DR. KELEMEN ANDRÁS

Full text search

DR. KELEMEN ANDRÁS
DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A múlt év során több serdülő kislány szüleje keresett meg amiatt, hogy gyermekénél orvosi javaslatra gerincferdülés miatt háromdimenziós gerinckorrekciós műtétet kellene végezni, azonban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár részéről a hozzá fordulóknak a műtét teljes árú térítését javasolták, amit nem képesek megfizetni.
Évente 150-200 ilyen műtét javallata merül fel, de ennél szűkebb a rendelkezésre álló pénzkeret. Például a pécsi egyetemen - ahol a legtöbb ilyen műtétet végzik - évi hatvan műtétre van fedezet, és amikor a betegek jelentkeztek, ez a keret már kimerült.
(14.50)
Információim szerint a finanszírozás különben is eléggé szűkmarkú, mert csak az implantátum árát fedezi, az ellátás egészének költségét a kórháznak ki kell gazdálkodnia.
Tisztelt Ház! A gerincferdülés eseteiben a 13. és a 20. életév között elvégzett műtétek lehetőséget adnak a további egészséges életvitelre, míg ennek elmaradása a vérkeringés és légzés olyan megromlását okozza, amely súlyos rokkant állapotot eredményezhet.
Kérdésem tehát az államtitkár úrhoz kettős - az egyik tulajdonképpen nem is kérdés, hanem egy felhívó jellegű meggondolás; mi kerül többe a társadalombiztosításnak: egy műtét költsége vagy egy életre szóló tartós károsodás? Gondolom, ez a válasz egyértelmű.
A másik kérdés - ez tényleg kérdés: egyetért-e azzal az államtitkár úr, hogy minden ilyen műtétet el lehessen végezni? Várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi