DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közvetlen felügyelete alá tartozik az ország tb-kintlévőségeinek egyharmadát kezelő Fővárosi és Pest Megyei Egészségbiztosítási Pénztár, melynek dolgozói közalkalmazottak.
Az intézmény vezetése az igazgatóval történt előzetes egyeztetés alapján úgy döntött, hogy mind a saját, mind pedig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár dolgozói részére - mintegy karácsonyi ajándékként - pulykaosztással kedveskedik. Ennek anyagi vonzata 4-4,5 millió forint összeget tett ki. (Zaj.) Ezt követően, ugyancsak vezetői döntés alapján, 1997. január 1-jétől a Fővárosi Egészségbiztosítási Pénztár teljes személyi állománya - tehát nemcsak azok, akiknek beosztásuknak miatt járt volna, hanem mindenki - éves BKV utazási bérletet kapott; ennek költségkihatása közel 30 millió forint volt.
Külön hangsúlyozni kívánom, hogy a jó szándék dicséretes, és mint ilyen, bizonyára párját ritkítja. Fel kell hívni azonban a figyelmet arra, hogy az egészségbiztosítási pénztárak, függetlenül attól, hogy önkormányzati rendszerben működnek, az állami költségvetésből részesülő és gazdálkodó, az állami adóbevételek kezelésével megbízott közintézmények.
Ha a pulykatenyésztők és a BKV részben vagy egészben ezekkel az akciókkal tudták le köztartozásaikat, akkor ennek elszámolási módja igen érdekes, és mindenképpen figyelmet érdemel.
Ha a tartozások úgynevezett leírásával történt az akció, akkor ezért, ha pedig az egészségbiztosítási pénztár az adósok folyószámlájára utalta a megfelelő összeget - mivel ez a közpénz okán állami bevételt kellett, hogy képezzen -, akkor ezért figyelemre méltó a közel 35 milliós összeg könyvelési manővere. Említést érdemel, hogy sem a pulyka, sem a bérlet nem esett adózási kötelezettség alá. (Folyamatos zaj.)
Különösen érdekessé teszi a kérdést, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztáron kívül a nyugdíjbiztosítási igazgatóság is részesült a pulykaosztásból, mint ahogy a BKV-bérletet is megkapták, melyek így összesen 80 milliós költséget jelentettek. (Zaj.)
Kérdezem miniszter úrtól, mi a vélemény arról, hogy a több százmilliárdos hiánnyal küszködő egészségbiztosítási pénztár és nyugdíjbiztosítási igazgatóság extra szociális juttatásokat nyújt. Hogyan lehet az, hogy egyik oldalon sírunk a bevételek hiánya miatt - még a pótköltségvetést is mozgósítani kell -, ugyanakkor a másik oldalon két kézzel szórjuk a pénzt, köz pénzét?! Nagy érdeklődéssel várom miniszter úr válaszát. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi