DR. SZABAD GYÖRGY

Full text search

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Külügyminiszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! A kérdés, amit megfogalmaztam, így hangzik: enged-e a 48-ból a kormány a kormányfelelősség kérdésében is? A kérdésfeltevés nem rejtélyeskedő, valóban egy olyan alkotmányos kérdést igyekeztem megfogalmazni, ami indokolja a történelmi utalást.
Az április 10-ei kormányülés után a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára nyilatkozatot tett az ülésen elfogadott kormányhatározatokról. Szólt arról - egybehangzóan beszámoltak erről a lapok -, miszerint az elképzelés, sőt a döntés szerint olyan törvényjavaslatot fogalmaznak meg, amely speciális mentelmi joggal ruházná fel azokat a minisztereket, akik nem képviselők. A megfogalmazás szerint aki ilyennel rendelkezik, az ellen büntetőeljárást csak az államfő egyetértésével lehessen kezdeményezni.
Jelezni szeretném, hogy ez az általános parlamentáris eljárástól különbözik, és nagyon különbözik attól, amit Magyarországon 1848 óta az alkotmányos periódusokban megadni szokás. 1848 előtt volt szokás az, hogy az államfő sajátos függésbe vonhatta - és vonta is - a kormány tagjait, illetve - más kérdés - általában a törvényhozás tagjait. Ettől 1848 megszabadította a magyar alkotmányosságot. Kérdés: indokolt-e ennek részleges visszaállítása? (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi