NEMES MIKLÓS

Full text search

NEMES MIKLÓS
NEMES MIKLÓS (FKGP): Köszönöm a szót! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Veszprém megyei kórháziágyszám-csökkentési megyei egyeztető fórum 1996 őszén úgy döntött, hogy megszünteti a farkasgyepűi tüdőgyógyintézetet, és ezzel az ágyszámmal csökken az ellátási lehetőség, de a rászorulók kezelését átveszi az ajkai városi kórház. Később a megyei közgyűlés mint tulajdonos ezt a döntését megváltoztatta, és új határozatával elrendelte a tüdőgyógyintézet további üzemeltetését, mert ez az intézmény eredményesebben szolgálja a betegek kezelését és ellátását.
A legutóbbi időben eszközölt több száz milliós beruházás eredményeként elkészült az energetikai központ, a tüdőgyógyintézet konyhája, étterme, irodaház, szolgálati lakások. Jelentős mértékben javultak ennek következtében az ellátás objektív feltételei. A gyógyítást elősegítő természeti környezetben létrehozott tüdőgyógyintézetben 1929 óta gyógyítják a tüdőbetegeket. Különösen figyelemre méltó, hogy az intézmény működése nem veszteséges, az ágyszámkihasználása 95 százalékos.
Megszüntetése ellen szól az is, hogy az Ajkára való átköltöztetés rendkívül költséges, és abban az intézményben nem biztosítottak a gyógyítási feltételek, mint Farkasgyepűn. Az ajkai kórházban nincs megfelelő lehetőség a tüdőbetegeknek a többi fertőző betegtől való elkülönítésére, a speciális gyógykezelési eljárások zavartalan lefolytatására. Az átköltöztetés következtében csökkenne a kórházi ágyak száma, mert az ajkai kórház 180 ágy helyett csak 100-at biztosítana. Továbbá bizonytalanná válna a farkasgyepűi intézmény orvosainak, szakdolgozóinak sorsa is.
Mindezek alapján a megyei közgyűlés mint tulajdonos helyesen és jogosan változtatta meg korábbi döntését, s rendelte el a farkasgyepűi tüdőgyógyintézet további működését.
Fentiek ismeretében megdöbbenéssel vette kézhez a megyei közgyűlés elnöke dr. Kökény Mihály miniszter úr '97. május 29-én kelt levelét, melyben közölte, hogy az OEP határozata alapján a farkasgyepűi intézmény finanszírozása '97. július 1-jével megszűnik, és a megyei közgyűlés jogosult az intézmény további hasznosításáról dönteni. A döntési jog tehát a közgyűlést illeti, de a tüdőgyógyintézet működésének finanszírozását megszüntették. Ez a miniszteri intézkedés súlyosan sérti és egyben megzsarolja a megyei önkormányzatot.
Kérdezem tehát miniszter urat, miért nem támogatja a megyei önkormányzat döntése ellenére a farkasgyepűi tüdőgyógyintézet fenntartását. Ki vállalja a felelősséget a betegellátás feltételeinek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) hátrányos megváltoztatásából eredő következményekért? Tisztelettel várom válaszát. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi