DR. JESZENSZKY GÉZA

Full text search

DR. JESZENSZKY GÉZA
DR. JESZENSZKY GÉZA (MDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nagy örömmel hallgattam, és azt hiszem, nemcsak én, hanem mindenki, aki ebben a Házban helyet foglal, és aki hallgatja ezt a közvetítést vagy olvassa ezt a beszédet, mert végre a kormány is észreveszi azt, hogy sajnos, akármilyen egy szerződés, ha vannak is benne ígéretes pontok, ha a politikai akarat hiányzik - márpedig ezt sokan előre jeleztük, hogy félő, hogy hiányozni fog -, akkor az üres szavak, az ígéretek semmit sem érnek. Nem hiszem azt, hogy most itt tudjuk a kérdést megoldani, de az, hogy erről beszélni kell, napirendre kell tűzni, ezt nagyon sokan régóta szorgalmazzuk. Reméljük, hogy a kormánykoalíció egy tagjának a fellépésére - és ahogy valóban az elmúlt héten már miniszter úr is nyilatkozott - ebben a kérdésben a kormány végre nem a hallgatás politikáját fogja képviselni.
Talán érdemes azért a szlovák néphez is fordulni innen, a parlamentből is, hiszen éppen az a Comenius, aki a pozsonyi egyetem névadója Komensky néven, fogalmazta meg Európában először egy kitűnő könyvben, hogy az oktatás nyelve az anyanyelv legyen, hogy az anyanyelven lehet a legjobban tanulni, és éppen ennek az országnak a fővárosában a Komensky-féle egyetem néhány diákja is képviseli ezt a lehetetlen politikát. Én azonban nagyon remélem azt, hogy - amint látható - ez a politika elszigetelődik. Ez a politika, a türelmetlenség politikája megbukott Romániában, ez a politika Belgrádban is inog, és külön örömmel látjuk azt, hogy úgy tűnik, a belgrádi ellenzék és a vajdasági magyar politikusok is képesek szót érteni.
Nagyon fontos az, hogy a világ és Európa a szlovák politika eddigi bírálatához tegye hozzá a kisebbségi politika bírálatát, határozottabban, mint eddig, és ezért köszönöm képviselő úr felszólalását. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi