DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ

Full text search

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ
DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Bogárdi Zoltán képviselőtársam egy héttel ezelőtt, 1997. április 22-én, napirend előtti felszólalásában felhívta a közvélemény és a kormány figyelmét a mezőgazdaságot ért kora tavaszi természeti katasztrófára. Nem túlzás a "katasztrófa" szó, mert a kevés téli csapadék, a viharkárok, a homokverés és nem utolsósorban - talán elsősorban - a rendkívüli fagykárokat okozó szigorú áprilisi tél kártétele sokkal több és nagyobb, mint egy egyszerű, átlagos természeti csapás.
Akkor a hozzászólásra jelentkező képviselőtársaink - tekintet nélkül a pártállásra - megerősítették, hogy valóban vészhelyzet alakult ki, főleg a fagykárokkal sújtott gyümölcsösökben. A jegyzőkönyv tanúsága szerint, egyetértés volt abban is, hogy segíteni kell a bajba jutott gazdáknak. Ezt nemcsak karitatív megfontolásból kell megtenni, hanem azért is, mert csődbe jutásuk hátrányos lesz az egész nemzetgazdaság számára.
A napirend előtti vitában Kis Zoltán földművelésügyi államtitkár úr is felszólalt; számadatokkal igazolta a fagykár súlyosságát, és sajnálattal állapította meg, hogy 1995-ben nem jött létre az úgynevezett katasztrófaalap.
(15.00)
A megoldásról, a károsultak konkrét támogatásáról azonban nem szólt. Bizonyára nem volt rá felhatalmazása.
Átéltük a februári, márciusi gazdatüntetéseket. Bár a kormány több ízben próbálta a demonstrációkat egyes politikai pártok által felheccelt emberek megmozdulásának minősíteni, mindenki tudta, nem erről volt szó. A szervezett parasztmegmozdulás ritka, ha sor kerül rá, az annak a jele, hogy nagy baj van vidéken.
A kormány végül is kénytelen volt ezt érzékelni, és közel hároméves várakozás után kezdeményezte a nemzeti agrárprogram megalkotását. Most nem kívánom minősíteni a kiadott vitaanyagot, ezt megtette a szakmai közvélemény. A lényeg az, hogy a kormány kénytelen volt széles körű tárgyalásokat kezdeni a mezőgazdaságról. Minden józanul gondolkozó politikus és szakember fontosnak tartja, hogy ezek a tárgyalások valóban érdemben folyjanak, és az ágazat megújhodásához vezessenek. A kormánynak is csak ez lehet az érdeke, de be kellene bizonyítani, hogy a nemzeti agrár-kerekasztal összehívása nem üres propagandafogás és időhúzás. Most itt van a lehetőség a bizonyításra, a kézzelfogható cselekedetre, a természeti katasztrófa miatt csődhelyzetbe jutott gazdaságok megsegítésére.
Azért fordulok interpellációmmal a pénzügyminiszter úrhoz, és nem a földművelésügyi tárca vezetőjéhez, mert tisztában vagyok azzal, hogy ezt a fájdalmas problémát csak komoly kormányzati döntéssel lehet megoldani. Ezért kérdezem miniszter urat tehát: mit kíván tenni a kormány a kora tavaszi természeti katasztrófa kártételeinek csökkentése (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), az érintett gazdák megsegítése érdekében? Várom válaszát. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi