T. ASZTALOS ILDIKÓ

Full text search

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő úr.
Én is szeretném egy Széchenyi idézettel kezdeni. Nem tudom pontosan idézni, de körülbelül arról szól, hogy a sose higgyünk a gyorsan könnyű eredményeket ígérőknek, mert csak a törpe retek és a szapora saláta nő gyorsan, de a tölgy, a cser, amely magasan nő, bizony sok időt kell hogy megérjen, míg árnyat adó lombjai kifejlődnek.
(8.50)
Erre szeretném a képviselő úr figyelmét fölhívni: hogy '89-ben volt egy olyan válság, amikor a volt KGST-piacokat elvesztette a magyar ipar, és '89-től számítottan kellett a szerkezetváltást, a struktúraváltást és a piackeresést megvalósítania a magyar iparnak.
A magyar kormányok mindegyike sokat tett azért, hogy a magyar ipar megmaradjon, fejlődjék. Azt hiszem, különböző eszközei voltak erre, hiszen a múlt kormány például elkezdte a legjelentősebb 12 nagyvállalat reorganizációját, s erről azt tudom mondani, hogy a Borsodchem ma már a tőzsdén is nagyon jól szerepel. De úgy hiszem, hogy ha tényeket mondunk, és az ipari export növekedését figyeljük, az évről évre kimagasló; vagy például ha a tavalyi évben a beruházások arányát nézzük, az egészhez képest az iparban 30 százalékkal volt nagyobb a beruházás, és a tavalyi évi beruházás összvolumenének 36 százalékát az iparban valósították meg, és ez döntően a feldolgozóiparban valósult meg. De azt is tudjuk mondani, hogy az exportpiacok fejlett országok piacára kerülnek: 60 százaléka az exportunknak az EU-országokba irányul, és ennek az ipari termelésnek 32 százaléka jelenti ezt az exportot. Tehát nem lehet azt mondani, hogy ma Magyarországon nincs ipar.
A kisvállalkozókkal kapcsolatban: azt hiszem, hogy ma 40 féle helyről tudnak a vállalkozók különböző hitelekhez jutni - kedvezményes kamatozású hitelekhez - a költségvetésből. Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi