SASVÁRI SZILÁRD

Full text search

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Július végén hosszú lejáratú hitelkeret-megállapodást írt alá a magyar és a német fél, amely a nemzeti kataszteri program megvalósítását szolgálja. A hitelkeret-megállapodás körülbelül 6 milliárd forintról szól.
A kormány először 1995-ben rendelkezett a nemzeti kataszteri program német hitelkeretből történő megvalósításával kapcsolatban. A program megvalósítására előirányzott összeg akkor még a mostaninak közel a duplája volt. Ezen határozatában a kormány a hitel felvételére és folyósítására a Magyar Nemzeti Bankot kérte fel.
Érdemes ismertetni, elismételni ennek a programnak a lényegét. Ennek a programnak a prioritásai a következők:
1. Az ingatlan-nyilvántartási adatok feldolgozásának meggyorsítása, illetve bevitele a földhivatal számítógépes rendszerébe.
2. Kataszteri térképek felújítása.
3. A földprivatizáció által érintett területek rendezése; egy új információs rendszer kidolgozása a földhasználat rögzítésére s elemzésre, az agrárstatisztika támogatása céljából.
A következő: digitális topográfiai térképmű elkészítése és felújítása.
Végezetül, de nem utolsósorban: korszerű földértékelési eljárás kidolgozása.
A vázlatosan felsorolt feladatok nagysága indoka volt, gondolom, hogy a program megvalósítására, a földügyi szakigazgatás átalakítására kormánybiztost neveztek ki, akinek feladatát képezte a szövetségi hitelkereten felüli forrás biztosítása. Ennek a lehetősége megvan, amit a német szövetségi kormányon felül tartományok is kínálnak, azonban a kormány máig nem foglalkozott a felkínált hitel lehetőségével. A program célkitűzései nyilvánosságot kaptak az építőipari, építőmérnöki szakmában, ezen belül különösen a földmérő társulások s egyéni vállalkozók körében, akik közül mintegy 120 gazdasági társulás és 91 egyéni vállalkozó jelentkezett a programban való részvételre. Továbbá 61 önkormányzat is bejelentette hozzájárulási szándékát.
A mostani kölcsönszerződés aláírása nem jelenti a kölcsön folyósításának a megkezdését, mivel a program lebonyolítására, a földművelésügyi miniszter által alapított közhasznú társaságnak a pénzfelvételhez kormánygaranciára van szüksége. Ezt a garanciát a földművelésügyi és a pénzügyminiszter úr közös javaslatára kaphatják meg.
Kérdezem: megkapta-e a közhasznú társaság ezt a szükséges garanciát? Illetve kérdésem, hogy mikor indul el a program, és mikor fejeződik be. Tisztelettel várom a válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)
(15.00)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi