KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön hozzászólásában, illetve interpellációjában sok fontos kérdést érintett, amelyekre feltétlenül szeretnék tételesen válaszolni - nehogy úgy gondolja a közvélemény, hogy ezek válasz nélkül maradhatnak.
A mintegy 30 ezer kilométer hosszúságú állami közúthálózat üzemeltetési feladatainak ellátásáról a közúti közlekedésről szóló törvény szerint a közútkezelő társaságok kötelesek gondoskodni. Ennek megfelelően az országos közúthálózat települési, átkelési szakaszainak tisztán tartása - Budapest kivételével - az ő feladatuk és felelősségük.
A közútkezelő társaságok a tisztán tartási feladatokat a közúti közlekedés biztonságát szolgáló üzemeltetési tevékenységen belül - ahogy ön említette, a közutakat - kezelői szabályzatban foglaltaknak megfelelően látják el. A munkálatok tervezett végrehajtásáról, azok ütemezéséről a települések önkormányzatait és más érintett szervezeteket - például a mentőket, tűzoltóságokat - rendszeresen tájékoztatják.
Amennyiben a közúti társaságok e feladatot saját eszközeikkel nem tudják ellátni, vagy éppen a hatékonyabb működés érdekében az időszakos munkák egy részét nem saját létszámmal, hanem külső cégek megbízásával kívánják ellátni, akkor a végrehajtásra ajánlatot kérhetnek más gazdálkodó szervezetektől, így a városgazdálkodási vállalatoktól vagy egyéb kommunális szolgáltatóktól. Ennek nincs jogi akadálya, mivel a közút közlekedéséért felelős társaság a polgári jogi jogviszony keretében más szervezetet - adott esetben a területileg érintett önkormányzatot is - megbízhat szerződéses formában egyes feladatok ellátásával.
Állami kényszer tehát - sem közvetlen, sem közvetett formában - nem áll fenn, hiszen szerződéses, polgári szerződéses viszonyban történik ez. Hódmezővásárhely esetében is, képviselő úr, a város területén áthaladó állami tulajdonú közutak burkolatának tisztítására is létrejött ilyen megállapodás, a Csongrád Megyei Közútkezelő Közhasznú Társaság és a Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Kft., tehát két társaság között. Kezemben van a szerződés (Felmutatja az iratot.), amely az 1997. évre vonatkozik, amely például átlagosan havi négy-hat alkalommal elvégzendő tisztításra vonatkozik, és ezeknek az 1997. évi költsége 974 ezer 116 forint, plusz 12 százalék áfa - és egyéb, egyébként szerződésben rögzített feltételek. Ennek a finanszírozása tehát nem az önkormányzat büdzséjéből történik, hanem az Útalap terhére, hiszen a feladat elvégzésére is az Útalap kötelezett.
Tájékoztatom képviselő urat, hogy nemcsak '97-ben, hanem a tavalyi évre vonatkozóan is van a birtokomban hasonló szerződés Hódmezővásárhellyel, akkor 779 ezer forint plusz áfa összegben.
A képviselő úr által említettekhez hasonló panasz, észrevétel ez idáig nem érkezett a minisztériumhoz. Nyugodtan kijelenthetem, hogy e téren - tehát az önkormányzatok és a közútkezelő társaság együttműködése terén - az állami társaságok és az önkormányzatok, illetve elsősorban önkormányzati társulatok, társaságok kapcsolata, együttműködése jó; ez a jellemző rájuk, szembeállításuk tehát merőben ellentétes lenne mind a tárca, mind pedig a kormány és a közúton közlekedők célkitűzéseivel.
A központi költségvetés normatív állami hozzájárulással támogatja a helyi önkormányzatokat a tulajdonukban és kezelésükben levő helyi közutak fenntartása céljából, az úgynevezett településüzemeltetési normatíva keretében. Szeretném hangsúlyozni, képviselő úr, hogy ezen felül az önkormányzatok döntésétől - tehát nem kormányzati döntéstől - függően a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a gépjárműadó közel 90 százaléka az önkormányzatoknál maradjon, és legfeljebb 12,5 százaléka kerüljön az Útalapba; ez az önkormányzat döntésétől függ, a helyi gépjárműadó mértékének megválasztásától.
Mivel az állami tulajdonú közutak fenntartása az erre létrehozott közhasznú társaságok feladata, ezért ilyen címen a helyi önkormányzatok természetesen nem kapnak költségvetési támogatást.
Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném elmondani, hogy a KHVM részéről - és ugyanezt nem mondhatom el a Belügyminisztériumról is (Sic!) - mindig meghatározó volt az a törekvés, hogy az önkormányzatokkal kölcsönösen megfelelő együttműködést alakítsunk ki. Úgy gondolom azonban, hogy ehhez nem az Útalap forrásainak belső átcsoportosítása a megoldás, hanem a korrekt együttműködés, és a kormányzat előtt levő, majdan a parlament elé kerülő (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), az Útalap összes bevételének nagyobb ütemű növelését célzó előterjesztés.
Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi