AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! El kell ismernem, hogy az 1996. évre vonatkozó szja-bevallási nyomtatvány és útmutató valóban bonyolult, esetenként nehezen értelmezhető, sokak számára a kitöltése gondot okozhatott.
Ennek a helyzetnek számos oka van; ezek közül a legfontosabbak a következők:
Mindenekelőtt az adóbevallási ív a hatályos szabályozás sajátos tükörképe, azaz ha a szabályozás bonyolult, akkor a bevallás is szükségképpen az. A szabályozás bonyolultságát 1996-ban különlegesen megnövelte a kettős adótábla és az arányosított adójóváírás intézménye, ami '97-től már nem érvényesül. A bonyolultsághoz hozzájárul az szja-törvénnyel szemben támasztott olyan igény, hogy az adózó magánszemély által megszerezhető valamennyi jövedelem adókötelezettségét rendezze, amihez sok esetben számos más jogszabály ismerete is szükséges.
Az átlagpolgár, aki évközben jellemzően csak úgy találkozik az adóval, hogy a kifizető, a munkáltató által megállapított és levont adóelőleggel csökkentett összeget kapja meg, év végén jogosan támaszt olyan igényt, hogy az adóbevallás kitöltéséhez a maximális segítséget megkapja. Ennek az igénynek kíván eleget tenni a bevallási nyomtatvány, s a hozzá készült útmutató, amelynek gyakorlatilag valamennyi adózó igényét ki kell elégítenie. Így abban meg kell jelennie valamennyi, a törvényben nevesített jövedelemfajtának, minden jogszabályi kedvezménynek, sőt, az ezen kedvezményekkel való visszaélési lehetőségeket minimalizáló előírásoknak is.
Összegezve az eddigieket: a bevallás bonyolultsága mindenekelőtt a törvényi szabályozás jórészt elkerülhetetlen bonyolultságából fakad, de éppen ezért a jövő év eleji bevallásoknál már jelentős javulás következik be.
A képviselő úr által példaként felhozottakra igyekszem röviden, de konkrétan válaszolni.
A bevallási ív melléktáblái, sajnos, szükségesek, mivel ezek különleges adózási szabályokhoz kapcsolódnak. Ilyen az "A" tábla a külföldön adózott jövedelmekről, a "B" tábla az alapítványi befizetéshez, a szövetkezeti üzletrész vásárlásához és a biztosításokhoz kapcsolódó adókedvezmények részletező adataihoz, a "C" tábla az adóhitel intézményéről, a "D" tábla a fennálló köztartozásokról szóló nyilatkozatot tartalmazza.
Ezekről az információkról távlatilag sem mondhatunk le. Az adóbevallás készítőjének pontosan az összevont adóalap utáni egyes kedvezményekkel csökkentett adó 50 százalékát kell kiszámolnia azért, mert a "B" és a "C" tábla szerint részletezett adókedvezmények csak egy számított korlátig vehetők igénybe. A számítás így egyfajta önkontrollra is lehetőséget ad a bevallás készítésekor.
A kitöltési útmutató egyes sorainak egymásra mutogatása valóban nem szerencsés, és különös kitöltési gondot okozhatott a képviselő úr által említett visszahivatkozás az útmutató 28. és 29. oldalán. Remélhetőleg a szövegkörnyezet elégséges eligazítást adott, ahol pedig a szóban forgó visszahivatkozás miatt vált hibássá az adóbevallás, az adóhatóság azt hivatalból kijavítja, és arról az adózót értesíti.
Elismerem a közérthetőségre vonatkozó kritikát is; itt - nem mentségül - csupán annyit jegyeznék meg, hogy az adószabályozás sajátos nyelvezete jelenik meg a kitöltési útmutatóban. Ha ettől az egyszerűsítés jegyében jelentősen eltértünk volna, akkor a pongyola fogalmazás okán merülnének fel félreértések, félremagyarázások.
Képviselő úrral csupán egyetlen ponton szeretnék vitába szállni: ez pedig a '95. évben keletkezett adóperek megítélése. Ennek nincs igazán köze az adóbevalláshoz, s az adótörvény közérthető megfogalmazása nem mérvadó ebből a szempontból. E perek túlnyomó többsége néhány adókedvezményi konstrukció megjelenésével függ össze, pontosabban azzal, hogy az adóhatóság vitatja egyes adókedvezmények igénybevételének jogszerűségét.
Befejezésül szeretnék a feltett kérdésre - nevezetesen, hogy egyszerűbbé, áttekinthetőbbé és közérthetőbbé tehetők-e az adóbevallási ívek a jövőre vonatkozóan - pozitívan válaszolni. Az előző évinél egyszerűbb szabályozásnak megfelelően a '97. évről szóló adóbevallás és kitöltési útmutató elkészítése már folyamatban van, s itt az alapvető szempont a pontosság mellett a közérthetőség, valamint a logikai rendszerezettségre épülő szerkezet és áttekinthetőség. A szövegezésben az adóhoz értő szakembereken kívül ez alkalommal stiláris kontrollként nyelvészeket is bevonunk. Megvizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy a már ismert nyomtatvány helyett egy annál egyszerűbb készíthető-e.
Összegezve: ígéretet teszek arra, hogy a következő évi adóbevallási csomag kevesebb bosszúságot okoz, mint ez évben. Ha valaki mégis elrontja a bevallást, könnyen lehet, hogy javításra szólítják fel, vagy esetleg adóellenőrzéssel nézhet szembe. Ezzel kapcsolatban szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az APEH elnöke abszolút közérthető fogalmazásban megjelentette "Az adózók chartája" című deklarációját, amire ilyen helyzetekben segítségként majd hivatkozni lehet.
Kérem képviselő urat, válaszomat fogadja el. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi