formális elvét, nem mert a kockázat fogalmával az ahhoz differenciáltan igazodó védelmi eszközök rendszerével számolni. Mindemellett a környezetvédelem, munkaegészségügy szabályozása egyre inkább alkalmazta jogi előírásaiban a kockázati tényezők, differenciált védekezési módok, hatásvizsgálatok, elemzések eszközeit.
Az Európai Unió szabályozásában rendszerbe foglaltan szerepelnek azok a követelmények, amelyek megvalósítása biztosítja a munkavállalók egészségének és biztonságának védelmét a munkahelyeken. A munkáltató köteles áttekinteni, értékelni és ezt követően folyamatosan figyelemmel kísérni azokat a veszélyeket, amelyek a munkavállalót a munkahelyen, illetve a munkával összefüggésben végzett tevékenysége során érhetik. E kockázatértékelési folyamat eredményeképpen kell meghatározni az alkalmazandó munkaeszközöket, vegyi anyagokat és a munkahely kialakítását is. Az értékelés alapján szükséges azon intézkedések sorrendjének meghatározása, amelyekkel az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés technológiai, munkakörülményi feltételei megvalósíthatók. E megelőzési követelmények mint a munkabalesetek és a foglalkozással összefüggő megbetegedések megelőzésének általános elvei a javaslat legfontosabb témakörét képezik.
Az elveket mint alapvető metodikákat a munkáltató köteles figyelembe venni, alkalmazni, és ezzel jelentős előrelépést lehet tenni a munkakörülmények javítása érdekében. Az elvek egymásra épülnek, és meghatározzák azt a tevékenységi folyamatot, amelyek elemei a munkavállalók széles körű együttműködését felhasználva biztosítják, hogy a munkáltató folyamatosan átláthassa a munkakörülmények alakulását, érzékelhesse azokat a hatásokat, amelyek kiküszöbölésére a veszélyesség mértékétől, a gazdasági eredmények alakulásától függően azonnal vagy későbbi időpontban megelőző intézkedést lehessen tenni.
Az általános követelmények között a korábbihoz képest nagyobb hangsúllyal jelenik meg az emberi tényező szerepe, az egyhangú és kötött ütemű munkavégzés mérséklésének szükségessége, a biztonság szempontjait figyelembe vevő munkaidő-beosztás kialakítása.
A kockázatértékelés eredményeit a munkáltató valamennyi irányítási szintjén be kell építeni a tevékenységbe. A javaslat az általános követelmények megfogalmazásán túl meghatározza, hogy a megvalósítás csak megfelelő képesítéssel rendelkező személyek bevonásával történhet, továbbá egyebek mellett rögzíti a munkáltató utasítási, tájékoztatási, a megfelelő munkaeszköz-biztosítási és munkavállalók képviselőivel történő legfontosabb együttműködési kötelezettségét.
Végezetül utalnék arra, hogy a jogharmonizációs kötelezettség teljesítése érdekében a javaslat egyes témakörére vonatkozóan - munkahelyi biztonsági jelzések, a munkaeszközök alapvető követelményei - felhatalmazást nyújt a munkaügyi miniszternek a jogalkotásra a vonatkozó irányelvek honosítása érdekében, tekintve, hogy a munkavédelmi törvény nem ad általános felhatalmazást a végrehajtásra, hanem az egyes témaköröknél egyenként, külön-külön biztosítja ezt a jogot. Így válik teljessé a jelenlegi helyzetben a törvény és végrehajtási hátterének hozzáigazítása az Európai Unió aktuális jogához.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az MSZP-frakció nevében kérem önöket, hogy támogassák a munkavédelmi törvény módosításáról szóló javaslatokat, és elfogadásra ajánlom.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi