BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Köszönöm, elnök asszony. Azzal kezdeném hozzászólásomat, hogy emlékeztetem képviselőtársaimat, a vita e szakasza a 4-7. §-okról szól. Gondolom, itt majd bőven lesznek hozzászólások.
Én magam az 5. §-hoz benyújtott módosító indítványainkhoz szeretnék indoklást fűzni, ez a paragrafus szól ugyanis a gyermekek és fiatalkorúak védelméről. Azt gondolom, nagy egyetértés van közöttünk abban, hogy a gyermekeket és a fiatalokat érdemes védeni a reklám káros hatásaitól. De meg kell mondanom, hogy ez a paragrafus az egyik leggyengébben sikerült része ennek a törvénynek. Összesen két bekezdésből áll, de belső tartalma olyan gumi-megfogalmazásokat tartalmaz - jóllehet tilalmat fogalmaz meg expressis verbis -, hogy azt gondoljuk, betarthatatlan, következésképp négy módosító indítvánnyal is korrigálni kívántuk az eredeti szöveget.
A módosító indítványok mindegyikét Csehák Judit képviselőtársammal nyújtottuk be. Szeretném megnyugtatni képviselőtársaimat, most nem kívánok indoklást fűzni azokhoz az indítványainkhoz, amelyeket az előterjesztő a bizottsági viták során támogatott. Összesen 23 módosító indítványt nyújtottunk be, de ennek csak az egyharmadát támogatta az előterjesztő. A nem támogatott indítványok közül viszont mindegyikhez szeretnék megjegyzéseket fűzni abban a reményben, hogy akár az előterjesztő képviselőjét, akár képviselőtársaimat megfontolásra bírjuk még a vita e szakaszában.
Itt szeretném megjegyezni, hogy az előterjesztő képviselője sokszor nem könnyítette meg a bizottsági vitát, mert a különböző bizottságokban nagyon gyakran különböző álláspontra helyezkedett. Ezek között a javaslataink között is van több olyan, amelyiket az előterjesztő az egyik bizottságban támogatott, a másik bizottságban meg nem. Szerintem ez most, a részletes vitában is zavart okoz, viszont azt a reménységet is kelti, hogy még mindig érdemes érvelni álláspontunk mellett.
Rátérve tehát a tartalmi kérdésre: amint említettem már, ezek a bekezdések olyan megfogalmazások, amiknek, azt gondolom, érdemben nem lehet érvényt szerezni - de többségüknek bizonyosan nem lehet érvényt szerezni. Van közöttük például egy olyan megfogalmazás - az (1) bekezdés c) pontja -, amelyik úgy hangzik, hogy felnőttkorúak, különösen szülők és pedagógusok iránti bizalomra épít. Tehát a gyermekkel kapcsolatban a tilalom arra vonatkozik, hogy a gyermekek és felnőttek közötti bizalmat ne lehessen kihasználni. Igen ám, de ha ezt szó szerint értem - és a tilalom erre vonatkozik -, akkor a bizalmatlanságot ki lehet használni? Tehát ha a felnőtt és a gyermek kapcsolatában bizalmatlanság van, arra nyugodtan építhet a reklám? Azt gondolom, nem ez a szándék.
Csehák Judit képviselőtársammal javaslatot tettünk az (1) bekezdés c) és d) pontjának az elhagyására, mert úgy gondoljuk, hogy ezek betarthatatlan megfogalmazások. Az egyik módosító indítványunk egy összevonást tartalmaz: a b) pontot szeretnénk úgy sűríteni, ami után a megfogalmazás a következőképpen hangzana: "Tilos közzétenni olyan reklámot, amely a gyermek- és fiatalkorúak tapasztalatlansága vagy hiszékenysége kihasználásával, közvetlen felszólítással áruvásárlásra ösztönöz." Azt gondolom, ez korrekt és jó megoldása lenne annak a szándéknak, amiben vélhetőleg igencsak egyetértünk.
A vita e szakaszában csupán ennyit kívántam elmondani. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi