DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Itt most egy olyan kérdésről folyik a vita, ahol a csoportképző ismérv, egy gyűjtőfogalom alatt három, egymástól minőségileg eltérő részről külön-külön kellene beszélnünk, mert nem egybe vonhatóak. És ha már visszautalás történik a '90-94 közötti koncepcióra, akkor pont ez az, ami megkülönbözteti a jelenlegit az akkori koncepciótól.
Nevezetesen: az energiaszektoron belül meg kell különböztetnünk az energiatermelő, a távszállító és a szolgáltató részeket. Egészen más privatizációs koncepció és gyakorlat tartozik egyikhez, másikhoz. Az energiatermelő szektor az, amelyik rendkívül nagy, több száz, ha nem ezer milliárdos befektetést igényel az országban az elkövetkezendő 5-8-10 esztendőben, ez elképzelhetetlen külföldi tőke bevonása nélkül.
A szolgáltatási szektor általában a világon mindenütt alapvetően többségi tulajdonban az önkormányzatokhoz tartozó szektor, hiszen legközvetlenebbül az ellátási kötelezettség itt az önkormányzatoké, és ezeknek kell a polgárok érdekeit megjeleníteni. Alapvető tehát, hogy a tulajdoni beleszólásuk meglegyen az energiaszektorban.
Amin az állam a tisztességes versenyt és a jó árat tudja biztosítani, ez épp a távszolgáltatás, a távszállítás kérdése; legyen ez a villamosnál a távvezeték, vagy az olaj tekintetében a csővezeték. A hozzáférhetőségen keresztül igenis egy állam a társadalom érdekeit meg tudja jeleníteni, és a versenyből ki tudja zárni azokat a magántulajdonos termelőket, akik tisztességtelen versenyelőnnyel akarnak élni, vagy pedig nem ennek megfelelően járnak el.
Azt hiszem tehát, hogy tisztába kellene tenni, hogy ami hiba, az éppen az, hogy fordítva kezdte a kormány a privatizációt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) annál a szolgáltató szektornál, amelyik a legkevésbé volna privatizálható, és sajnos - Szalay Gáborral egyetértek - az erőművek tekintetében pedig impotensnek bizonyult a privatizációs technika. (Taps az MDNP padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi