DR. FAZAKAS SZABOLCS

Full text search

DR. FAZAKAS SZABOLCS
DR. FAZAKAS SZABOLCS, ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter: Igen tisztelt Elnök Asszony! Igen tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nagyon köszönöm a kérdését, mert én is megértem az alapdíj bevezetésével kapcsolatos aggodalmát, és azt hiszem, ezt az aggodalmat mások is megfogalmazhatták volna, és nagyon hasznosnak tartom, hogy így alkalmam nyílik arra, hogy eloszlassam a feltehetőleg nem megfelelő információkból adódó félreértéseket ezzel kapcsolatban.
A szolgáltatók jelenleg és a jövőben is csak a miniszteri rendeletekben meghirdetett díjakat kérhetik a fogyasztóktól az energiaszolgáltatásért. Az ártörvény, a villamosenergia-törvény és a gáztörvény az ipari minisztert hatalmazza föl a villamosenergia- és földgázárak megállapítására. A szolgáltatók tehát csak a miniszteri rendeletben szereplő árakat alkalmazhatják. A miniszter a törvényekben megszabott elveknek megfelelően köteles az árakat megállapítani, és az alapdíj alkalmazása ezen elvekkel összhangban áll.
Az alapdíj koncepcióját egy olyan bizottság dolgozta ki, melynek tagjai voltak a villamosenergiai iparág és a fogyasztói érdekképviseleti szervezetek, a Magyar Energiafogyasztók Szövetsége, Társadalmi Kamara és egyéb szövetségek. Az alapdíj bevezetésének szükségszerűségével kapcsolatban a bizottságon belül teljes volt az egyetértés.
Az alapdíj alkalmazásának legfőbb indoka, hogy a szolgáltatással kapcsolatban olyan költségek is felmerülnek, melyek nagysága független a fogyasztott energia mennyiségétől, ilyen például a mérőleolvasás, számlázás. A százforintos alapdíj erre hivatott részben fedezetet nyújtani. Hasonló tarifarendszer működik más szolgáltatási területeken is, így például a telefonnál, a távhőszolgáltatásnál vagy a lakosságon kívüli energiaszolgáltatásoknál. Az alapdíjból adódó árbevételt természetesen nem az eddigi árbevételen felül, hanem azon belül kapják a szolgáltatók, azaz ennyivel is csökkenne a fogyasztás mennyisége alapján a szolgáltatóknak járó árbevétel nagysága.
Jelenleg még folynak a szakértői egyeztetések, az elmúlt évben megkezdődtek, és a közeli jövőben pedig befejezzük az ezzel kapcsolatos szükségszerű társadalmi egyeztetést is. Szeretném kiemelni: az új tarifarendszer tervezete már a mai formájában is tartalmazza, hogy egy bizonyos szintnél kevesebb villamos energiát fogyasztóknak ne kelljen alapdíjat fizetniük. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi