DR. BIHARI MIHÁLY

Full text search

DR. BIHARI MIHÁLY
DR. BIHARI MIHÁLY (MSZP), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény módosítására azért kerül sor, az teszi indokolttá, hogy az új összeférhetetlenségi szabályok rendelkeznek a vagyon- és jövedelmi nyilatkozattételi kötelezettségről, ennek kapcsán megpróbálja valamilyen módon kikényszeríteni a vagyon- és jövedelemnyilatkozat-tételt.
A vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségre könnyen rá lehet szorítani a képviselőt akkor, amikor a mandátumát elnyeri. Két esetben kell tudniillik vagyonnyilatkozatot tenni: első esetben, amikor elnyeri a mandátumát; második esetben, amikor a mandátuma megszűnik, akár a ciklus előtt, akár pedig - normális esetben - az Országgyűlés mandátumának a lejártakor. Az első esetben könnyű rászorítani a képviselőt a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségre, mert az összeférhetetlenségre vonatkozó, törvényben foglalt szabályok szerint a képviselő mindaddig nem gyakorolhatja képviselői jogait, amíg az induló vagyonnyilatkozatát le nem teszi.
Nagyobb a baj vagy nagyobb a gond akkor, ha lejár a képviselő mandátuma, és a záró vagyonnyilatkozatát nem tette meg. Azoknak a képviselőknek az esetében, akiket újraválasztanak, megint könnyű a záró vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget elérni és biztosítani, mert ő sem gyakorolhatja képviselői jogait mindaddig, amíg a korábbi ciklushoz kötődő záró vagyonnyilatkozatát, illetve az új ciklushoz kötődő új, induló vagyonnyilatkozatát le nem tette. Az 1990. évi LV., a képviselők jogállásáról szóló törvény egy polgári jogi, anyagi jellegű szankciót tartalmaz arra az esetre, ha valaki a mandátuma lejárta után nem teszi meg a záró vagyonnyilatkozatát. Ahhoz azonban, hogy ezt az anyagi jellegű kötelezést be lehessen hajtani, bírói eljárás nélkül, tehát érvényt lehessen ennek szerezni, ahhoz a bírósági végrehajtásról szóló törvény 22. §-át kell módosítani, kiegészíteni egy olyan rendelkezéssel, amely a törvényjavaslatban szerepel; nevezetesen: ha a képviselő ezt a vagyonnyilatkozatát nem teszi meg, akkor az Országgyűlés elnökének az átirata alapján a bíróság végrehajtási záradékkal lássa el az Országgyűlés elnökének átiratát, és ebben az esetben peres eljárás lefolytatása nélkül el lehet rendelni a bírósági végrehajtást az anyagi jellegű szankció behajtása érdekében.
Erre vonatkozik ez az egymondatos törvénymódosítási javaslat, összhangban a február 25-én elfogadott törvénymódosítással. Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák ezt a törvénymódosításra vonatkozó javaslatot. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi