DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném megjegyezni, hogy az ön informátora egy brosúrával le van maradva, ugyanis mindaz, amiket említett, tulajdonképpen elkezdett folyamat, beleértve a hitelfelvétel, illetve a garanciák kérdését is. Hozzáteszem azonban, azt talán be lehet látni, hogy 6 milliárdos összegeket egyik napról a másikra nem lehet a szögről leakasztani.
A nemzeti kataszteri program végrehajtására a Kreditanstalt für Wiederaufbau 110 millió német márkát tartott finanszírozhatónak a rendelkezésre álló felmérés alapján. A 110 millió márka hitelkeretet egy kormányhatározat megosztotta a német szövetségi kormány által biztosított hitelkeret terhére felvehető 60, illetve a tartományi hitelkeret terhére biztosítható 50 millió német márkára. A tartományi hitel felvétele érdekében folytatott tárgyalásoknál kiderült, hogy a tartományi bankok olyan feltételekhez kötötték a hitelfolyósítást, melyek német-magyar vegyes vállalatoknak juttattak volna jogtalan előnyöket, ezért ezt levettük a napirendről.
A múlt év végén a szövetségi hitel felvételével kapcsolatos tárgyalásokon úgy tűnt, hogy legkésőbb 1997 márciusában 60 millió márkára a hitelszerződés a Kreditanstalt für Wiederaufbau és a Magyar Fejlesztési Bank Rt. - mint a Magyar Nemzeti Bank meghatalmazottja - között létrejön. Időközben azonban a nemzetközi hitelpiacon felerősödött a pénzkínálat, továbbá - minden ellenkező híreszteléssel szemben - Magyarország adósmegítélése kedvezően alakult, ezért úgy döntött a kormány, hogy a hitel felvételével megbízott magyar bank keresse meg a legkedvezőbb feltételű hitellehetőséget.
Ez azonban a kataszteri program indítását nem akadályozhatja. Ezért a kormány a program első szakaszának finanszírozására a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-től felveendő 2,6 milliárd forint megfizetésére készfizető kezességet vállalt. A program teljes finanszírozására pedig 1997. szeptember 30-áig versenytárgyalás kerül kiírásra.
A Magyar Fejlesztési Bank és a Nemzeti Kataszteri Program Közhasznú Társaság közötti kölcsönszerződés parafálása július 31-én megtörtént. A kormánygaranciára vonatkozó kezességvállalási szerződést a pénzügyminiszter aláírta, így a programot elindítottuk. A hitelkeret felhasználásával az ország körülbelül 25 százalékán kerül sor első lépésben öt év alatt új térképek elkészítésére. A felmérendő települések a vonatkozó jogszabály rendelkezései alapján működő térképellátási koordinációs bizottság ajánlásai szerint kerülnek meghatározásra még ez év szeptemberében, majd ezt követően versenytárgyalás kerül kiírásra a térképkészítési feladatokra.
Ugyanakkor a hitelből megvalósítandó feladatok kényszerű csökkentése nem jelenti a képviselő úr által az interpellációban említett további témakörök törlését. Az ingatlan-nyilvántartási feladatok feldolgozásának gyorsításához, a termőföld privatizációjából származó számítógépes térképi adatállományok térképi bedolgozásának megkezdéséhez a központi költségvetés 1997-ben forrást biztosított.
Befejezésül ismételten szeretném jelezni, hogy az ilyen összegek felhasználása rendkívüli elővigyázatosságot követel, és nem szeretnénk, ha ezzel kapcsolatban később érné kritika azokat, akik a pénzt szerezték, illetve azt felhasználták. Ezért én is azt mondom, hogy nem lehetünk megelégedve a tempóval, de nem vagyunk olyan mértékben lemaradva, mint ahogy azt a képviselő úr említette.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem válaszom szíves tudomásulvételét. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi