DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A csődtörvény 4. § (3) bekezdésének c) pontja valóban '96. május 11. napjától olyan hatályos szöveggel bír, mely szerint - mint képviselő úr is utalt rá - nem tartozik a gazdálkodó szervezet felszámolási eljáráskörébe tartozó vagyonához néhány földterület-kategória.
Az említett rendelkezés a következő földterületeket veszi ki a felszámolás alá tartozó vagyon köréből; mindenekelőtt azt a földterületet, melyet kárpótlás céljára különítettek el. Másodszor: kiveszi a felszámolás alá eső vagyon köréből a külön törvényben meghatározott földalapot. A szövetkezetekről szóló '92. évi I. törvény hatálybalépéséről és az átmeneti szabályokról szóló '92. évi II. törvény - közkeletű nevén a szövetkezeti átmeneti törvény - 13. §-ának (3) bekezdése a szövetkezetek számára a közös használatukban álló, továbbá a bármilyen címen tulajdonukba került földekből helyrajzi szám szerint meghatározva négy földalap elkülönítését írta elő, nevezetesen: a részarány-földtulajdont képező földalapot, a tagi és alkalmazotti földalapot, a magyar állam tulajdonát képező földalapot, valamint a kárpótlási törvény szerint kárpótlási árverés céljára kijelölt földalapot. Harmadszor: nem tartozik a felszámolási eljárás alá a kárpótlási árverésre kijelöléssel nem érintett földterület sem; negyedszer pedig: a kárpótlási törvény szerint árverés lebonyolítása után megmaradó földek sem tartoznak a gazdálkodó szervezet felszámolás hatálya alá eső vagyonába.
Összefoglalva: az első kérdésre adott válaszom, hogy a módosítás hatályba lépését követően indult felszámolási eljárásokban a hitelezőknek a felszámolás alatt álló szövetkezetek érintett termőföldjeiből már nincsen kielégítési lehetőségük. Második kérdésére majd az egy percben válaszolok. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi