BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, tisztelt elnök asszony. A kétperces hozzászólásokat és a felvezetést figyelve, azt hiszem, hogy sem az ülésteremben, sem a rádión keresztül e törvénytervezetet hallgatók nem nagyon tudják már, miről van szó. A Fidesz-Magyar Polgári Párt a helyi önkormányzatok 1997. évi új, induló címzett támogatásának a parlament elé sürgősséggel való kerülését támogatta. Támogattuk azt is, hogy ez a törvény most, ebben a változatban kerüljön a tisztelt Ház elé; véleményünk, kritikai véleményünk azonban nekünk is van.
Tisztelt Ház! Az önkormányzatok fejlesztéseik bizonyos köréhez támogatáshoz juthatnak, ha a tisztelt Ház jóváhagyja ezt az előterjesztést. El kell mondani azt is, hogy az önkormányzatok költségvetése és fejlesztéseik támogatása egy összefüggő rendszert képez, illetve - sok esetben - kellene hogy képezzen. A fejlesztéseket nemcsak ebből a forrásból, hanem - ahogy itt több hozzászóló szavaiból elhangzott - a céltámogatásokból is meríthetik. Elhangzott az is, hogy összefüggés van az önkormányzatok anyagi helyzete között, és én itt vitatkoznék képviselőtársammal abban, hogy igenis kell hogy találjunk hátrányos helyzetű önkormányzatokat, amelyek hozzájárulása a nullát is elérheti, hiszen nincsenek abban a helyzetben, hogy hozzátegyék a saját részt, ezt a forrásaik ismeretében ma már meg tudjuk határozni - hiszen minden településnek joga van az életben maradáshoz és a fejlődéshez is. Nyilván összefüggő rendszert képez az is, amikor azt vizsgáljuk, hogy mely önkormányzatok - és itt kétségkívül a nagyvárosok és a főváros került ilyen helyzetbe - azok, amelyek ma még rendelkeznek mobilizálható vagyonnal, olyan tőkével, amiből a fejlesztéseik egy részét el tudják végezni.
Az én hozzászólásomnak négy nagyobb részlete van. Az egyik: vajon az első és a második fázis között miért van ilyen kicsi különbség? Ez lehet a jó előkészítés miatt is, lehet, hogy ez a két fázisra bontott előterjesztés - amellyel akkor is és most is egyetértek - még nem mindenben váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Jó lenne, ha közösen gondolkodnánk a címzett támogatások továbbfejlesztéséről, hiszen például a területfejlesztésről és -rendezésről szóló törvény és a nyomában megjelent kormány- és miniszteri rendeletek, valamint a parlamenti határozat meghatározza a decentralizáció elveit is. Lehetséges, hogy a következő címzett támogatásoknál már - bizonyos értékhatárhoz, illetve típushoz kötve - érdekes lehet a területfejlesztési tanácsok bevonása a minősítésbe. Ebben a kérdésben korábban más állásponton voltam, de az élet meggyőzött arról, hogy a területfejlesztési tanácsoknak bizonyos területeken meg kell adni a lehetőséget a sorolásra, például az értékhatárhoz kötve.
A másik, amit szeretnék észrevételezni: az áthúzódó összegek valóban jelentős mértékben meghatározzák az ez évi lehetőségeket, ekörül itt egy kicsit eldurvult vita zajlott; de ha jól emlékszem, a tavalyi évi címzett támogatások összegének 50 százalékát a főváros és a megyei önkormányzatok vitték el, amelynek - tavaly megjegyezve - az ez évi kihatása már 75 százalékot jelentett a főváros és a megyei önkormányzatok számára. Az idei mérlegeléseknél fontos hogy elhangozzék, hogy az összeg mintegy 58 százalékát a főváros és a megyei önkormányzatok által jegyzett címzett támogatások viszik el.
Ha valaki megnézi a táblázatot, ezek következő évekre szóló kihatását, akkor jól látható az a taktika, néhány esetben esetleg stratégiai összefüggés is, hogy az önkormányzatok az induló évben kevés összeget szerepeltetnek a javaslatban - lehet, hogy ez azért is alakulhatott így, mert az előkészítés, az indulás során kevesebb összeggel meg lehet kezdeni a munkákat, és majd később kell nagyobb összeget fordítani rá. De én egyes tételeknél azt is látom, a táblázatból ez kiderül, hogy a következő évben ötszörösére vagy tízszeresére ugrik a támogatási összeg. Ez a mai döntésünk - nyilván a végszavazásra gondolok, nem a mai napra - következtében jelentős mértékben behatárolja a következő évek teljesítését. Sőt, itt nem csak egy kormányzati ciklusra szólóan hozunk majd döntést. Ezért tehát az előterjesztés indokolásában is és a hozzászólásokban is igenis nagyon nagy felelősséget érzek azzal kapcsolatban, hogy milyen kihatása lesz ennek a későbbiekre, hiszen 2000-re szólóan milliárdos nagyságú tételeket is meghatároz a mostani parlament.
A harmadik tétel, amihez szeretnék hozzászólni - és itt nem kerülhetem el, hogy tételesen fel ne soroljam a kimaradt önkormányzatok egy részét -: az egészséges ivóvízhez való hozzájutást, amelyet a tisztelt parlamentnek egy törvény értelmében más támogatási formából 1994 végéig be kellett volna fejezni, én rendkívül fontosnak tartom. Ugyanakkor fontosnak és alkotmányos jognak tartom - az egészséges ivóvízhez való jutáson túl - az idősek szociális otthoni elhelyezését vagy a közművelődési feladatokhoz való jutást is, mégis az az érzésem - és gondolom, ebben sokan osztoznak -, hogy nem maradhatna ki egyetlen tétel sem, amely települések egészséges ivóvízzel való ellátásával függ össze.
Tudom, vannak olyan települések, amelyek tételei a "kimaradt" listán sem szerepelnek, ilyen például Mór városáé, amelynek az egészséges ivóvízellátással kapcsolatos pályázata sem az elfogadott, sem a kimaradt tételek között nem szerepel valamilyen adminisztrációs okok miatt. Lehet, hogy valaki úgy minősítette, hogy ez már egy külterületi rész, viszont ott 40-50-60 család él. Én tehát az egészséges ivóvízzel való ellátás érdekében úgy minősíteném a kimaradt pályázatokat: feltétlenül fontos, hogy a parlament ebben állást foglaljon, és lehetővé tegye mindenki számára, hogy az egészséges ivóvízhez hozzájusson. A felhozott példákból látható, hogy egyes településeken nitráttal, arzénnel és más szennyező anyagokkal milyen nagy mértékben fertőzött vizet kénytelenek inni a polgárok.
Ugyanebbe a kategóriába tartozónak vélem, de talán egy árnyalattal kisebb fontosságú - ha egyáltalán lehet sorrendet felállítani a fontos tételek között - a belvízrendezési vagy vízkár-elhárítási feladat. Tudom, hogy van egy tétel, amely az elemi károkra, a vis maior-helyzetre vonatkozik. Azt is tudom, hogy az elmúlt évben - képviselői indítványokra - a kormány erőfeszítéseket tett ezeknek a károknak az enyhítésére. Nem akarom felsorolni azoknak a településeknek a nevét, ahol házak dőltek össze, emberi sorsok, életek keseredtek meg, és néhány településen, néhány családnál ezek a sebek még ma is nyitott sebként tátonganak. Tehát feltétlenül fontos, hogy a belvízrendezések, ahol mind emberi életek, mind vagyontárgyak tönkremeneteléről lehet szó, a sorolásnál bekerüljenek.
(18.20)
Biztos vagyok abban, hogy amikor a minisztériumok között nagyjából felosztja a keretszámokat az, akinek az a feladata, hogy összefogja az egyes szaktárcáknak a javaslatait, az egy előosztályozást csinál. Én nem a környezetvédő szívemre hallgatok, amikor erről beszélek, hanem mindannyiunknak az a kötelessége, hogy lehetőleg az ivóvízben, az emberek és a vagyontárgyak kérdésében előbbre soroljuk ezeket az ügyeket.
A jegyzőkönyv számára és akit érdekel, annak elmondanám, hogy melyekről van szó, hiszen ezek kikerültek ezekből a javaslatokból: Balajt: közműves ivóvízellátás; Békéscsaba: közműves ivóvízellátás; Békéscsaba: belterületi vízrendezés; Budapest XXII. kerület: belterületi vízrendezés; Gyömöre: közműves ivóvízellátás; Gyula: ivóvízminőség-javítás; Hódmezővásárhelyen négy tétel van, ami belterületi vízrendezést jelent; Kaposvár megyei jogú város: ivóvízminőség-javítás; Kaposvár: belterületi vízrendezés; Kiskunhalas: belterületi vízrendezés; Kisvárda: belterületi vízrendezés; Kisszállás: ivóvízminőség-javítás; Kisszállás-Újfalu: ivóvízminőség-javítás; Komló: belterületi vízrendezés; Makkoshotyka, Hercegkút: ivóvízminőség-javítás; Méhkerék: belterületi vízrendezés; Mezőtúr: belterületi vízrendezés; Monor: közműves ivóvízellátás; Nagyhegyes: közműves ivóvízellátás; Nyírtura: közműves ivóvízellátás; Nyúl: belterületi vízrendezés; Orosháza és három település közösen adtak be pályázatot, mégis kikerültek: ivóvízminőség-javítás; Pereked: közműves ivóvízellátás; Pillisszentiván: belterületi vízrendezés; Sárszentágota, Fejér megye: közműves ivóvízellátás; Somogyvár: közműves ivóvízellátás; Szin, Szinpetri: ivóvízminőség-javítás; Tiszakarád: belterületi vízrendezés; Törökbálint: közműves ivóvízellátás; Vámospércs: közműves ivóvízellátás.
Aki esetleg a rádióhallgatók közül arra gondolt, hogy itt a vízállásjelentést ismertettem, az téved: ezzel szerettem volna hangsúlyt adni annak, hogy ebből a valóban szűkös keretből nagy mennyiségben, nagy mértékben maradtak ki települések, és más fontos területek lettek előbbre sorolva.
A hozzászólásomat azzal szeretném zárni, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Párt fontosnak tartja, hogy a címzett támogatások az önkormányzatok fejlesztésének az összefüggő rendszerében betöltsék azt a szerepüket, amelyre hivatottak. Mi is túlzott mértékűnek tartjuk a megyei önkormányzatok és a főváros intézményhálózatának ebből a keretből való részesedését, részarányát, amely a következő évekre még fokozódó kihatással bír - mint ahogy ezt bemutattam egy-két példán át. Szeretnénk javasolni, hogy az alapvető, az emberi élethez szükséges feltételek biztosítása érdekében az ivóvíz és a belterületi víz kerüljön kiemelésre. Szeretném megkérni arra az államtitkár urat, keresse meg annak a lehetőségét, hogyan lehet ezt biztosítani az adott összegből - vagy esetleg új keretösszegre javaslatot tenni -, hiszen jobb megelőzni a bajt, mint utána egy özönszerű eső vagy árvíz, esetleg tömeges mérgezések után vis maior-kereteket bővíteni.
Befejezésül pedig azt szeretném mondani, hogy a címzett támogatások további sorsát - hiszen itt 1997-ben 2000-ig kiható döntéseket hozunk - szükségesnek tartjuk áttekinteni, a többi önkormányzati támogatási formával együtt, amelyeket felsoroltam. És most hozzáteszek még egyet: ez az önhibáján kívül hátrányos helyzetű települések támogatási rendszere, hiszen ha 700, tavalyelőtt pedig 1000 település került ilyen helyzetbe, akkor ebben a rendszerben van továbbfejleszthető elem. Valamit érdemes átgondolni, ha az önkormányzatok egyharmada önhibáján kívül ilyen helyzetbe kerül. Tehát célszerűnek tartanám ezt áttekinteni és összefüggéseiben tárgyalni; ettől függetlenül ezeknek az elemeknek a kiegészítésével támogatni fogjuk azt, hogy a parlament fogadja el.
Tisztelettel kérem azonban ismételten az államtitkár urat: adjon konzultációs lehetőséget a módosító indítványok benyújtásának az időtartamában, hogy - még egyszer nem sorolom fel - az egészséges ivóvíz, valamint a belvízrendezési problémákra megoldást tudjunk találni (Dr. Világosi Gábor egyetértően bólint.), mert én ugyan nem tartom túl fontosnak - és ez nem is került be a támogatandók körébe -, hogy valaki most ezen tételeket megelőzve faluházat vagy önkormányzati központot építsen, és nem fogalmazok úgy, hogy fontosabbnak tartom a szociális otthonnál, az egészségügynél - hiszen ezek is kiemelt fontosságúak -, de a vízminőség, az alapvető emberi feltételek biztosítása mindannyiunk számára rendkívül fontos.
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi