MORVAI FERENC

Full text search

MORVAI FERENC
MORVAI FERENC (FKGP): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Belügyminiszter Úr! Az interpellációmat ugyan már régen benyújtottam, de úgy gondolom, még mindig aktuális. A rendőrség működését áttanulmányozva arra a következtetésre jutottam, hogy lényegesen csökkenteni lehetne a költségeket, egyrészt a jól képzett, magasan kvalifikált tisztek bűnüldözés területére történő átcsoportosításával, másrészt a kisebb megyék összevonásával és a jelenlegi pénzeszközök ésszerű fölhasználásával.
A fentiek előrebocsátása mellett megfontolásra javaslom: a rendőrségi állományból jelenleg több mint ezer fő magas rangú és magasan képzett rendőrtiszt századosi, őrnagyi vagy alezredesi rendfokozatban dolgozik, és sajnos köztisztviselői munkát lát el. Ezek a tisztek esetenként iktatgatnak, okmánybélyegeket ragasztanak és forgalmi engedélyeket gyártanak. A feladatokat polgári személyek is el tudnák látni, lényegesen olcsóbban. Csak példaképp említem meg, hogy egy ilyen magasan képzett rendőrtiszt fizetése - ha a ruhapénzt, a rendfokozati pénzt és az ellátmányt is hozzászámolom - megközelíti a 100 ezer forintot. Ugyanakkor ezt a feladatot egy polgári alkalmazott mintegy 23-25 ezer forintért el tudná látni, nem beszélve arról, hogy ezek a tisztek magas kiképzéssel és rendőrtiszti főiskolai végzettséggel rendelkeznek. Nem kellene tehát az újabb személyeket kiképezni. Ha tehát ezeket a rendőrtiszteket átcsoportosítanák, akkor a kiképzéssel és az ellátmánykülönbséggel mintegy 15 milliárd forint lenne megtakarítható.
Az elmúlt évben éppen Berta Attila rendőrfőkapitány bizonyította be, amikor Tolna és Fejér megyében egy időben volt rendőrkapitány és a két megyét egyszerre irányította, pedig a két megye területe lényegesen kisebb, mint például Bács megye területe, hogy ezen a példán okulva, szükséges lenne kisebb megyéket összevonni. Így például öt megyei rendőrkapitányság felszabadulhatna, felszabadulhatna ezen rendőrkapitányságok ellátmányi költsége, ugyanakkor mintegy háromszáz nyugati gépkocsi és a teljes infrastruktúra felszabadulna. Ha hozzáveszem azt, hogy további 4-500 magas rangú tiszt is fölszabadulna, és ezen rendőrkapitányságok fenntartási költségeit figyelembe veszem, további 10 milliárd forint lenne megtakarítható.
Úgy gondolom, hogy az igényelt mintegy 4000 fő felvétele helyett elegendő lenne 1000 fő felvétele. Úgy gondolom, hogy a 35-40 milliárd helyett pedig az ésszerű gazdálkodás és átcsoportosítás mellett mintegy 10 milliárd elegendő lenne. Ebben az esetben újabb mintegy 1000-1500 polgári személynek is munkahelyi lehetősége nyílna.
Kérdezem a fentiek után, tisztelt belügyminiszter úr: ön miért nem él a szolgálati törvényben előírt jogaival, és miért nem meri átcsoportosítani ezeket a tiszteket, áthelyezni a bűnüldözés területére? Kérdezem továbbá: miért nézi el, hogy a jelen nehéz gazdasági helyzet ellenére ezek a rendőrtisztek kimagasló fizetéssel igen alacsony értékű munkát végeznek?
Tisztelettel várom válaszát.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi