DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Már az 1994. évi kormányprogram célként fogalmazta meg a vagyoni kárpótlási eljárások lezárását annak érdekében, hogy mielőbb rendezett és véglegesnek tekinthető tulajdonviszonyok alakuljanak ki. A kormány ennek megfelelően '95 nyarán elfogadta a kárpótlást lezáró törvényjavaslat tervezetét, és azt még ugyanez év októberében benyújtotta az Országgyűléshez.
A kárpótlás lezárásával összefüggésben merült fel az a probléma, amely elsősorban a szövetkezeti képviselet oldaláról fogalmazódott meg, hogy a szövetkezeti közös használatban volt földterületek kárpótlásra történő kijelölésével, valamint a szövetkezeti átalakulásra vonatkozó bizonyos szabályok érvényesülése révén a szövetkezetek, illetve az üzletrész-tulajdonosok vagyonában veszteség keletkezett, és azt valamilyen módon kompenzálni kell.
A kormány korábban úgy határozott, hogy a szövetkezeti vagyonvesztés kérdéskörét a kárpótlástól elkülönítetten kell vizsgálni, s az igények felmérését követően külön törvényben kell meghatározni a kompenzáció feltételeit és módjait. A törvényjavaslat tárgyalása során a mezőgazdasági bizottság arra az álláspontra helyezkedett, hogy a vagyonvesztés rendezésének kérdésével e törvényben a kárpótlás lezárásával együtt kell foglalkozni. Tulajdonképpen ezzel függ össze az is, hogy a törvényjavaslat tárgyalása '95 decemberében félbeszakadt.
Bár a kárpótlás mielőbbi lezárása érdekében az érdekelt tárcák, valamint a szövetkezeti érdekképviselet részvételével azonnal megkezdődött az egyeztetés, az csak hosszabb idő elteltével vezetett eredményre. A kárpótlásra bocsátott ültetvények értékével kapcsolatos kompenzációt a '96 novemberében elfogadott társaságiadó-törvény módosítása hivatott megvalósítani, míg az öntözési és meliorációs berendezések meg nem térült költségeit az egyeztetések eredményeként a múlt héten megfogalmazott és a mezőgazdasági bizottság előterjesztett módosító javaslata oldja meg. Remélhetőleg az adókedvezményekkel biztosított kompenzáció nemcsak költségvetési szempontból jelent kedvezőbb megoldást, de a szövetkezetek, illetve az üzletrész-tulajdonosok számára is valóságos kárpótlást jelent az elszenvedett vagyonvesztésekért.
A törvényjavaslathoz benyújtott korábbi módosító javaslatok közül a kormány támogatja azokat, amelyek szövegpontosítást, illetve a törvényjavaslat benyújtása óta eltelt hosszabb idő miatt szükséges határnap-módosításokat tartalmaztak. Indokolt az a módosító javaslat is, mely az ügyintézési határidőkre vonatkozó rendelkezés törlésére irányul, mivel a határidőket a hatályos törvénynek megfelelően rendezik.
Ugyancsak egyetért a kormány az előbb említett kompenzáció megvalósításaként azzal az indítvánnyal, melynek értelmében a társasági adóból igénybe vehető adókedvezmények jogcímei közé bekerülnek az öntözési és meliorációs létesítmények nettó költségei, és amely szerint a kedvezmény igénybevételének határideje is meghosszabbodik.
Tisztelt Országgyűlés! Számos módosító javaslattal a kormány nem ért egyet, így például nem lehet támogatni azt a javaslatot, melynek értelmében bizonyos, pontosan meg nem határozott esetekben sor kerülhetne további állami földterületek kijelölésére a második földalap növelésére. A '91. évi XXV. törvény meghatározza a kijelölendő földterület nagyságát, további területek kijelölése - figyelemmel a törvényjavaslat 2. § (2) bekezdésére - a település egészének jelenthetne érdeksérelmet.
Indokolatlan az a javaslat is, mely a kárpótlási árverésen megszerzett földtulajdonok forgalomképességének korlátozására irányuló rendelkezéseket kívánja eltörölni. E korlátozásoknak ugyanis az a céljuk, hogy a kárpótlás az igazságtalanul kárt szenvedettek érdekeit szolgálja, ne pedig spekulációs célokat. Szükséges pontosan rendezni a kárpótlási folyamat során keletkezett nagy mennyiségű és igen értékes iratanyag további sorsát is, ezért az ezzel kapcsolatos rendelkezés elhagyására irányuló módosító javaslattal sem ért egyet a kormány.
A kárpótlás lezárásával összefüggésben még egy rendelkezést kell feltétlenül megemlíteni, amely olyan kérdést érint, amelyre vonatkozóan a közelmúltban interpelláció is elhangzott a Házban. Ez az állami tulajdonú, kárpótlásra kijelölt és 20 hektárt meg nem haladó területek árverésre bocsátása a helyben lakó kárpótlásra jogosultak részére. Ez az említett kör számára jelent preferenciát. A törvényjavaslat mielőbbi elfogadására már csak ezért is szükség van.
Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Az önök előtt fekvő törvényjavaslat a kárpótlásra jogosultak érdekeit is szem előtt tartva kívánja lezárni a kárpótlási folyamatot, és egyben megoldást kíván adni a szövetkezeteket ért vagyonvesztés kérdéseire is.
Kérem ezért, hogy támogató szavazataikkal járuljanak hozzá a kárpótlást lezáró törvény megszületéséhez. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi