KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kérdésére alapvetően az ÁPV Rt. által megküldött alapanyag alapján adom meg a választ.
A Magyar Hajózási Részvénytársaság, a Mahart az elmúlt 40 évben jelentős ismertségre és elismerésre tett szert mind a hazai, mind a nemzetközi piacon. Az Országgyűlés éppen ezért tavaly júliusban a Mahartot a nemzetgazdaság működőképessége szempontjából is jelentős gazdasági társaságok közé sorolta. Ebből eredően a privatizációs koncepcióról maga a kormány döntött.
A kormányhatározat szerint a privatizációt két lépcsőben kell megvalósítani, és a privatizáció során a több mint százéves hagyománnyal rendelkező Mahart Holding - a közlekedési tárca javaslatára - tartósan többségi állami tulajdonban marad. A kétlépcsős privatizáció keretében a már létrehozott társaságok értékesítése történik meg először. Ennek keretében az elmúlt napokban jelent meg a tengerhajózás és a folyami személyszállítás értékesítési pályázata.
Ami a Balatoni Hajózási Rt.-t illeti, a balatoni hajózás privatizációra való felkészítése is folyamatban van, a működéshez szükséges vagyon felmérését követően annak rendelkezésre bocsátásával jött létre a részvénytársaság közel 1,4 milliárd forintos alaptőkével. A kormányzat koncepciója szerint a Balatoni Hajózási Rt. 30 százaléka tartósan állami tulajdonban marad, 70 százaléka nyílt pályázat keretében kerül értékesítésre. A pályázati felhívás készítése egyeztetési szakaszban van, és várhatóan szeptember végén megjelenik 60 napos ajánlattételi idővel. Ezen a pályázaton az előkészítés szerint részt vehetnek az érintett önkormányzatok is, továbbá a törvényes keretek között lehetőséget kapnak a tulajdonszerzésre az érintett hajózásban dolgozók is, és vizsgálat folyik a kisbefektetők részvételének, illetve a kárpótlási jegy ellenében történő (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) részvényvásárlás lehetőségének formáiról is.
Köszönöm.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi