KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársam! Ma már egy interpellációra adott válaszomban használtam azt a kifejezést, és most ugyanezt kell tennem: a tények nem támasztják alá az ön állításait. A megyei közgyűlésnek az ön által is hivatkozott legutolsó döntése, amely Farkasgyepű ismételt működtetését határozza el, szakmai indokok miatt a tárca részéről valóban nem támogatható. A közgyűlés döntését egyébként nem követte a LXIII. törvénynek megfelelően a megyei egyeztető fórum összehívása, amelynek állást kellett volna foglalni az intézetek átalakítása, illetve az intézet átalakítása tekintetében. Ugyanakkor a népjóléti tárca szakmai indokok és érvek alapján támogatja a megyei egyeztető fórum és a Veszprém Megyei Közgyűlés azon korábbi szakmai döntését, miszerint a Farkasgyepűi Pulmonológiai Intézet feladatait az ajkai kórház venné át.
Mint ön előtt is ismert, Farkasgyepűn alapvetően aktív ágyakon, viszonylag rövid ideig folyik az ellátás. Olyan ellátás, amelynél a tiszta levegőnél sokkal fontosabb szempont a megfelelő diagnosztikai eszközöknek és egyéb gyógyító eszközöknek a megléte. Az ajkai kórházban minden fontosabb társszakma reprezentálva van, így a tüdőbetegek konzíliumi ellátása is a kor színvonalán biztosítható.
(15.30)
Az áttelepüléshez szükséges feltételek megteremtése - mely a költségvetésben rendelkezésre áll - tizedébe kerül a Farkasgyepűn esedékes 2-2,5 milliárd forintot kitevő teljes rekonstrukciónak. A rekonstrukció már csak azért is elkerülhetetlen lenne Farkasgyepűn, mivel a barakk jellegű pavilonok nagy kórtermeket, kevés vizesblokkot tartalmaznak. Bár jóllehet a külső klíma optimális a tüdőbetegek számára, azonban az intézmény hotelrészének klímája és az alapvető komfortfokozat hiánya rossz körülményeket jelent a betegek ellátása során.
Úgy gondolom, egyetérthetünk abban, hogy a betegek gyógyulását is az szolgálja leginkább, ha korszerű, megfelelő komfortú ellátásban részesülnek, amelyet Ajkán kisebb ráfordításokkal biztosíthatunk. A csökkenő számú tüdőgyógyászati ágyak a szakmai kollégium véleménye szerint is biztosítani tudják a tüdőbetegek ellátását. Itt ugyanis nem 100 ágyról van szó, hiszen a 120 aktív tüdőgyógyászati ágy mellett egy 55 ágyas rehabilitációs osztály kizárólag tüdőbetegek ellátását szolgálná egy 575 ágyas kórházban. Biztosan állítható, hogy fekvőbeteg-ellátásra szoruló megyei tüdőbeteg nem maradna ellátás nélkül.
Az ellátás személyi feltételeivel kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy a farkasgyepűi intézmény orvosait Ajka város polgármesterének levele alapján teljeskörűen átvenné az ajkai kórház, alkalmazná továbbá a szakasszisztenseket, a pulmonológiai szakápolókat és a felnőtt szakápolók egy részét. A fennmaradó személyzet a tüdőgyógyintézet szociális típusú ápolási intézménnyé alakulásával megtarthatná munkahelyét.
A fertőző tbc-s betegek elkülönítésére, a kórházon belüli fertőzés veszélyének elhárítására is sokkal alkalmasabb az ajkai Magyar Imre Kórházban kialakítandó pulmonológiai osztály. A fenti döntés meghozatalában természetesen politikai érvek és indokok semmilyen szerepet nem játszottak és nem játszhatnak, kizárólag a betegek és az egészségügyben dolgozók érdekeit tartottuk szem előtt. (Dr. Pusztai Erzsébet: Kizárólag!)
Kérem képviselőtársamat, fogadja el interpellációs válaszomat. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi