DR. MEDGYESSY PÉTER

Full text search

DR. MEDGYESSY PÉTER
DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Nem kívánok szemantikai vitába bocsátkozni arról a kérdésről, hogy mi minősül katasztrófának, és mi nem. Nem kétséges az, hogy súlyos kár érte a mezőgazdaságot, és megoldást kell keresni. Hogy milyen súlyos kár? - erre vonatkozóan egy felmérésre van szükség. A felmérést biztosítási szakemberek, az érdekképviseletek bevonásával és a földművelésügyi apparátus részvételével kell elvégezni, és el fogjuk végezni.
Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy eddig is bizonyos automatizmusok érvényesültek, amelyek segítik ezeknek a problémáknak a megoldását, például kamatpreferencia az elemi kárt szenvedett termelők részére; a kormány támogatta és támogatja az önkéntes kölcsönös biztosító egyesületek létrejöttét, amely megelőzést szolgálhat, és a biztosítási díj 30 százalékos támogatása is hasonló célt szolgál.
Ezek természetesen nem elegendőek olyan esetekre, mint amiről képviselő úr szólt, amikor nem lehet előre megkötni biztosítást, illetve olyan nagy mértékű károkról van szó, amelyeknek a kompenzálására ez nem elegendő. Ebből következik tehát, hogy a kárigényeket össze kell vetni a lehetőségekkel, amire egy felmérés után van lehetőség.
A forrásokat illetően a következő megoldásokat látom: az agrártámogatásokon belüli átcsoportosítás e célra; elképzelhetőnek tartom - amit egyébként az előző kormány is alkalmazott, és én is helyeslem, hogy mi is éljünk vele adott esetben -, hogy prolongált hitelekhez továbbra is vállaljuk a kamattámogatást és a garanciát; és amint ismeretes az Országgyűlés előtt, a költségvetésnek általános tartaléka van, az általános tartalék felhasználása is lehetséges ilyen esetben. Mindezeknek a mérlegelésével, a kár felmérése után a kormány a szükséges lépéseket indokolt esetben meg fogja tenni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi