DR. JESZENSZKY GÉZA

Full text search

DR. JESZENSZKY GÉZA
DR. JESZENSZKY GÉZA (MDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az előbbi vitának van egy másik oldala is. El tudnám képzelni azt, hogy egyes szomszéd országok parlamentjében is félreverik a harangot az ott működő magyar vállalatok, magyar tőke kapcsán. Ugyanakkor, ahogy jöttünk ide a parlamentbe, láttuk a gyülekező honvédséget készülve Milan Kučan szlovén elnök köszöntésére, és ha jól tudom, ma érkezik hazánkba Petre Roman, a román szenátus elnöke is.
(9.00)
Ezek az élénk szomszédsági kapcsolatok nem csupán politikai szempontból jelentősek, hanem fontosabb lehet talán még a gazdasági haszon is, Közép-Európa gazdasági újjászületése.
McCarthy - neves angol, brit történész - az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásának gazdasági következményeiről egykor azt írta, hogy az osztrákoknak és a cseheknek drágábban kellett venniük az élelmiszert; a magyarok, a szlovákok, a románok, a horvátok pedig sokat fizethettek a ruházatért és az iparcikkekért. Valóban, az első világháború után létrejött sok új határ és az egykor nagy közös piac és vámterület megszűnése évszázados gazdasági kapcsolatokat is megsemmisített. A kommunizmus sem hozott javulást, inkább ellenkezőleg: a gazdasági önellátás, az autarkia még tovább erősödött. Tudjuk, hogy a KGST mennyire nem teremtett szerves gazdasági kapcsolatokat.
A rendszerváltozás tette csak lehetővé, hogy ismét meginduljon a gazdasági vérkeringés a gúzsba kötött végtagok között. A kölcsönösen előnyös gazdasági kapcsolatoknak, kivált pedig a határ menti területek közötti kereskedelemnek és vállalkozásoknak teremtett kedvező kereteket a Közép-európai Szabadkereskedelmi Társulás, a CEFTA. De a kormányok csak a lehetőséget teremthetik meg a kereskedelem fellendüléséhez és az egymás országaiban történő befektetésekhez, amit egyébként az Európai Unió hosszú évek óta joggal szorgalmaz.
Magyarország és a szomszédos országok között a legutóbbi időkig nehezítette, fékezte a gazdasági kapcsolatok dinamikus fejlődését előbb a fizetőeszközök hiánya, majd egyes szomszédaink elzárkózó magatartása, valamint a határátkelőhelyek elégtelen száma és kis áteresztőképessége. Én személy szerint is mindig következetesen törekedtem a helyzet javítására, de mindig sok múlott a politikai viszonyokon, a kölcsönös bizalmon és a jóakaraton.
Például a második világháború előtt Románia egyik legnagyobb gazdasági partnerünk volt, és ebből a kereskedelemből az elmúlt évtizedekben szinte semmi nem lett. Az 1993-as romániai látogatásom során már sok jele volt a kereskedelmi forgalom élénkülésének, de akkor a hivatalos román politika inkább fékezte, mintsem bátorította a határ menti területek együttműködését. Jól tükrözte ezt az ígéretes Kárpátok euro-régióval szembeni elzárkózó magatartás.
A novemberi romániai választások nyomán az akadályozó, fékező magatartás megszűnt. A legutóbbi hónapokban örömmel tapasztalhattuk, hogy az eddig szerény keretek között működő alapítványok aktív működése mellett a kormányzati tényezők - így a Határon Túli Magyarok Hivatala - is nagyobb szerepet vállaltak. Többek között sor került önkormányzatok közötti cserelátogatásokra és ezzel foglalkozó konferenciára is. Ugyancsak igen fontos a gazdasági kapcsolatok fellendítésében a társadalmi szerveződések szerepe. A Magyarok Világszövetsége, a Rákóczi Szövetség, a Hunyadi Szövetség és más hasonló szervezetek példamutató szerepet vállalnak ezen a területen is.
A magyar vállalkozók sok esetben vegyesvállalatokat hoznak létre. Örömmel olvastam, hogy a Mol is ezt teszi a környező országokban, s különösen eredményes a korábban rendkívül rossz benzinkút-ellátottságáról ismert Szlovákiában és Romániában.
Magam is tapasztaltam a közelmúltban a nagyváradi Mol-kutak korszerű és megbízható szolgáltatásait. Ugyanakkor Váradon szomorúan állapítottam meg - amit most kifejezetten panasz formájában tettek nekem szóvá a közelmúltban a Székelyföldön, Sepsiszentgyörgyön üzembe helyezett benzinkút kapcsán -, hogy ezeken a szép kivitelű létesítményeken a magyar feliratok teljességgel ismeretlenek. Miközben a romániai és a szlovákiai magyarság évek óta vívja jogvédő harcát anyanyelvéért, nyelvhasználati jogaiért, s ezt az egymást követő magyar kormányok támogatják, államközi szerződések garantálják, egy magyar állami tulajdonban levő nagyvállalat külföldön - ahol a lakosság jelentős hányada a Székelyföldön döntő többséggel magyar nemzetiségű - érzéketlen és tapintatlan módon nincs tekintettel vásárlóközönsége összetételére, igényeire.
Tisztelt Ház! A mai világban természetes a tőke és a munkaerő mind szabadabb mozgása. Ennek közép-európai megnyilvánulásai senkit sem fenyegetnek, semmilyen érdeket nem sértenek, ellenkezőleg: kölcsönös előnyökkel járnak. Ezért a Néppárt úgy véli: semmi oka és semmi mentsége nincs a Molnak, ha egyébként dicséretes üzletpolitikájában a politikailag megbukott, magyarellenes nacionalista erők kedvét keresi. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi