DR. HÉTHY LAJOS

Full text search

DR. HÉTHY LAJOS
DR. HÉTHY LAJOS munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Képviselő Asszony! Köszönöm a kérdést. Tudniillik a minisztérium foglalkozik ezzel a problémával, és azt hiszem, hogy nagyon közel állunk a megoldáshoz. Egyébként általában az alkalmi munka szabályozásával foglalkozunk, aminek része azt hiszem, a mezőgazdasági napszámosmunka.
A megoldásnak, amin a Munkaügyi Minisztérium dolgozik, a kulcsszava az, hogy egyszerűsítés. Tehát tegyük egyszerűbbé az alkalmi foglalkoztatást, ennek az adminisztrációját, illetve a foglalkoztatással kapcsolatos járulékfizetést.
A technikai megoldás lényege egy alkalmi munkavállalói könyv. Az alkalmi munkavállalói könyv lehetővé tenné, hogy abban igazolják az alkalmi munkavégzést; lehetővé tennék a járulék-kötelezettség egyszerű lerovását járulékbélyegekkel; végül az alkalmi munkavállalói könyv bizonyos segítséget adna a munkaviszony létesítéséhez; kitöltendő munkaszerződést tartalmazna, tájékoztatást a munkáltató és a munkavállaló jogairól, illetve egy táblázatot, ami a járulékfizetési kötelezettség lerovásához adna segítséget.
Ezt a megoldást egyébként a mezőgazdasági érdekképviseletekkel egyeztettük a Földművelésügyi Minisztérium érdekegyeztető fórumán, és meglehetősen pozitív fogadtatást kapott.
Az elmondottakkal kapcsolatban szeretném hangsúlyozni, hogy elsősorban a foglalkoztatást és a fizetési technikát megkönnyítő javaslatról van szó, az alkalmi munka, a munkaviszony jellegén ez a megoldás nem változtatna. Nos, miután a megoldás eredeti, technikáját tekintve - idézőjelben mondom - némileg talán "formabontó" is, még van néhány probléma, amit meg kell oldanunk, a javasolt szabályozás emiatt is több törvény módosítását igényli. Miután ugyanakkor egyszerűsítésről van szó, úgy gondoljuk, hogy éppen ezáltal lehet egy hatékony megoldás az illegális foglalkoztatással szemben. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi