KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Sajnos a Mészáros István képviselő úr által vázolt kép megfelel a valóságnak, sőt akár gazdagítható is lenne, ha a napirend előtti felszólalások korlátozott időkerete ezt lehetővé tenné.
Én szeretném a Házat tájékoztatni arról, hogy a kormány eddig sem a hallgatás politikáját folytatta ezekben a kérdésekben. A szlovákiai magyarságot megillető jogok érvényesülését és a konkrét problémákat nemcsak figyelemmel kísérte és kíséri a kormány, de folyamatosan a magyar-szlovák tárgyalások napirendjén is tartja. Legutóbb éppen a január végi pozsonyi, helyettes államtitkári találkozón tettük szóvá valamennyi itt felvetett és itt most fel nem vetett kérdésben a problémákat tételesen, mint ami ellentmond az alapszerződés rendelkezéseinek. A legfontosabb kérdések, így a kisebbséginyelv-használati törvény, az ezzel kapcsolatos szlovák ígéretek pedig szerepeltek a decemberi, egy nemzetközi konferencián megtartott nem hivatalos külügyminiszteri találkozón is. És napirenden tartjuk mindezt a nemzetközi szervezetekben, és a nemzetközi nyilvánosság előtt is egyértelművé tesszük az álláspontunkat. A felvetések konkrétságát, határozottságát egyébként igazolják a meglehetősen ingerült szlovák reagálások is.
Különösen fontosnak tartjuk ebben a helyzetben, hogy az alapszerződés végrehajtását megkezdjük, és ehhez létrejöjjön az a vegyes bizottság, amely ezt előmozdítani és ellenőrizni hivatott. Február végén tartunk erről egy újabb - remélem, most már a végleges megoldást hozó - helyettes államtitkári konzultációs fordulót. Az alapszerződés ugyanis a legfontosabb eszközünk abban, hogy mindazt, ami történik, ezeket a jogsértéseket tetten érhetővé és számon kérhetővé tudjuk tenni. És mindebben Magyarország, a szlovákiai magyarság nemzetközi támogatást is élvez, látják a viszony ellentmondásos alakulását, és azt, hogy ebben nem Magyarország a hibás, még csak nem is a két fél egyformán hibás.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi