POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! A közlekedésbiztonsági szakemberek szerint a világon évente 500 ezer ember - félmillió ember - hal meg halálos baleset okán. A halálos balesetek száma Magyarországon is igen magas: egy nagyobb, 1700-1800 fős település létszáma az, amit elveszítünk ilyen fatális okok miatt.
Évente körülbelül 17 ezerre tehető a személyi sérülések száma Magyarországon, s a közúti balesetek miatt bekövetkezett gazdasági veszteség is igen tetemes: évente - a becslések szerint - ez megközelíti a 100 milliárd forintot. Az óriási személyi, emberi, gazdasági veszteség miatt is joggal vethető fel a kérdés, hogy vajon a jelenlegi kormány mindent megtesz-e ennek a kárnak a mérséklése érdekében.
Az előző kormány még 1992-ben hozott egy határozatot, mely szerint korszerűsíteni kell a közlekedésre nevelés rendszerét az óvodában, az iskolai oktatásban - a nemzeti alaptanterv műveltségi területeinek megfelelően -, az ehhez szükséges anyagi fedezetet biztosítani kell; kijelölte a felelősöket a művelődési, a közlekedési, hírközlési és vízügyi, valamint a belügyminiszter személyében.
A dolog természetéből fakadóan - noha a kormányhatározat több felelőst jelöl ki - , közülük mégiscsak kiemelt felelőssége van a művelődési miniszternek. Úgy tűnik azonban, hogy a tárca ennek a felelősségnek vagy nem felel meg, vagy nem e felelősségnek és súlynak megfelelően kezeli ezt a problémát. Erre utal az a szomorú tény, hogy a minisztérium képviselői igen kevés alkalommal jelentek meg az Országos Baleset-megelőzési Bizottság ülésén, valamint annak a helyettes államtitkári szintű, tárcaközi bizottságnak az ülésén, amit ez a rendelet egy évvel később létrehozott. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.)
Megítélésünk szerint az alábbi kérdések indokoltak: milyen intézkedéseket tett, illetve készül tenni a tárca a felnövekvő nemzedék helyes közlekedési magatartásának kialakítása érdekében? Hogyan kívánja orvosolni azt a problémát, hogy a nemzeti alaptantervben nem jelenik meg kellő súllyal... (Miután az elnök kikapcsolja a mikrofont:) a terület...

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi