DR. DOBOS KRISZTINA

Full text search

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDNP): Köszönöm szépen a szót, elnöknő, és igyekszem nagyon röviden összefoglalni a mondanivalómat, hiszen már nagyon késő van. Először is szeretném leszögezni, hogy nem vagyok reklámellenes, nem vagyok reklámbarát.
Azt gondolom, hogy létezik a reklám, ezt tudomásul kell venni, és a törvény azért nagyon fontos, hiszen nem sokára lesznek magán-televízióink. Ennek következtében nyilvánvaló, hogy a reklám jobban meg fog jelenni.
Másrészt viszont a sajtó, a média és az utcai reklámokon kívül kimaradt az a reklámfelület, amelyik valójában a fiatalságot nagyon határozottan érinti, akár az Internetet, akár a különböző hálózatokba való bekapcsolódásokra gondolok. Úgy hiszem, célszerű lenne sokkal komolyabban venni, hiszen ezek a rendszerek azok, amelyek részben az egyetemi, részben a középiskolás fiatalságot több órára lekötik. Ha ezekben a rendszerekben a reklámok meg fognak jelenni, akkor ezeknek a hatása nyilvánvaló.
Három témára szeretném felhívni a figyelmet. A gyermekvédelmi törvényben sikerült belefoglalnunk a gyermekek információs védelmét. Bár ebben a törvényben is szerepel, hogy a gyermeket, illetve a fiatalt károsító reklámok nem szerepelhetnek, de úgy gondolom, hogy nem eléggé határozottan szerepel ebben a törvényben és úgy hiszem, hogy azok a megfogalmazások, hogy a fizikai, szellemi és erkölcsi fejlődését károsíthatja, ezek, ha nincsenek garanciális elemeik, nagyon szimpatikus óhajok, de valójában nem fogják segíteni a törvény érvényesülését.
A legfontosabb kérdés azonban számomra a közoktatási intézmények reklámozása. Én nem kívánok most azokba a részletekbe belemenni, ami az elmúlt időszak alatt megjelent. De szeretném Bauer képviselőtársam figyelmét felhívni arra, hogy ha elindul egy reklámhadjárat a közoktatási intézményekben, akkor valóban nem lehet határt szabni. Én ugyan nem szeretném, ha a gyerekeket mint fogyasztókat tekintenénk, de kétségtelen tény, hogy a gyerekek is fogyasztanak.
(22.30)
Ellenben nem kötelező a fogyasztásra a közoktatási intézményekben felhívni a figyelmet, létezik az utca és különböző helyek. És úgy ítélem meg, hogy az 11. §-ban felsoroltak igazából nem védik meg a gyerekeket. Nem hiszem, hogy az egy jó megoldás, hogy ha azt mondjuk, hogy a közoktatási és egészségügyi intézményben például dohányárut nem lehet reklámozni - de a gyermekkönyvtárban természetesen lehet, hiszen az egy közművelődési intézmény. Vagy felsoroljuk és nagyon részletesen soroljuk fel, ahol a gyerekek rendszeresen megjelennek - könyvtár, bábszínház, cirkusz és hasonlók -, vagy pedig nagyon határozottan megpróbáljuk ennek a tiltásnak az elejét venni.
Több módosító indítványt adtam be. Az első, amely a közoktatási intézményekből teljes egészében kitiltja a reklámot. Ebbe az is beletartozik, hogy például a tankönyv hátoldalán nem lehet különböző termékeket reklámozni. És tudom, hogy most többen azt mondják, hogy bizony ezzel olcsóbbá lehetne tenni a tankönyvet. Megnéztem: sem Amerikában, sem Németországban a tankönyveken nincs más reklám, mint más tankönyv reklámja. Tehát szó nincs arról, hogy bármiféle baba-, Barbie-baba-, csokoládé- vagy valami hasonló reklámok szerepelnek. Volt módon megnézni amerikai public schoolt, volt módom megnézni német és francia iskolákat: nincsenek plakátok az iskolában, nincs lehetőség arra, hogy bármiféle, akár a gyerekek számára kedvező termékeket is reklámozzanak. Nem lenne jó, ha a közoktatási intézmények reklámhadjárat színterévé válnának, ezért kérem, hogy támogassák azt a módosító indítványomat, amely mindenféle reklámot kitilt a közoktatási intézményekből.
Ezzel nincsenek elzárva teljesen a gyerekek a reklámtól, de azért az egy nevetséges dolog - még egy példát szeretnék mondani -, hogy a legrövidebb út alapján számított 200 méteres távolságra nem lehet reklámot elhelyezni. Ebből, ugye, az következik, hogy a gyereknek kutyakötelessége a legrövidebb úton megközelíteni az iskolát; aki ismeri a gyereket, az pontosan tudja, hogy ez nem fog soha megtörténni, illetve csak ritkán.
A másik kérdés, amiről nagyon sok vita folyt, a dohány, a szeszes ital reklámozása. Itt senki nem kíván semmiféle fogyasztást betiltó dolgot létrehozni. De azért azt gondolom, hogy akkor, amikor Magyarországon egymillió alkoholistát tartunk számon - ez az egészségügyi minisztérium számadata -, akkor, amikor a szív- és érrendszeri megbetegedések, panaszok jelentős része a dohányzásra, a túlzott alkoholizmusra vezethetők vissza, akkor nem lenne szabad megengedni ezeknek az általános köztéri reklámozását, és általában az általános reklámozását csak a kijelölt helyekre lenne szabad korlátozni.
Bár Bauer képviselő úr az előbb arról beszélt, hogy a szocialista országokban kevesebb reklám volt, tehát üdítő volt a nyugatnémeteknek átmenni a keletnémetekhez, én szeretném a képviselőtársaim figyelmét felhívni, hogy üdítő átmenni Ausztriába most vagy Németországba, mert közel sincs annyi úton elhelyezett óriásplakát, mint Magyarországon. Azt gondolom, nyilvánvaló, hogy célszerű lenne ezt a korlátozást figyelembe venni, és eredményeket lehet elérni, mint ahogy az amerikaiaknál is eredményt értek el a dohányzás reklámozásának tiltásával, illetve azokkal a programokkal - ebben egyetértek Bauer képviselő úrral -, amely ezt a magatartást, mégpedig lehetőség szerint fiatal korban korlátozza.
Nem volt szó itt a gyógyszerek reklámjáról, legalábbis a vita ezen szakaszában. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy két okból is célszerű lenne a gyógyszerek reklámjának a korlátozása, és erre módosító indítványt adtam be. Az egyik ok, hogy végső soron az ember akkor a legkiszolgáltatottabb, amikor beteg, tehát nyilvánvaló, hogy mindenféle segítséget szívesen vesz. Ez a mindenféle segítség, ha a reklám eléggé agresszív, akkor nagyon sokszor olyan gyógyszert jelent, aminek természetesen tudom, hogy a fogyasztó a felelőse, ha elfogyasztja, ő vállalja a felelősséget, de miután a másik oldalon nem jelenhet meg a konkurencia, nagyon sok esetben a gyógyító tevékenységet gátolja, és nagyon pazarló módszer.
A másik dolog pedig: szeretném a hazai gyógyszergyártás védelmét is figyelmükbe ajánlani, hiszen nem ugyanolyan piaci körülmények között dolgozik egy hazai gyógyszergyár, mint azok a gyógyszergyárak, amelyek évtizedek óta több ország piacán jelennek meg. Célszerűnek tartanám, és kérem a képviselőtársaimat, hogy ezekre a módosító indítványokra is gondoljanak.
A negyedik pont - és ezzel be is fejezném - az a kérdés, amit Kósa képviselő úr már elkezdett felvetni, hogy vajon a piac mellett a reklám önszabályzó tevékenysége, de én egy kicsit tovább szeretnék menni: a reklám társadalmi hatása megjelenik.
Úgy ítélem meg, hogy arra is kellene gondolni, hogy nemcsak gazdasági reklámok léteznek. Létezik olyan tevékenység - hogyha a gazdasági reklám definícióját lefordítjuk vagy megpróbáljuk egy kicsit értelmezni -, amely szintén tájékoztatást ad, szintén valaminek a megismerését mozdítja elő, de nem akar fogyasztásra ösztönözni. Ennek a tevékenységnek is reklám a neve a köznapi értelemben; lehetne azt mondani, hogy társadalmi reklám, vagy lehetne másfajta megfogalmazást adni. Ezekre a tevékenységekre semmit nem mond a törvény, tehát semmiféle garanciát, semmiféle szabályozást nem ad. Ennek következtében mondhatom azt, hogy nyugodtan megjelenhetnek olyan minták a reklámban, amelyek kifejezetten károsak, mert hiszen a reklám valahol az ifjúságot - de nem csak a fiatalokat, hanem az idősebbeket is - arra készteti, hogy az ott felvázolt mintát valahogyan kövessék.
Ezért célszerű lenne nemcsak a gazdasági reklámoknak, hanem más tevékenységek, jelenségek reklámozásának is a szabályozása, hiszen ebben a törvényben, ha egyszer a gazdasági reklámról mondunk szabályokat, akkor erről is szabályokat kellene mondani.
És végezetül úgy gondolom, célszerű lenne végiggondolni, hogy bár ez a reklámtörvény rendkívül rövid - hiszen ha jól tudom, húsz paragrafus, és van olyan paragrafus, amely egy bővített mondatból áll -, mégis nagyon sok módosító indítvány érkezett be; amikor én áttekintettem, akkor százötvennél tartottunk, de nyilván még ma is adtak be a képviselőtársaink módosító indítványt.
Jó lenne, ha nem politikai vitává válna ez a kérdés, mert sokkal nagyobb baj jelenik meg a reklámban, illetve a reklámmal kapcsolatos tevékenységekben, mint amit most itt felsoroltunk, és jó lenne, ha konszenzusra lehetne jutni abban a kérdésben, hogy a reklámpiac valójában egy mintapiac. És az a kérdés is felmerül, hogy milyen mintát kívánunk követtetni magunkkal, illetve a gyerekeinkkel. Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi