DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS

Full text search

DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS
DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Azt hiszem, közel járok a valósághoz, ha azt állítom, hogy igen sok honfitársamnak okozott már sok-sok fejtörést, és szerzett kellemetlen, igen nehéz munkával töltött órákat az a tény, hogy adóbevallását éves rendszerességgel meg kell tennie.
Különösen igaz ez 1997-re. Még akkor is így van ez, ha elismerjük, hogy az adózásra minden állampolgár jól felfogott érdeke - vagyis az állam finanszírozhatósága - érdekében van szükségünk. Pontosan ebből az okból kiindulva, számomra érthetetlen az, ha az állam és valamennyi polgára közös érdekének megvalósítását olyan nehézségekkel akadályozzuk, mint az adóívek bonyolultsága, áttekinthetetlensége és a köznyelvtől jelentősen eltérő volta.
A bonyolultságra példaként hadd álljon csak itt az ún. melléktáblák felszaporodásának a ténye, vagy az adóalap 50 százalékának az adózó által való kiszámítási kötelezettsége.
Az áttekinthetetlenség példája látható az útmutatóban, a munkalap "B" tábla 153. sorában a 28. oldalon, ahol a következők szerepelnek: "153. A levonható adókedvezmény (Útmutató 29. oldal)". Ha átnéz az ember a 29. oldalra, a 153. sorban ezt találja: "153. sor: Ezt a sort az Útmutató 28. oldalán leírtak szerint töltse ki!" Hol van tehát az eligazítás?
A közérthetőségre is hadd álljon itt egy példa: "Ha az ön összevont jövedelme bérből és/vagy más jövedelemből áll (a bevallás 7. sorában és/vagy az azt követő sorokban is szerepel adat), akkor az adó kiszámításához az adótáblázatot használja."
Nem tarthatjuk tehát véletlennek, hogy 1996-ban 5717 adóper indult - több, mint a megelőző évben. Figyelemre méltó az is, hogy Kékesi László, az APEH elnöke a nyilvánosság előtt is elismerte: sok a hibás bevallás. Egyes újsághírek szerint ez a szám közel van az 500 ezerhez.
Ezért kérdezem tehát tisztelettel az államtitkár urat: egyszerűbbé, áttekinthetőbbé és közérthetőbbé tehetők-e az adóbevalló ívek? (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi