LÁNYI ZSOLT

Full text search

LÁNYI ZSOLT
LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Az elmúlt másfél évben két magyar-magyar csúcstalálkozó volt: az egyik Budapesten, a másik pedig Pápán, ahol mind a két alkalommal felvetettem azt a problémát, hogy a több mint közel (Sic!) 2 millió magyar - aki Erdélyben és elsősorban egy csoportban Székelyföldön él - a román rendszerváltás után reprivatizációs alapon igen sok tulajdont kapott vissza. Egészen másképpen oldották meg a románok azt a kérdést, hogy az elrabolt tulajdont visszajuttassák, mint nálunk ezzel a szerencsétlen kárpótlási törvénnyel. Ott azonban nincs forgóalap, és rendkívül érdekes lenne az... (Gyimóthy Géza a padtársaival beszélget.) Ha abbahagynátok a beszélgetést, az rendkívül érdekes lenne. Az lenne rendkívül érdekes - visszatérnék az eredeti gondolatomhoz, amit mondottam -, hogy a magyar kormánynak kötelessége lenne bizonyos gazdasági szabályozókkal a Magyarországon fellelhető szabad tőkét odairányítani, részben, hogy ott magyar-magyar vegyesvállalatokat létrehozva az erdélyi magyarság is gazdasági pozícióba kerüljön.
(9.10)
Ezzel elkerülhető lenne a migráció, ami rendkívül helytelen ügy, mert nem jó az, ha az Erdélyben élő magyarság ide, az anyaországba visszatér, hanem ott kell gazdaságilag megalapozni a helyzetét.
Most kihasználva azt az alkalmat, hogy csatlakozhatom az előttem szóló képviselőtársamhoz, hogy bizony a magyar kormánynak és a magyar gazdaságpolitikának kellene olyan lépéseket tenni, amelyek kedvező feltételeket teremtenének a környező országokbéli magyaroknak közös vállalkozás létrehozására, és ottani gazdasági egzisztenciájuk megteremtésére.
Sajnos, az elhangzottakból, az előbbi hozzászólásokból ez most nem várható el; majd a következő, nemzetgazdasági kormány, amely emberközelibb, és foglalkozik minden magyar emberrel, ott majd meg fogjuk tudni oldani ezt a feladatot. Ezektől a jelenlegi gazdaságpolitikusoktól Magyarországon ez nem várható el. Köszönöm szépen. (Taps a kisgazdapárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi