DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA

Full text search

DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA
DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Először is a Kereszténydemokrata Néppárt frakciója nevében szeretném kifejezni köszönetünket a bizottság valamennyi tagjának azért a lelkiismeretes, nagyon alapos munkáért, amit elvégeztek. Örömömet szeretném kifejezni afelett is, hogy az előttünk lévő, most tárgyalt jelentés konszenzussal, egyhangúlag lett elfogadva a bizottságban.
Rontja az örömömet egy kicsit mindaz, amit a miniszter úr expozéjában elmondott, hogy módosítani kívánják a határozati javaslatot. Én el tudom fogadni - ismerem azt a közmondást, hogy jobb később, mint soha -, de azt gondolom, most egy kicsit korán van, hisz előttünk állnak, a magyar parlament előtt állnak azok a döntések, amelyek az egész társadalombiztosítás, valamint az önkormányzatok sorsát el fogják dönteni - talán jó lett volna, hogyha most ezt a konszenzust nem bíráljuk itt felül, és nem próbáljuk megváltoztatni módosító indítványokkal, illetve átalakítani a bizottság által elénk letett javaslatot; különös tekintettel arra, és ezért örülök a konszenzusnak, hogy ez a jelentés igen súlyos gondokat, problémákat hozott felszínre, fogalmazott meg: mind a törvényi, jogi szabályozás hiányosságát, amely nekünk, parlamenti képviselőknek és a kormánynak lett címezve, valamint az önkormányzat felé szóló gondokról, a vagyongazdálkodásról, a rossz szerződéskötésekről - és nem sorolom tovább, azt hiszem, mindenki ismeri a bizottság jelentését.
Örülök neki, hogy a miniszter úr elismerte a kormány felelősségét, örülök, hogy az önkormányzat elfogadta a feléje címzett gondokat, problémákat, súlyos mulasztásokat és hibákat.
Azt gondolom, hogy ez a bizottság nem lépett túl a reális mozgáskörén, nem dönthetett olyan kérdésekben, amelyekben nekünk nagyon gyorsan - a jelentés március 15-i határidőt javasol - kell majd itt eldöntenünk, hogy milyen önkormányzati változtatás szolgálja majd az elkövetkezendő években a biztosítottak érdekeit. Azt gondolom, a magyar parlamentnek ugyanakkor el kell ismernie a felelősségét az önkormányzat által elkövetett hibákért; ugyanakkor azt is gondolom, hogy a jelentésben megfogalmazott javaslatok nyomán megindulhat egy nagyon pozitív fejlődés.
Ezért a Kereszténydemokrata Néppárt frakciója javasolja a parlamentnek - miközben ő maga is támogatja ezt az elfogadott jelentést -, hogy változtatás nélkül döntsön most róla a Ház, és március 15-ig, amikor a társadalombiztosítás és az önkormányzat sorsa változtatását el fogjuk majd itt dönteni, és azt gondolom, hogy a parlamentben kellene elkezdeni ezeket a vitákat, és nem hosszú hónapokig - a mai Népszavában már olvashattuk a kormányzati elképzeléseket, hogy milyen önkormányzatot szeretnének májusban, nem választással, hanem delegálással, képviselőtársnőm a Szabad Demokraták Szövetsége frakciója nevében szólt arról, hogy ezt tudnák ők is támogatni -, hanem nagyon gyorsan. Mi tehát várjuk, hogy a kormány minél gyorsabban terjessze ezeket az elképzeléseit a parlament elé, és akkor döntsünk majd ezekről a kérdésekről!
Kérem, hogy támogassuk - változtatás nélkül - a határozati javaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)
(Az elnöki széket dr. Füzessy Tibor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi