DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Több esetben szóltam már egy bizonyos 50 millió forint kifizetéséről, amelyet tavaly nyáron a Jumbo Touristik kapott az ipari tárcától olyan céllal, hogy segítse Ausztriában a szuperkoncert jegyeinek értékesítését. E tárgyban utolsó kérdésem az volt, hogy ki és hogyan ellenőrizte ennek a pénznek a felhasználását. Ezt a kérdést írásban tettem föl, erre a kérdésemre érdemi választ nem kaptam, eljárásában egyébként azt is késve. Bár szóra nem érdemes dolog lenne, ha egy példátlan eset nem történik.
Fazakas miniszter úr a Magyar Demokrata Fórum elnökének, a párt elnökének írt egy levelet, amelyben bepanaszolt engem. Nem egészen világos egyébként, hogy milyen célzattal - nyilván valami pártállami reflex működött, és feddést vagy dorgálást vagy elhatárolódást várt levelének hatására. A Magyar Demokrata Fórumtól egyébként idegen, hogy képviselőit tevékenységükre nézve utasítsa, különösen olyan ügyben, amely ügy az alkotmány, a törvény és a Házszabály értelmében a képviselőnek valamiféle kötelessége, hogy jogait gyakorolja.
(9.20)
Rátérve napirend előtti felszólalásom lényegére: a Hungaroring Rt. és a Forma-1 elszámolását illetően szeretnék néhány dologról beszélni. A Kormányzati Ellenőrzési Iroda készített egy jegyzőkönyvet erről az ellenőrzésről, melyből idézek: "1996. évben kormánydöntés szerinti 420 millió forint támogatást az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium forrásaiból kell fedezni; turisztikai célelőirányzatból 100 milliót; gazdaságfejlesztési célelőirányzatból, illetőleg annak terhére 320 millió forintot, miközben ebből 150 millió forintot utólagos elszámolás mellett az esetleges veszteségek finanszírozásához kell biztosítani." A kormány a határozatában azt is rögzítette, hogy a Hungaroring Rt. pályafelújításra 80 millió forintot, szervezési feladatokra 190 millió forintot vehet igénybe, és azt a bizonyos 150 millió forintot a veszteségre.
Ezzel szemben a Hungaroring Rt. a pénzeket nem a kormányhatározatban leírtak szerint kezelte. A KEI-anyag szerint felhasználási célok összekeveredtek, a Hungaroring és az IKIM közötti megállapodás sem azonos a kormányhatározatban előírtakkal. 1997. február 26-án kelt a Kormányzati Ellenőrzési Iroda feljegyzése, mely szerint a kormány által biztosított pénzek felhasználásának ellenőrzése elengedhetetlen. A támogatásfelhasználás szabályszerűségét, teljes körű tételes felülvizsgálatát elengedhetetlennek tartotta az ellenőrzési iroda. Előírta, hogy a '96. évi Forma-1 pénzügyi elszámolásainak elkészítéséig, mérlegszerű összeállítás független könyvszakértővel történő felülvizsgálatáig az idei évi folyósítás támogatását fel kell függeszteni.
A KEI által áttekintett iratokból nagyon sok hiányosság visszaköszönt. Nem derült ki, hogy hogyan került egy alvó céghez tavaly 120 millió forint akkor, amikor ez a cég dokumentálhatóan 1995 tavaszán befejezte aktív gazdálkodó tevékenységét, s nem mellékes az sem, hogy ezt a vállalkozást az idén is meghívta pályázati kiírásában a Hungaroring Rt. Az sem derült ki, hogy a tavalyi versenyre végül is hány jegyet nyomtattak, hány jegyet adtak el, és ezt hol nyomtatták. Az eddigi nyilatkozatokból kiderül: 100 ezer és 200 ezer között van a kinyomtatott jegyek száma. Azért nem lényegtelen, mert egy-egy darab ára elérheti a 40-50 ezer forintot, és mint utóbb kiderült: még a hamisítást lehetetlenné tévő jelek vagy hologramok nélkül nyomtatták ezeket a jegyeket. Az azonban kiderült, hogy a Hungaroring Rt. 1997. február 19-éig nem számolt el a társaság tavalyi állami támogatásával. Nyilván ez motiválta a kormányt, amikor döntött, hogy elszámoltassa a Hungaroring Rt.-t.
Több mint meglepő, hogy ezek után Fazakas Szabolcs ipari miniszter arra kérte fel a Hungaroring Rt. többségi, államot képviselő tulajdonosát, a Kincstári Vagyonigazgatóságot, hogy auditáltassa a Hungaroring Rt. tavalyi Forma-1-es elszámoltatását. Ezt a sima mérlegellenőrzést fogadta el a kormány 1997. március 13-án, holott képviselőtársaim is tudhatják, hogy az auditálás nem azonos egy - a Kormányzati Ellenőrzési Iroda útmutatása szerinti - átfogó vizsgálattal. Ezek után már csak plátói a kérdésem: milyen kormány az, amely a saját maga által felállított ellenőrzési irodáját is semmibe veszi, hiszen ez az ellenőrzési iroda a kormány olyan szerve, mely hivatott arra, hogy a közpénzek felhasználását ellenőrizze.
Tisztelt Képviselőtársaim! Befejező mondatom: hab a tortán, hogy a Hungaroring újabb szerződéseiben ugyanazokat a hibákat elkövette. Hiszen a közbeszerzési döntőbizottság egyszer 1 millió forintot s azóta már egy 2 millió forintos bírságot is kiszabott a szabálytalanságai miatt. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi