DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! A részletes vita eddig lefolytatott igen izgalmas pillanatai bizonyítják, hogy nagyon alapos bizottsági előkészítés előzte meg ezt a vitát, és a benyújtott módosító javaslatok döntő többségét a bizottságok támogatták, és ezáltal nyugodt lélekkel mondhatom: ez a törvény valóban egy jó, alkalmazható törvénnyé fog válni.
Ami miatt szót kértem, az részben összefügg a vezérszónoklatommal elmondottakkal, ahol kifogásoltam, hogy miért akarjuk törvénybe iktatni. Nevezetesen a törvényjavaslat 27. § (2) bekezdése miért tartalmazza azt, hogy ezt a törvényt az Országgyűlés egy EU-direktíva irányelveinek a figyelembevételével alkotta? Számomra egy jogszabály paragrafusai normát jelentenek. Ez egy tényközlés, amelynek semmiféle jogi kötőereje nincs. Hogy a jogalkalmazás során akár a hitelező intézet, akár pedig az adós bármiféle jogot alapítana a 27. § (2) bekezdésére - ezt nagyon nehezen tudom elképzelni. A miniszteri indokolásban egy ilyen szerepelhet. A miniszteri expozé tartalmazhatja, sőt, meg merem kockáztatni azt a kijelentést, hogy még a preambulumba is be lehet ilyet írni. De hogy a törvény olyan szakaszai közé iktassuk, amelyek jogi normaként jelennek meg, én úgy gondolom, egy kicsit az előterjesztőnek talán a dicsekvését tartalmazza, hogy ő erre képes volt, hogy a direktívákat figyelembe tudja venni. Én nagyon örülök, hogy figyelembe vettük, örülök, hogy harmonizálunk is az Európai Közösség jogához, bár a csatlakozás határidejét lebegtetik előttünk, és jobb lenne, ha egyszer már azt lehetne törvénybe iktatni, hogy mikor csatlakozunk az EU-hoz. De véleményem szerint ebben az esetben talán célszerűbb lenne a 27. § (2) bekezdését elhagyni. Tudniillik egy rossz példa lesz az elkövetkezendő jogalkotásunkra, ha minden egyes esetben, minden olyan törvénynél vagy törvénymódosításnál, ahol ilyen EU-direktívákat veszünk figyelembe, vagy pedig közeledünk a közösségi joghoz, a törvényjavaslat valamelyik szakasza vagy bekezdése ezt rögzíteni fogja.
A másik javaslatom, amelyik nem kapta meg a bizottság támogatását, de véleményem szerint legalábbis elgondolásra, figyelemre méltó, a 81. pont, mely szerint a törvényjavaslatot ki kell egészíteni egy új szakasszal. A kormány által beterjesztett törvényjavaslat ugyanis jogilag ellentmondásos a polgári törvénykönyv 114. § (2) bekezdésével. Két törvény összeütközése egyébként nem okoz igazából problémát, mert a törvények összeütközése esetén mindig a bíróság joga, hogy értelmezze, melyik az erősebb jogszabály, melyiket kell az adott esetben alkalmazni. Ez a törvényjavaslat, amit tárgyalunk, ki akarja mondani, hogy a jelzálogjog biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat lehessen kikötni az ingatlan-nyilvántartásba.
A jelenleg hatályos - és meg merem kockáztatni: a polgári jog kódexeként a jogászi felfogásban érvényesülő - 1959. évi IV. törvény a polgári törvénykönyvről viszont következetesen azt mondja, hogy az elidegenítés és a terhelés jogát szerződéssel csak a tulajdonjog átruházása alkalmával lehet korlátozni, kizárni, és csak abból a célból, hogy a tilalom az átruházónak vagy más személynek a dologra vonatkozó jogát biztosítsa. A polgári törvénykönyv jelenlegi szabálya szerint csak az átruházásnál lehet kikötni ilyen elidegenítési és terhelési tilalmat, hiszen ez korlátozza az elidegenítésnek és a terhelésnek a jogát, méghozzá szerződéssel.
Még egyszer előrebocsátva, hogy a törvények között igazából nincs rangsor - kivéve az alkotmányt, mert az alkotmánnyal nem ütközhet a törvény -, de mégsem szerencsés a polgári törvénykönyv egy kógens rendelkezésével szemben megalkotni egy másik rendelkezést, és valamilyen jogalkotási technikával nem oldani föl ezt az ellentmondást. Én azt javasoltam, hogy a Ptk.-t akképpen módosítsuk, amire egyébként a polgári törvénykönyvben számos esetben példa van, hogy maga a polgári törvénykönyv felhatalmazást ad akár a polgári törvénykönyv, akár pedig más törvények számára, hogy eltérjenek a Ptk.-ban fő szabályként előírt normától. Ha ezt nem tesszük meg, akkor sem történik - még egyszer hangsúlyozom - katasztrofális jogalkotási probléma. De nehézséget fog jelenteni az elkövetkezendő jogalkotásnál, ha úgynevezett anyajogokat szabályozó kódexek kógens szabályai ellen fognak érvényesülni más - nem kockáztatnám meg, hogy kisebb rendű - törvények szabályai, de azért mégsem olyan átfogó, az egész jogágat szabályozó törvények, mint jelen esetben a polgári törvénykönyv.
Ezért én arra kérném a kormány jelen lévő képviselőjét, hogy esetleg szíveskedjék áttekinteni ezt a javaslatomat. Őszintén megmondom, ezt egy akadémikus tanácsolta nekem. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi